Doorstuderen & arbeidsmarkt

Bachelor Open Dagen op 31 maart & 1 april

Na het behalen van je bachelordiploma Technische Natuurkunde, kun je je verder specialiseren door een masteropleiding te volgen. Verreweg de meeste studenten kiezen daarvoor. Je masteropleiding kun je volgen aan de Universiteit Twente, aan een andere Nederlandse universiteit of aan een universiteit in het buitenland. Een enkeling gaat meteen de arbeidsmarkt op of start een eigen bedrijf.

Doorstuderen met een Master

De meeste alumni van Technische Natuurkunde stromen door naar de tweejarige, Engelstalige masteropleiding Applied Physics. De master sluit direct aan op de bachelor Technische Natuurkunde. 

Doorstromen naar andere masters

Met je bachelordiploma Technische Natuurkunde kun je ook andere masteropleidingen volgen, bijvoorbeeld Nanotechnology, Biomedical Engineering, Civil Engineering & Management of Sustainable Energy Technology. Bij de meeste engineering & technology-masters ben je met een bachelordiploma Technische Natuurkunde toelaatbaar na het – eventueel al in je minor tijdens de bachelor – afronden van een pre-master. Dit geldt eveneens voor masters aan andere (inter)nationale universiteiten.

Ook een masteropleiding in de sociale wetenschappen, bijvoorbeeld psychologie, filosofie of bestuurskunde, is mogelijk. Meestal is een pre-master op maat nodig. 

Master technische natuurkunde combineren

Sommige studenten combineren de master Technische Natuurkunde met onze Nederlandstalige master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen, waarmee je onder meer in het onderwijs aan de slag kunt. Je beschikt dan na afronding niet alleen over een tweede masterdiploma, maar ook over de eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je als leraar mag lesgeven in het hele voortgezet onderwijs.

Master Programmes

Bekijk alle opleidingen
 • Applied Physics

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Verdiep je in een van de oudste wetenschappen: natuurkunde. Doe fundamentele inzichten op in je eigen vakgebied, terwijl je jouw onderzoeksvaardigheden aanscherpt.
 • Educational Science & Technology

  MSc1 jaarVoltijdEngelstalig
  Fascineert het onderwijs je, maar zie je jezelf niet direct voor de klas staan? Leer onderwijs en training op scholen en in organisaties te verbeteren als een onderzoeker, ontwerper of consultant.
 • Nanotechnology

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Pak grote vraagstukken aan op het kleinste niveau: word een expert op het gebied van Nanotechnologie en bedenk, ontwerp en ontwikkel innovatieve oplossingen op de extreem kleine nanoschaal.

Haal je eerstegraads lesbevoegdheid. Wil jij je passie voor wetenschap en techniek overbrengen naar jonge mensen? Volg dan de Nederlandstalige master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen. Je kunt direct doorstromen of de master Applied Physics combineren.

Na de master Technische Natuurkunde een baan vinden

Je bent opgeleid om fundamentele natuurkundige kennis te ontwikkelen en die om te zetten in werkende techniek met een sterke maatschappelijke impact. Wil je straks met je aanvullende masterdiploma meteen aan het werk, dan zijn er voldoende baankansen, waaronder in Twente, de snel groeiende high tech industriële regio van Nederland. De meeste afgestudeerden vinden binnen 3 maanden een baan. Je komt veelal te werken in een functie waarbij je jouw vaardigheden om complexe problemen op te lossen en theoretische kennis van natuurkunde op een praktische manier toepast.

 • Onderzoek & Ontwikkeling

  In natuurkundig onderzoek staat het ontwikkelen van nieuwe materialen, technieken of producten centraal. Bijna de helft van onze afgestudeerden gaat aan de slag als onderzoeker. Dat kan bij een onderzoeksinstelling of een Research & Development-afdeling in de industrie. Ook een positie aan de universiteit behoort tot de mogelijkheden. Veel afgestudeerden solliciteren voor een functie als promovendus (assistent in opleiding). Na een promotieonderzoek van vier jaar mag je jezelf doctor (dr.) noemen.

 • Management & Consultancy

  Technisch natuurkundigen zijn erg gewild voor leidinggevende of adviserende functies, juist vanwege hun goede analytisch vermogen. Denk bijvoorbeeld aan een functie als projectleider, consultant of hoofd van de ontwikkelafdeling van een groot bedrijf. 

 • Engineering & productie

  Je ontwerpt een productieproces of product, bijvoorbeeld een minuscule beamer voor in je mobieltje. Vind jij het leuk om je bezig te houden met procesinnovaties? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als adviseur bij een ingenieursbureau. 

Bekende bedrijven waar afgestudeerden van deze opleiding aan de slag zijn gegaan zijn onder meer: ASML, Accenture, KPMG, Philips of TNO. In de regio Twente hebben we alumni bij onder meer Demcon, Micronit Technologies en Thales. Ook in het bankwezen werken veel technisch natuurkundigen.

Start je eigen bedrijf

Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.

Spin-offs van de bachelor Technische Natuurkunde

Een voorbeeld van een spin-off die uit deze opleiding is voortgekomen is LioniX International, een wereldleider op het gebied van microsysteemoplossingen op maat. Een ander voorbeeld is medspray, een specialist in de ontwikkeling en productie van medische verstuivers.

 Wil je meer weten over studeren aan de UT? Kijk of stel jouw vraag op Student Services

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies