Handige tips voor ouders | Podcasts & meer

Kom naar onze Open Dagen op 21, 22 en 23 maart

Studeren is een spannende fase. Niet alleen voor studenten, maar ook voor ouders.

Wat kun je bijvoorbeeld zelf betekenen in het studiekeuzeproces van je kind? En wat doe je als het niet zo lekker blijkt te lopen tijdens de studie? Bij de Universiteit Twente helpen we je graag op weg in deze nieuwe levensfase.  

Help mijn kind gaat studeren - de podcast
Beluister de podcast

In de podcastserie 'Help, mijn kind gaat studeren' gaat Niels Schepers van de Universiteit Twente in gesprek met ouders, studenten en experts over alles wat je tegen kunt komen als je kind gaat studeren. Beluister de podcasts hieronder of via Spotify

Help! Mijn kind gaat studeren

5 vragen om een gesprek te starten over studiekeuze

De keuze voor een studie maak je niet in één keer. Hoe kom je er samen achter welke studie goed bij je kind past? Misschien helpen deze vragen jullie op weg!

  • 1. Waar heb je plezier in?

    De interesses en passies van je kind zijn een uitstekend startpunt voor een gesprek over studiekeuze. Ga met elkaar in gesprek over wat hem/haar motiveert en waar hij/zij enthousiast van wordt. Ondanks dat dit misschien niet direct zal leiden tot concrete ideeën over een baan of studie, kan het wel belangrijke richtingwijzers geven.

    Vragen die je kunt stellen

    • Wat vind je boeiend?
    • Welk schoolvak vind je interessant, of het minst vervelend?
    • Welke activiteiten zou je willen uitproberen om erachter te komen wat je leuk vindt?
    • Wat deed je al graag toen je klein was? Wat vond je bijvoorbeeld leuk op de basisschool?
  • 2. Wat kun jij goed?

    Als je je nog volop aan het ontwikkelen bent, is het soms lastig te bepalen wie je bent en waar je talenten liggen. Daarom is het belangrijk dat je het samen met je kind hebt over welke sterke – en minder sterke – persoonseigenschappen hij/zij heeft. Denk daarbij niet alleen aan schoolvakken of vaardigheden, maar zeker ook aan soft skills en karaktereigenschappen. Is je kind bijvoorbeeld ondernemend en avontuurlijk, of eerder serieus en onderzoekend? Gaat hij/zij makkelijk en graag met andere mensen om? En, heel belangrijk: in welke situaties veert je kind op, en is hij/zij op zijn/haar sterkst?

  • 3. Wat wil je ermee?

    Het studiekeuzeproces is nieuw, spannend en heeft gevolgen voor zowel de korte als de lange termijn. Je gunt je kind een leuke studietijd, maar ook een mooie toekomst. Echter is het voor jongeren niet altijd makkelijk om ver vooruit te kijken. Het is dus belangrijk om samen in gesprek te gaan over 'later'. En stimuleer je kind om al tijdens school te gaan snuffelen aan banen, bedrijven en sectoren die hem/haar interesseren. Denk bijvoorbeeld aan een dagje meelopen met een familielid die huisarts is, of vragen om een rondleiding aan een kennis met een technisch bedrijf.

    Vragen voor een gesprek over 'later'

    • Wat zou je met deze studie willen?
    • Waar zie jij jezelf over tien jaar?
    • Wat hoop je dan te doen? Welke omgeving, baan, en werkzaamheden zie je voor je?
    • Wil je internationaal bezig zijn of juist niet?
    • Welke dingen vind je naast werken belangrijk in het leven?
  • 4. Wil je naar het hbo of de universiteit?

    Veel studiekiezers en ook ouders denken dat de keuze tussen hbo of universiteit automatisch wordt bepaald door schoolniveau: met een vwo-diploma ga je naar de universiteit. Ondanks dat dit misschien voor de hand ligt, kan het soms ook tot de verkeerde keuze leiden. Beter is om goed stil te staan bij de vraag welk type onderwijs het beste bij je kind past. Of het hbo of de universiteit goed bij je kind past, hangt helemaal af van hoe hij/zij het beste leert en werkt, niet per se van zijn/haar middelbare schoolniveau. Is je kind bijvoorbeeld heel theoretisch of meer praktisch ingesteld? En werkt hij/zij liever zelfstandig of meer projectmatig? 

    Goed om te bespreken

    • Hoe leer jij het best, door zelfstudie of via klassikaal onderwijs? Verdiep je je het liefst in theorie, of wil je graag aan de slag?
    • Vind je het leuk om nieuwe kennis te ontdekken en te onderzoeken? Of pas je liever bestaande kennis toe in de praktijk?
  • 5. Waar voel jij je thuis?

    Voor veel opleidingen kun je bij meerdere onderwijsinstellingen terecht. Hoe kies je de meest geschikte? Elke universiteit legt eigen accenten, gebruikt eigen lesmethoden, heeft eigen docenten en is natuurlijk gevestigd in een eigen stad. De sfeer is een belangrijk onderdeel van het studiekeuzeproces: je kind moet zich thuis voelen op de nieuwe studieplek. Stimuleer je kind dus om bij zoveel mogelijk studies en universiteiten te gaan kijken, al is het alleen maar om erachter te komen wat hij/zij niet leuk vindt. 

    Open dagen en meeloopdagen zijn een ideale manier om niet alleen de inhoud van bepaalde opleidingen te verkennen, maar ook de sfeer te ervaren, de faciliteiten te zien en een indruk te krijgen van de begeleidingsmogelijkheden. 

    Handige vragen voor bij een open dag/meeloopdag

    • Waarin verschilt deze opleiding van andere vergelijkbare studies?
    • En deze universiteit van andere?
    • Hoe ziet de gemiddelde week van een student eruit aan deze opleiding?
    • Hoe zit het met contacturen en lesmethoden?
    • Hoe worden studenten begeleid tijdens deze studie?
    • In welke sectoren en beroepen komen de meeste studenten na deze opleiding terecht?

Handige links voor de studiekeuze

De juiste keuze?

Een studie succesvol doorlopen, begint bij de keuze van een opleiding die bij jouw talenten en interesses past. Om er zeker van te zijn dat een studie past bij een student, hanteert de Universiteit Twente een studiekeuzecheck: een (verplicht) matchingstraject waarbij je als student samen met de opleiding ontdekt of jouw bachelorkeuze de juiste is. Dit traject verschilt per opleiding. Vaak bestaat een studiekeuzecheck uit het toelichten van motivatie en/of het bijwonen van een proefstudeerdag. De studiekeuzecheck is een finale check voor student en de opleiding om te controleren of jij de juiste studiekeuze hebt gemaakt.

Op welke begeleiding kan je kind rekenen?

Wanneer jouw kind start als student aan de Universiteit Twente, is de studieadviseur zijn/haar eerste contactpersoon. De studieadviseur volgt en beoordeelt de studievoortgang. Blijkt de opleiding na een halfjaar te moeilijk, dan is er nog ruimte voor een alternatief: een andere studieaanpak, een andere opleiding of ander onderwijs.

Belemmeren persoonlijke omstandigheden zoals ziekte, psychische problemen of een handicap de studievoortgang van jouw kind? Het team Student Affairs, Coaching en Counseling (SACC) helpt een geschikte vorm van ondersteuning te vinden. Bijvoorbeeld bij somberheid, heimwee, problemen met een relatie of medestudenten kan je kind kosteloos een studentenpsycholoog inschakelen. Studenten kunnen ook hun studievaardigheden leren aanscherpen bij de psycholoog.

Wat kost studeren?

Studeren kost geld. En als jouw kind binnenkort de stap richting hoger onderwijs maakt, komen er logischerwijs veel – financiële – vragen op je af. Wat kost een studie tegenwoordig? Hoe werkt studiefinanciering? En welke uitgaven heeft mijn kind als student? Belangrijke vragen waar jij als ouder graag een antwoord op wilt. Hieronder vind je een paar praktische links. 

Handige links

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies