Technische Natuurkunde

Na je bachelor

DOORSTUDEREN VOOR EEN MASTER

Na het behalen van je bachelordiploma Technische Natuurkunde kun je doorstuderen of direct aan de slag. De meeste studenten kiezen ervoor om na de bachelor door te gaan met een masteropleiding. Elke masteropleiding wordt afgesloten met een afstudeeronderzoek, waarna je jezelf Master of Science mag noemen. De masteropleiding kun je volgen aan de Universiteit Twente, aan een andere Nederlandse universiteit of aan een universiteit in het buitenland.

MOGELIJKE MASTEROPLEIDINGEN

Applied Physics en Nanotechnology zijn opleidingen die direct aansluiten op de bacheloropleiding Technische Natuurkunde. Beide duren twee jaar en zijn Engelstalig. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een andere masteropleiding te kiezen. Let er dan wel op dat je niet altijd direct kunt doorstromen; voor sommige opleidingen zul je eerst nog een schakelprogramma moeten volgen.

Ga naar de website over masteropleidingen voor meer informatie over masteropleidingen en hun specialisaties aan de Universiteit Twente.

NAAR HET BUITENLAND

Naast een masteropleiding aan de Universiteit Twente, kun je ook kiezen voor een masteropleiding aan een andere universiteit in Nederland of in het buitenland. Tijdens je bacheloropleiding kan je studieadviseur je adviseren over de modules die je het beste kunt volgen ter voorbereiding op de masteropleiding van je keuze. Houd er echter rekening mee dat andere universiteiten je kunnen vragen eerst een pre-masterprogramma te volgen voordat ze je toelaten tot een masteropleiding.

CARRIÈREPERSPECTIEVEN

Nadat je je masterdiploma Applied Physics hebt behaald, zijn de kansen op de arbeidsmarkt erg goed. De meeste afgestudeerden vinden binnen 3 maanden een baan.

Onze alumni zijn werkzaam in diverse branches op verschillende gebieden:

ONDERZOEK & ONTWIKKELING

In natuurkundig onderzoek staat het ontwikkelen van nieuwe materialen, technieken of producten centraal. Bijna de helft van onze afgestudeerden gaat aan de slag als onderzoeker. Dat kan bij een onderzoeksinstelling (zoals TNO) of een Research & Development-afdeling in de industrie (bijvoorbeeld bij Philips), maar ook een positie aan de universiteit behoort tot de mogelijkheden. Veel afgestudeerden solliciteren voor een functie als promovendus (assistent in opleiding). Na een promotieonderzoek van vier jaar mag je jezelf doctor (dr.) noemen.

MANAGEMENT & CONSULTANCY

Technisch natuurkundigen zijn erg gewild voor leidinggevende of adviserende functies, juist vanwege hun goede analytisch vermogen. Je moet hier denken aan een functie als projectleider, consultant of hoofd van de ontwikkelafdeling van een groot bedrijf.

ENGINEERING & PRODUCTIE

Je ontwerpt een productieproces of product, bijvoorbeeld een minuscule beamer voor in je mobieltje. Of , wanneer je het leuk vindt om je bezig te houden met procesinnovaties, kun je bijvoorbeeld gaan werken als adviseur bij een ingenieursbureau.

ONDERWIJS

Vind je het leuk om anderen uit te leggen hoe fysische processen in elkaar zitten? Dan kun je na je bacheloropleiding de master kiezen die je opleidt tot docent Natuurkunde. Meer weten over de masteropleiding? Kijk op de masterwebsite van Science Education and Communication

EIGEN BEDRIJF

Heb je tijdens je studie of je promotieonderzoek een briljant idee opgedaan voor een nieuw product? Dan kun je ook je eigen bedrijf starten. De Universiteit Twente helpt je hierbij. Zo zijn er de afgelopen jaren al diverse goedlopende bedrijven opgezet door technisch natuurkundigen die zijn afgestudeerd aan de Universiteit Twente.

Chat offline (info)