Zie Nieuws

Effect van een laser op een druppel in snelle video Spectaculaire video valt in de prijzen

Een vloeistofdruppel reageert zeer heftig op de impact van een laserstraal. De druppel vervormt sterk, wordt snel voortgestuwd en kan zelfs exploderen. In de nieuwste machines voor chipfabricage worden deze effecten benut bij het genereren van extreem ultraviolet (EUV) licht. De spectaculaire video die onderzoekers van de Physics of Fluids groep (MESA+) maakten, was goed voor de Milton van Dyke Award van de American Physical Society.

Een laserstraal die een druppel raakt, kan dampvorming teweeg brengen of een plasma genereren. Dat gebeurt op een tijdschaal van nanoseconden. Een goed begrip van wat er precies in de druppel gebeurt, is onder meer van belang in de ontwikkeling van nanolithografie-machines voor chips: de machines die in staat zijn nanostructuren te ‘schrijven’ in silicium. Voor de nieuwste generatie van deze machines wordt extreem UV licht gebruikt, daarvoor wordt het effect van een laser op een druppeltje nu al gecontroleerd ingezet. De onderzoekers van de Physics of Fluids groep van prof. Detlef Lohse hebben met een snelle camera in beeld gebracht wat er gebeurt. Zij hebben deze experimenten gecombineerd met berekeningen en simulaties.

De video is in de prijzen gevallen bij de Division of Fluid Mechanics van de American Physical Society. De Milton van Dyke Award, genoemd naar een beroemde expert van Stanford University, is goed voor een ereplaats in de fraaie Gallery of Fluid Motion.

Wiebe van der Veen
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)