HomeNieuwsEredoctoraat voor emeritus hoogleraar Tjeerd Plomp

Eredoctoraat voor emeritus hoogleraar Tjeerd Plomp

Prof. dr. Tjeerd Plomp, emeritus hoogleraar van de Universiteit Twente, ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Pretoria.


De Zuid-Afrikaanse universiteit zal op 10 april komend jaar het eredoctoraat uitreiken. Plomp was hoogleraar Toegepaste Onderwijskunde aan de Universiteit Twente. In 1999 ging hij met emeritaat. Hij is onder meer gespecialiseerd in onderzoek naar leerplanontwikkeling en –evaluatie, de invloed van ICT in het curriculum en in ontwerponderzoek als een onderzoeksbenadering voor problemen in de praktijk van het onderwijs. Plomp heeft een indrukwekkende lijst wetenschappelijke publicaties en boeken op zijn naam staan. Verder is hij onder meer erelid van de IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement). Van 2003 tot 2005 was hij werkzaam als buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Pretoria.

Met het eredoctoraat bevindt Plomp zich in goed gezelschap. Nelson Mandela, die onlangs helaas is overleden, ontving in 1997 een eredoctoraat van dezelfde universiteit. Plomp beschouwt het als een eer dat hij het eredoctoraat ontvangt. “Zeker omdat de Universiteit van Pretoria één van vijf topuniversiteiten van Zuid-Afrika is.“ Het is overigens niet het eerste eredoctoraat voor Plomp. In 1996 ontving hij al een eredoctoraat van de Universiteit van Gent (België).