HomeNieuwsSatellietbeelden meer inzetten tegen afnemende biodiversiteit
Satelite Image: Copernicus Sentinel data (C), 2015
Ontbossing

Satellietbeelden meer inzetten tegen afnemende biodiversiteit Wetenschappers roepen op tot betere samenwerking met ruimtevaartorganisaties

Biologisch wetenschappers moeten meer samenwerken met ruimtevaartsorganisaties als NASA en ESA in de strijd tegen afnemende biodiversiteit. Die oproep doet prof.dr. Andrew Skidmore van de ITC faculteit van de Universiteit Twente deze week in het gerenommeerde wetenschappelijk vakblad Nature. Met collega's van over de hele wereld, waaronder onderzoekers van het Britse Zoological Society of London (ZSL), stelt hij dat er meer moet worden gedaan om het gebruik van satellietdata in de strijd tegen afnemende biodiversiteit te verbeteren. 

Biodiversiteit vaststellen 

Onderzoekers slagen er de laatste jaren steeds beter in om met behulp van satellietdata informatie te verzamelen over klimaatverandering. Ook de ontwikkeling van biodiversiteit kan op vergelijkbare wijze worden gemonitord. De productiviteit van specifieke plantensoorten en de oppervlaktebedekking door flora kan bijvoorbeeld goed worden vastgesteld vanuit de ruimte, waarmee er een beeld kan worden geschetst van de wereldwijde ontwikkeling in biodiversiteit.

Ruimtevaartorganisaties als ESA en NASA, die vanuit publieke gelden worden gefinancierd, verzamelen en verspreiden al regelmatig veel open toegankelijke satellietdata. Echter, er zijn nog onvoldoende universele afspraken over welke data op welke wijze wordt verzameld en geregisterd. Dat bemoeilijkt het voor de onderzoekers om de grote hoeveelheid aan informatie in bruikbare data te vertalen. Ze stellen dat als het wel lukt om eenduidige en bruikbare data te genereren, er nieuwe manieren kunnen worden gevonden die helpen in de strijd tegen afnemende biodiversiteit. Skidmore en zijn collega's doen in Nature een aantal voorstellen over welke data op welke wijze verzameld en verspreid kan worden. 

"Satellietbeelden van de belangrijke ruimtevaartorganisaties zijn steeds meer toegankelijk, en de kwaliteit van de beelden is in de afgelopen tien jaar sterk verbeterd", aldus Skidmore. "Onze ambitie om het verlies aan biodiversiteit goed in beeld te hebben, is inmiddels haalbaar door de technische ontwikkelingen in satellietregistratie. Een betere samenwerking tussen biologen en satellietspecialisten betekent dat we straks de ontwikkeling van biodiversiteit wereldwijd moeten kunnen monitoren. Hoogwaardige satellieten kunnen ons helpen om biodiversiteit te waarborgen en daarmee nog gerichter milieubeleid te maken." 

Noodzaak 

Dr. Nathalie Pettorelli, mede-auteur en onderzoeker aan de Zoological Society of London (ZSL):"Wereldwijd is de omvang van wilde natuur in veertig jaar tijd ongeveer gehalveerd. Er bestaat een grote noodzaak om vast te stellen hoe we deze ontwikkeling wereldwijd goed kunnen registreren. Satellieten kunnen daarbij enorm helpen en binnen tien jaar moet het goed mogelijk zijn om wereldwijde biodiversiteit vanuit de ruimte goed te monitoren. Maar daarvoor moeten wel goede afspraken worden gemaakt tussen biologen en de ruimtevaartorganisaties over hoe w dat goed kunnen doen. Tot nu toe wordt er alleen gekeken naar specifieke flora of specifieke gebieden, waardoor we geen compleet beeld hebben. Als we er straks in slagen wel dat hele plaatje te krijgen, ontstaat er een heel scala aan nieuwe mogelijkheden die helpen om afnemende biodiversiteit tegen te gaan."

Over de schrijvers 

Prof.dr. Andrew Skidmore is professor in Spatial Environmental Resource Dynamics bij de ITC-faculteit van de Universiteit Twente. Zijn onderzoek richt zich vooral op vegetatiekartering en monitoring. Dr. Nathalie Pettorelli is onderzoeker in Conservation Biology bij het Zoological Society of London (ZSL), een internationaal wetenschappelijk onderzoeks- en opleidingsinstituut. Eén van de mede-auteurs is dr. Tiejun Wang, assistant professor bij het ITC.

Skidmore AK, Pettorelli N et al. (2015) Agree on biodiversity metrics to track from space, Nature, 234, 401-3 . Het hele artikel kan worden gelezen op de website van Nature, abonnement vereist.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)