Technische Natuurkunde

Na de bachelor Technische Natuurkunde

Na het behalen van je bachelordiploma Technische Natuurkunde kun je doorstuderen of direct aan de slag. De meeste studenten kiezen ervoor om na de bachelor door te gaan met een masteropleiding. Lees hier meer over de verschillende masteropleidingen of meer over de functies waar technisch natuurkundigen vaak in terechtkomen. Ben je benieuwd naar onze alumni? Dan lees hier testimonials van onze alumni.

Doorstuderen

Na het behalen van je bachelordiploma kun je doorstromen naar verschillende masteropleidingen. Applied Physics en Nanotechnology zijn opleidingen die direct aansluiten bij de bachelor Technische Natuurkunde. Beide duren twee jaar en zijn Engelstalig. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een andere masteropleiding te kiezen. Let er dan wel op dat je niet altijd direct door kunt stromen; voor sommige opleidingen zul je eerst nog een schakelprogramma moeten volgen.

Elke master wordt afgesloten met een afstudeeronderzoek, waarna je jezelf Master of Science mag noemen. De masteropleiding kun je volgen aan de Universiteit Twente, aan een andere Nederlandse universiteit of aan een universiteit in het buitenland.

De masteropleiding Applied Physics

De wortels van de masteropleiding Applied Physics liggen in de fundamentele waarheden en natuurwetten waarmee we de wereld om ons heen beschrijven. Het experiment is de belangrijkste manier waarop we meer over die wereld te weten komen. De opleiding tot Master of Science in Applied Physics geeft je een grondig inzicht in de fundamenten van de moderne natuurkunde en hun toepassingen.

Masterspecialisaties

Bij de master Applied Physics kun je kiezen uit drie specialisaties:

  • Bij Materials Science kijk je naar de natuurkundige eigenschappen van materialen. Het gaat erom deze te begrijpen en te manipuleren om nieuwe eigenschappen te ontdekken en uiteindelijk nieuwe apparatuur te ontwikkelen.
  • Bij Optics & Biophysics doe je onderzoek naar levensprocessen (zoals in DNA en eiwitten) en naar de fundamentele eigenschappen van licht in kunstmatige materialen en naar lasertechnieken.
  • Bij Fluid Physics, een van de grootste vakgebieden in de klassieke natuurkunde, beschrijf je vanuit de meest oorspronkelijke natuurwetten fascinerende fenomenen in vloeistoffen en gassen.

Ben je benieuwd in welke functies je na het behalen van je master Applied Physics terecht kunt komen? Lees dan hier meer over de verschillende functies of lees hier de testimonials van onze alumni.

De masteropleiding Nanotechnology

Fysische en chemische eigenschappen van materialen op de nanometerschaal zijn kwantitatief maar ook kwalitatief anders dan op macroschaal. Nanotechnologie is een interdisciplinair onderzoeksveld dat zich bezighoudt met de bestudering van deze eigenschappen op een lengteschaal van 1 tot 100 nanometer.

Tijdens de multidisciplinaire master Nanotechnology leer je alles over het onderzoeksveld nanotechnologie en heb je de kans je in een specifiek onderzoeksveld te verdiepen. MESA+ is het onderzoeksinstituut waarbij deze master is aangesloten.

De arbeidsmarkt

Na het afronden van de masteropleiding Applied Physics kun je op verschillende gebieden aan de slag. Volgens een onderzoek van de Elsevier ('Beste banen', 1juni 2016) zijn de kansen op de arbeidsmarkt met een opleiding Technische Natuurkunde erg goed: afgestudeerden hebben vaak binnen 6 maanden een baan gevonden.

ONDERZOEK & ONTWIKKELING

In natuurkundig onderzoek staat het ontwikkelen van nieuwe materialen, technieken of producten centraal. Bijna de helft van onze afgestudeerden gaat aan de slag als onderzoeker. Dat kan bij een onderzoeksinstelling (zoals TNO) of een Research & Development-afdeling in de industrie (bijvoorbeeld bij Philips). Maar ook een positie aan de universiteit behoort tot de mogelijkheden. Veel afgestudeerden solliciteren voor een functie als promovendus (assistent in opleiding). Na een promotieonderzoek van vier jaar mag je jezelf doctor (dr.) noemen.

MANAGEMENT & CONSULTANCY

Technisch natuurkundigen zijn erg gewild voor leidinggevende of adviesgevende functies, juist vanwege hun goede analytisch vermogen. Je moet hier denken aan een functie als projectleider, consultant of hoofd van de ontwikkelafdeling van een groot bedrijf.

ENGINEERING & PRODUCTIE

Je ontwerpt een productieproces of product, bijvoorbeeld een minuscule beamer voor in je mobieltje. Of vind je het leuk om verantwoordelijk te zijn voor procesinnovaties? Dat kan in dienst van een groot bedrijf of als adviseur bij een ingenieursbureau.

ONDERWIJS

Vind je het leuk om anderen uit te leggen hoe fysische processen in elkaar zitten? Dan kun je na je bacheloropleiding de master kiezen die je opleidt tot docent Natuurkunde. Wedden dat jij je klas gemotiveerd krijgt voor natuurkunde?

Meer weten over de masteropleiding? Kijk dan op de masterwebsite van Science Education and Communication

EIGEN BEDRIJF

Heb je tijdens je studie of je promotieonderzoek een briljant idee opgedaan voor een nieuw product? Dan kun je ook je eigen bedrijf starten. De Universiteit Twente helpt je hierbij. Zo zijn er de afgelopen jaren al diverse goedlopende bedrijven opgezet door technisch natuurkundigen die zijn afgestudeerd aan de Universiteit Twente.

Chat offline (info)