Nieuws

UT haalt banden aan met Korea Institute of Science and Technology

De Universiteit Twente en het Korea Institute of Science and Technology (KIST) hebben op 9 maart een Memorandum of Understanding getekend, waarin zij afspraken maken over onder meer uitwisseling van studenten en onderzoekers. De delegatie van KIST was ook in Twente voor twee UT-KIST ‘joint PhD’ promotieplechtigheden: van Marc Pichel en Tijmen Hageman.

KIST heeft een Europese vestiging bij de Universität des Saarlandes in Saarbrücken. Het instituut heeft daar drie onderzoeksgroepen: Biosensor and Materials, Environmental Safety en Smart Convergence. Oud-UT’er prof.dr.ir. Leon Abelmann is er verbonden aan de groep Biosensor & Materials, en is daar gespecialiseerd in nanotechnologie en magnetisme voor de life sciences. Hij is ook nog een week per maand op de campus in Twente, bij de Robotics and Mechatronics groep, om verbindingen te leggen tussen het UT- en het KIST-onderzoek.  Samen met UT-hoogleraar Gijs Krijnen is hij op 9 maart promotor van zowel Marc Pichel als Tijmen Hageman, op het gebied van magnetisch bestuurbare bacteriën. Zij hebben hun werk deels in Saarbrücken gedaan en deels in Twente.  

In Korea heeft KIST, opgericht in 1966, haar hoofdvestiging in Seoul, met nevenvestigingen in Gangneung en Jeonbuk. Zo’n 2000 onderzoekers werken er aan brain research, biomedical research en convergence research (dat is onder meer ICT en nanotechnologie). Daarnaast participeert KIST sterk in Korea’s nationale onderzoeksagenda voor duurzame energie. Het heeft bijvoorbeeld ook een instituut op het gebied van Advanced Composite Materials.

Het Memorandum of Understanding voorziet in de uitwisseling van studenten, zo’n vijf per collegejaar, en onderzoekers: voor gastcolleges of conferenties of voor gezamenlijke onderzoeksprojecten. Op verschillende onderzoeksgebieden liggen er aanknopingspunten voor samenwerking. Dat geldt niet alleen voor KIST Europe, maar ook voor de vestigingen in Korea.  Een delegatie van 25 onderzoekers van KIST uit Saarbrücken heeft op 8 en 9 maart uitgebreid kennisgemaakt met de Universiteit Twente en toonde zich onder de indruk van het onderzoek en de faciliteiten op de campus.

Het Memorandum of Understanding is ondertekend door Junkyung Kim (r), Instituutsdirecteur KIST Europe - hij vertegenwoordigde hierbij KIST-President Byung Gwon Lee - en Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente.

Meer informatie over KIST Europe: http://www.kist-europe.de en over KIST in Korea: https://eng.kist.re.kr/ 

Wiebe van der Veen
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)