HomeNieuwsOverijssel PhD-award voor Renske van Wijk
Renske van Wijk en gedeputeerde Eddy van Hijum
Renske van Wijk

Overijssel PhD-award voor Renske van Wijk

Tijdens de viering van de Dies Natalis van de Universiteit Twente werd vandaag de Overijssel PhD-Award, voor het beste proefschrift van het afgelopen jaar, uitgereikt aan dr. Renske van Wijk. De prijs werd uitgereikt door Eddy van Hijum, gedeputeerde voor de provincie Overijssel. 

Dr. Renske van Wijk voerde haar promotieonderzoek uit in de vakgroep Health Technology and Services Research, onderdeel van UT-onderzoeksinstituut IGS. Dit leidde tot het proefschrift ’Heads: positional skull deformation in infants: heading towards evidence-based practice’ waarop Van Wijk op 25 september 2014 is gepromoveerd. Ze werd hierbij begeleid door Leo van Vlimmeren, Magda Boere-Boonekamp en Maarten IJzerman. 

Helmbehandeling

Van Wijk deed onderzoek naar de effectiviteit van helmbehandeling bij baby’s. Bij een op de vijf baby’s wordt in de eerste levensmaanden een schedelvervorming vastgesteld die kan ontstaan doordat de schedel van een baby nog relatief zacht is, het hoofd snel groeit en een baby veel op zijn rug ligt. Schedelvervorming is een cosmetisch probleem en kan worden behandeld met een zogenoemde redressiehelm die de baby enkele maanden lang gedurende 23 uur per dag moet dragen. Lange tijd is deze behandeling vergoed door de basisziektekostenverzekering. Echter: er was geen bewijs dat de behandeling ook echt werkt in de praktijk. Uit het onderzoek van Van Wijk kwam naar voren dat de helmbehandeling – bij baby’s met matige tot ernstige schedelvervorming – niet effectiever is dan het afwachten van het natuurlijke herstel. 

Paradigmaverandering

De jury van de prijs vermeldt dat de onderzoeksvraag van Van Wijk – is helmbehandeling effectief? – wetenschappelijk gezien niet eenvoudig te beantwoorden was. Dat Van Wijk er toch in geslaagd is, is een prestatie van formaat. De jury spreekt van een paradigmaverandering die haar onderzoek teweeg heeft gebracht en nog steeds brengt.

Volgens de jury leidt het onderzoek van Van Wijk tot een beperking van onnodige behandelingen en onnodige kosten. Hiermee is het een uitstekend voorbeeld van wetenschappelijk onderzoek met een grote maatschappelijke impact. 

Overijssel PhD-Award

De Overijssel PhD-Award is de prijs voor een proefschrift van uitmuntende wetenschappelijke kwaliteit, dat gezien kan worden als een start van een veelbelovende wetenschappelijke carrière. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel en bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 5.000 euro. Voor deze prijs kon elke faculteit en ieder onderzoeksinstituut van de Universiteit Twente één proefschrift inleveren.