Nieuws

In Memoriam Henri Termeer

Henri Termeer, die in 2011 een eredoctoraat heeft ontvangen van de Universiteit Twente, is op 12 mei op 71-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Marblehead. De wereld verliest daarmee een pionier in de biomedische technologie.

Drs. Henri Termeer MBA, geboren in Tilburg, gaf meer dan drie decennia leiding aan Genzyme. Hij is bekend door de ontwikkeling van zogenaamde ‘orphan drugs’: waar de grote farmaceutische industrie kiest voor de ‘grote volumes’ en ziekten die veel voorkomen, koos Termeer juist voor specialistische medicijnen voor zeldzame aandoeningen. Hij is hierin een pionier geweest en heeft Genzyme bijzonder succesvol gemaakt. In 2011 was prof.dr. Clemens van Blitterswijk, toen nog verbonden aan de Universiteit Twente, zijn erepromotor.  Termeer kreeg het eredoctoraat voor zijn voortrekkersrol in de biomedische technologie. Zijn werk had veel raakvlakken met dat van het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de UT, bijvoorbeeld op het gebied van de regeneratieve geneeskunde en targeted therapeutics. Na zijn vertrek bij Genzyme heeft hij onder meer het Henri and Belinda Termeer Center for Targeted Therapeutics opgericht, verbonden aan het Massachusetts General Hospital.

Tijdens het 50-jarig bestaan van de Universiteit Twente, de viering waar ook koningin Beatrix bij aanwezig was, is hem het eredoctoraat uitgereikt. Uit de laudatio: "Dit eredoctoraat is een erkenning voor uw rol als een van de meest succesvolle ondernemers in de wereld van de biotechnologie, leidend tot nieuwe behandelingen die levens sparen van patiënten over de hele wereld. Als ondernemende universiteit met een leidende rol in biomedische technologie en technische geneeskunde, zien wij u als een rolmodel voor onze onderzoekers en studenten." 

De Universiteit Twente is geschokt door zijn plotselinge overlijden en wenst zijn naasten veel sterkte bij het dragen van dit verlies.