Na de bachelor Mechanical Engineering

Bekijk de presentaties van onze bachelors

Na het behalen van je bachelordiploma Mechanical Engineering, kun je je verder specialiseren door een masteropleiding te volgen. Ongeveer 75% van onze afgestudeerden kiest voor onze tweejarige Engelstalige masteropleiding Mechanical Engineering. Van de resterende 25% doet het gros een andere master, bijvoorbeeld Sustainable Energy Technology of Systems & Control aan de Universiteit Twente, of een master in de luchtvaart- of automotive-technologie aan een andere universiteit. Een enkeling gaat meteen de arbeidsmarkt op of start een eigen bedrijf.

Doorstuderen

De meeste alumni van Mechanical Engineering stromen door naar de masteropleiding Mechanical Engineering aan de Universiteit Twente. Met je bachelordiploma Mechanical Engineering heb je direct toegang tot deze masteropleiding. 

Populaire masteropleidingen na deze bacheloropleiding

Bekijk alle opleidingen
 • Mechanical Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig7 specialisaties
  Werktuigbouwkunde richt zich op het ontwerp, analyse en onderhoud van machines, constructies, producten en productieprocessen. Mechanical Engineering laat je verdiepen in een van deze disciplines.

  7 specialisaties voor Mechanical Engineering

  Aeronautics

  MSc2 jaarVoltijd
  The Aeronautics specialisation at UT aims to educate versatile mechanical engineers, well-equipped to contribute to new fundamental knowledge of aerodynamics.

  Design & Manufacturing

  MSc2 jaarVoltijd
  This specialisation can guide the student in becoming a specialist in the design, maintenance and optimization of large systems, such as entire factories and supply chains.

  Energy & Flow

  MSc2 jaarVoltijd
  This specialisation focuses on the development of sustainable energy systems, efficient processes and high-performance innovative equipment, and minimal environmental impact.

  High-Tech Systems & Materials

  MSc2 jaarVoltijd
  This specialization includes an emphasis on mechanics, control, materials and processes. These skills are indispensable to create new materials (composites), products and manufacturing processes.

  Maintenance Engineering & Operations

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  MEO gaat over het verbeteren van het onderhoud van technische systemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van onderzoek naar ontwerpmethoden, fysieke faalmechanismen en structurele gezondheidsbewaking.

  Personalised Health Technology

  MSc2 jaarVoltijd
  The Master’s specialisation Personalised Health Technology integrates several mechanical engineering disciplines to analyse, simulate and support aspects of human functioning.

  Robotics

  MSc2 jaarVoltijd
  In this specialisation you will combine Mechanical Engineering with other technical disciplines, such as electrical engineering, software programming and biomedical engineering.
 • Sustainable Energy Technology

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Voel jij je geroepen om bij te dragen aan de duurzame energietransitie? Deze master helpt jou expert te worden in de ontwikkeling, implementatie en integratie van duurzame energieopwekking.
 • Systems & Control

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig4 specialisaties
  Tijdens deze tweejarige masteropleiding leer je hoe je het gedrag kunt beheren van dynamische fenomenen en systemen die interacteren met hun omgeving.

  4 specialisaties voor Systems & Control

  Biomechatronics

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Biomechatronica ligt op het grensvlak van biologie, mechanica en elektronica. Het is gericht op het onderzoek naar het ontwerp van apparaten ten behoeve van ondersteuning, diagnostiek en revalidatie.

  Control Theory

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Deze specialisatie richt zich op de noodzaak van een theoretische onderbouwing voor het design van controlesystemen. Dus hoe worden ingewikkelde electronisch circuits gemodelleerd en geïmplementeerd?

  Robotics and Mechatronics

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Onderzoeksactiviteiten binnen deze specialisatie richten zich steeds meer op geavanceerde robotica, waaronder robotica met medische toepassingen.

  Unmanned Aerial Vehicles

  MSc2 jaarVoltijd
  Onbemande vaartuigen (UAV's) hebben hun waarde en aantrekkelijkheid sterk aangetoond.

ANDERE MASTEROPLEIDINGEN, ELDERS IN NEDERLAND OF HET BUITENLAND

Met je bachelordiploma Mechanical Engineering kun je ook andere masteropleidingen volgen, bijvoorbeeld Sustainable Energy Technology of Systems & Control aan de Universiteit Twente. Bij de meeste engineering & technology-masters aan onze en ook andere universiteiten in Nederland of daarbuiten, ben je met een bachelordiploma Mechanical Engineering toelaatbaar, al of niet na het afronden van een pre-master. Zo’n pre-master kun je ook als minor tijdens je bachelorstudie volgen. Ook een masteropleiding in de sociale wetenschappen, bijvoorbeeld psychologie, filosofie of bestuurskunde, is mogelijk.  

Sommige studenten combineren hun vervolgstudie met onze Nederlandstalige master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen, waarmee je onder meer in het onderwijs aan de slag kunt. Na afronding van deze extra master beschik je dan niet alleen over een tweede masterdiploma, maar ook over de eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je als leraar mag lesgeven in het hele voortgezet onderwijs en natuurlijk unieke ervaringen in het onderwijs kunt opdoen! 

Voor het volgen van een master is meestal is een pre-master op maat nodig. Dit geldt eveneens voor masters aan andere (inter)nationale universiteiten.

Na je master een baan vinden in de werktuigbouwkunde

Je bent opgeleid als expert in het ontwerpen, verbeteren en onderhouden van de machines, apparaten, installaties, constructies en processen die van belang zijn voor de samenleving nu en in de toekomst. Wil je met je masterdiploma Mechanical Engineering aan het werk, dan is je kans op een baan met een goed salaris uitstekend. Er is en blijft op de arbeidsmarkt veel vraag naar hoogopgeleide technici. Denk alleen al aan Twente, de snelst groeiende industriële regio van Nederland. Overal waar high-techoplossingen nodig zijn die uitgaan van een scherp inzicht in menselijke of maatschappelijke behoeften kun jij aan de slag. Veel afgestudeerden komen na hun master vrij snel in leidinggevende posities terecht, bijvoorbeeld als technisch specialist of teamleider. Enkele voorbeelden van waar je kunt komen te werken:

Bekende bedrijven waar afgestudeerden van deze opleiding aan de slag zijn gegaan zijn onder meer: TNO, Unilever, Tesla, Shell of Tata Steel. In de regio Twente hebben we alumni bij onder meer Demcon, Apollo Vredestein, OPRA Turbines, AkzoNobel en Thales.

Start je eigen bedrijf

Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.

Spin-offs van de werktuigbouwkundebachelor

Een voorbeeld van een spin-off die uit deze opleiding is voortgekomen is Clear Flight Solutions, een bedrijf dat onder meer de robotische vogel Robird inzet voor vogelregulering rond luchthavens.

Een ander voorbeeld is HoSt, één van de grootste leveranciers van installaties voor bio-energie in Europa.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies