HomeNieuwsTechnisch geneeskundigen van de Universiteit Twente opgenomen in wet BIG

Technisch geneeskundigen van de Universiteit Twente opgenomen in wet BIG Wereldprimeur voor nieuwe beroepsgroep

Met de opname in artikel 36a van de wet BIG, bekrachtigen de overheid en de medische beroepsgroep hun vertrouwen in de bekwaamheid van de technisch geneeskundigen. Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente is de enige technisch medische opleiding ter wereld, die opleidt tot de bevoegdheid om zelfstandig patiënten te behandelen. De technisch geneeskundige kan de technische innovaties in de zorg optimaal benutten voor het verbeteren van de gezondheid en veiligheid van de patiënt. Hierbij voert hij of zij medische handelingen uit, zoals chirurgische handelingen, catheterisaties en endoscopieën. De medisch specialist heeft er dus een nieuwe collega bij.


‘Reguliere geneeskunde opleidingen zijn niet technisch’, zegt opleidingsdirecteur Heleen Miedema. ’En dat terwijl het vak van de arts steeds technologischer wordt en nieuwe technisch-medische innovaties elkaar steeds sneller opvolgen. Onze afgestudeerden kunnen denken en werken als arts én als ingenieur.’


Technische Geneeskunde

In 2003 is de opleiding Technische Geneeskunde -met goedkeuring van de ministeries van OCW en VWS -, gestart aan de Universiteit Twente. De opleiding heeft van de Keuzegids Hoger Onderwijs het predicaat ‘Topopleiding’ gekregen in 2013 en 2014. Deze kwaliteit komt mede tot stand door haar unieke simulatie centrum voor complexe medische handelingen met een gesimuleerde intensive care en een operatiekamer.

Er zijn nu 140 technisch geneeskundigen afgestudeerd, 50% vrouw en 50% man. De afgestudeerden hebben vrijwel allemaal voor ze hun diploma krijgen al een baan. Het merendeel is werkzaam in academische ziekenhuizen in Nederland. Ook in het buitenland zijn medisch specialisten enthousiast. Er zijn inmiddels vaste stage- en werkplaatsen in ziekenhuizen in onder meer Londen, Singapore en New Haven (Yale).


Innovatie in de gezondheidszorg

Technisch Geneeskundigen hebben onder andere een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van nieuwe methodes voor een nauwkeurige behandeling van prostaattumoren in de MRI scanner. Dr. Jurgen Fütterer, interventieradioloog aan het Radboud UMC te Nijmegen is erg enthousiast over deze ontwikkeling: “Dankzij de inzet van diverse technisch geneeskundigen binnen onze afdeling hebben wij de kwaliteit van deze behandeling naar een aanzienlijk hoger niveau gebracht”.


De wet BIG

De Wet BIG bewaakt de kwaliteit van individuele zorgverleners zoals medisch specialisten, en beschermt daarmee patiënten tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen. De technisch geneeskundigen zijn voor vijf jaar bevoegd onder de beschermde titel van Klinisch Technoloog. Na deze periode worden hun medische handelingen geëvalueerd om hun tijdelijke bevoegdheid om te zetten in een definitieve.


Een nieuwe beroepsvereniging: de NVvTG

Een nieuw beroep vraagt ook om een nieuwe beroepsvereniging. De Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde behartigt de belangen van technisch geneeskundigen en bewaakt de kwaliteit van hun handelen in de medische praktijk. De NVvTG is tevens verantwoordelijk voor de accreditatie van bij- en nascholing.



Meer informatie:

Kirsten Voncken (Marketing & Communicatie Universiteit Twente)

Mobiel: 06-53608512

Mail: K.J.L.Voncken@Utwente.nl

Website: www.utwente.nl/tg