HomeNieuwsSteun uit Erasmus Mundus voor masteropleiding Cartografie

Steun uit Erasmus Mundus voor masteropleiding Cartografie

De tweejarige masteropleiding Cartografie kan ook vanaf 2018 nog voor drie cohorten rekenen op financiële ondersteuning vanuit het Europese Erasmus+ programma.

De opleiding wordt aangeboden door de faculteit ITC van de Universiteit Twente sinds 2015, samen met de Technische Universiteiten van München, Wenen en Dresden. Een dergelijke verlenging van de financiering uit het Europese programma komt niet vaak voor en is het gevolg van de uitstekende resultaten die er de eerste jaren zijn bereikt.

De komende jaren kunnen de universiteiten in totaal 48 studiebeurzen inzetten voor getalenteerde studenten van over de hele wereld. De universiteiten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de opleiding als geheel, maar afzonderlijk voor de kwaliteit en uitvoering van één van de vier semesters  van het totale onderwijsprogramma dat 2 jaar duurt. Daarbij verblijven de studenten steeds een periode bij een andere universiteit. De faculteit ITC is verantwoordelijk voor coördinatie en uitvoering van het vierde en laatste semester, waarin de studenten hun masteronderzoek verrichten en hun afrondende masterscriptie schrijven en biedt diverse online colleges aan tijdens de tweejarige opleiding.

Krachten bundelen voor internationale topopleiding

Het Erasmus Mundus-programma Cartografie is een mooi voorbeeld hoe de internationale samenwerking tussen internationale universiteiten, gebaseerd op bestaande wetenschappelijke netwerken, leidt tot een excellente opleiding in een relatief klein vakgebied. “Alle universiteiten afzonderlijk hebben niet voldoende kennis en capaciteit in huis om zo’n topopleiding te kunnen dragen”, aldus Corné van Elzakker van de faculteit ITC “Door onze expertise te bundelen ontstaat er een onderwijsprogramma van hoge kwaliteit dat aantrekkelijk is voor excellente studenten zowel binnen als buiten de Europese Unie.  Bovendien, waar het vakgebied te klein is voor het dragen van een nationale masteropleiding (er zijn immers te weinig potentiële studenten in een land als Nederland) biedt Europese samenwerking toch een mogelijkheid om de ook op dit niveau noodzakelijke opleiding aan te bieden.”

Voor de vier organiserende universiteiten betekent de nieuwe overeenkomst voor nog eens drie jaar een kans om te werken aan het structureel aanbieden van deze specialistische opleiding. De masteropleiding Cartografie heeft nu jaarlijks zo’n 25 studenten. Van Elzakker: “Voor het wetenschappelijke en professionele vakgebied van de geografische informatievoorziening is het ontzettend belangrijk dat we goede mensen opleiden. Cartografie is sterk in ontwikkeling, met geavanceerde toepassingen door innovatieve digitale, dynamische en interactieve cartografische systemen. Het ontwerpvraagstuk hoe we ervoor moeten zorgen dat de geografische informatie (en nu met name ook de temporele component daarvan) zo goed mogelijk kunnen overbrengen naar gebruikers is complex en vraagt om nieuwe inzichten en excellente kennis.”

Meer informatie over de opleiding: http://cartographymaster.eu/


L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)