HomeOnderwijsBachelorKosten studeren

Wat kost studeren?

Bachelor Open Dagen 14 & 15 oktober

Hoeveel kost studeren aan de universiteit? En hoe financieer je je studie?

Studeren kost geld. Als je binnenkort de stap richting hoger onderwijs maakt, komen er veel – financiële - vragen op je af. Wat kost een studie tegenwoordig? Welke uitgaven heb ik als student? Zal ik een bijbaantje nemen? En als ik geld leen van de overheid, hoe hoog is mijn studieschuld dan?

Wat kost studeren?

Jouw studententijd is de mooiste tijd van je leven! Maar wat kost dat nou eigenlijk? Hieronder een indicatie van het budget dat je maandelijk nodig hebt om te kunnen studeren aan de Universiteit Twente.

Huur kamer/woning

€ 366

Boodschappen

€ 161

Ontspanning, uitgaan en sport

€ 144

Zorgverzekering

€ 97

Studieboeken en -benodigdheden

€ 57

Vervoer (naast de OV-kaart)

€ 55

Kleding en schoenen 

€ 47

Telefoon

€ 26

Gemiddelde per maand

 € 953

Volgens het Nibud, het Nationaal Instituut voor Gezinsfinanciële Informatie in Nederland (nibud.nl), kost het studentenleven je gemiddeld zo'n duizend euro per maand - dat is exclusief het collegegeld.

Alle kosten van studeren op een rij

Voordat je gaat studeren is het belangrijk dat je jouw financiële situatie goed in kaart brengt en regelt. Er zijn verschillende vormen van financiële tegemoetkomingen zoals studiefinanciering en toeslagen beschikbaar. In de whitepaper 'Hoeveel kost de studie van mijn kind?' krijgen jij en je ouders inzicht in de financiële ins en outs van het studeren. 

Quicklinks

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies