HomeEvenementenPro-U Workshop Formatief toetsen

Pro-U Workshop Formatief toetsen Voor docenten

AAN DE SLAG MET FORMATIEF TOETSEN IN DE EIGEN LESPRAKTIJK 

Bij formatief toetsen gaat het om het gebruiken van informatie uit toetsen met als doel het verbeteren van de lespraktijk. Zowel docenten als leerlingen spelen hierin een rol. Bij toetsen kan het gaan om allerlei soorten toetsen, zoals presentaties, portfolio’s, observaties in de les, discussies en praktische opdrachten. Wil je hier meer over weten? En ben je benieuwd hoe je formatief toetsen kunt toepassen in je lessen? Meld je dan aan voor deze workshop.  

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met verschillende technieken van formatief toetsen in de les, zoals peer-assessment en self-assessment. We behandelen eerst een stukje theorie over formatief toetsen. Daarna gebruik je een reflectietool om te onderzoeken in welke mate je formatief toetsen toepast in je eigen les. Op basis hiervan gaan we samen aan de slag met het verder ontwikkelen van je eigen formatieve toetspraktijk. Hierbij maken we gebruik van inspirerende video’s van toepassingen in de les. Je gaat naar huis met concrete voorbeelden van formatief toetsen die je direct in je eigen les kunt toepassen.  

LEERDOELEN

Na deze workshop heb je:

  • Inzicht in de doelen van toetsen: summatief en formatief
  • Inzicht in de begrippen rondom formatief toetsen, zoals het cyclisch proces van feed up-feedback-feed forward en de rollen daarbij (docent, leerling, medeleerling)
  • Kennis over je eigen toepassing van formatief toetsen in de praktijk door hierop te reflecteren
  • Kennis en vaardigheden rondom het vormgeven van je eigen lessen(series) waarin formatief toetsen wordt toegepast
  • Kennis en vaardigheden rondom de 5 strategieën van Assessment for Learning als een benadering van formatief toetsen. 

VOORKENNIS

Deze workshop is toegankelijk voor docenten met interesse in formatief toetsen.  

DATA, AANMELDEN EN KOSTEN

De workshop vindt plaats op maandag 5 november 2018 van 15.00-18.00 uur op de University of Twente. Deelname kost € 95,- per persoon. De aanmelddeadline voor deze workshop is verstreken, u kunt zich niet meer inschrijven voor deze workshop.

Voor vragen kunt u contact opnemen met pro-u@utwente.nl. U kunt op de hoogte blijven van de ontwikkelingen door u in te schrijven voor de nieuwsbrief.