UTDienstenCESStudentenbegeleiding & -welzijn

Studentenbegeleiding & -welzijn

Studentenwelzijn Platform
Op Canvas

Het studentenleven kan zijn uitdagingen met zich meebrengen. Of dit nu te maken heeft met financiën, gezondheid of studie, er is ondersteuning en begeleiding beschikbaar.

Onze hulpstructuur is ontworpen om je op verschillende vlakken te helpen. Van studieadviseurs tot studentendecanen, een netwerk van professionals staat klaar om je te ondersteunen.

Waar kan ik terecht met mijn hulpvraag?

Je eerste contact tijdens je studie is je studieadviseur. Je kunt bij de studieadviseur terecht met vragen over je studie, studie planning en studievoortgang. Sommige studies hebben ook tutoren of mentoren voor begeleiding. Een gesprek over niet-onderwijsgerelateerde problemen is ook mogelijk, bijvoorbeeld over motivatie, twijfels en studievertraging door persoonlijke omstandigheden.

Wie is mijn studieadviseur?
Bekijk het overzicht

Hieronder vind je een handige Canvas pagina over tips over jouw welzijn, en dingen die je zelf kunt doen.

Begeleiding door professionals

Binnen de UT zijn er verschillende professionals om jou te helpen op het gebied van studentenwelzijn.

  • PhD/EngD begeleiders

    Onze PhD/EngD-begeleiders zijn getrainde professionals met expertise in coaching, loopbaanadvies en het verstrekken van vertrouwelijke begeleiding. Onze PhD/EngD-begeleiders zijn beschikbaar voor alle promovendi en EngD's aan de UT, inclusief externe promovendi en degenen met beurzen. Alle afspraken zijn volledig gratis. PhD/EngD-begeleiders kunnen je helpen met een breed scala aan onderwerpen, waaronder:

    • Het verhogen van productiviteit
    • Het vinden en behouden van motivatie
    • Het omgaan met culturele verschillen
    • Het balanceren van het persoonlijke leven met de eisen van je werklast
    • Het vergroten van zelfvertrouwen
    • Advies geven over werkplekcommunicatie en relaties, inclusief interacties met je supervisor
    • Het definiëren en bereiken van carrièredoelstellingen

    Onze diensten staan volledig los van je faculteit, TGS of HR-afdeling. Het is belangrijk op te merken dat onze PhD/EngD-begeleiders de bestaande ondersteuning aan de Universiteit Twente niet vervangen. In plaats daarvan werken we samen met andere diensten zoals de Twente Graduate School, HR, HR Development, Occupational Health Services, vertrouwenspersonen, Ombudsman, en huisartsen. Indien nodig kunnen we je doorverwijzen naar deze bronnen voor gespecialiseerde hulp. Daarnaast onderhouden we een partnerschap met het PhD Network of the University of Twente (P-NUT) en kunnen we je in contact brengen met studentenpsychologen bij SACC voor psychologische hulp.

    Contact

    Je kunt onze PhD/EngD-begeleiders vinden bij Student Affairs Coaching and Counselling (SACC), gevestigd op de UT Campus in het Vrijhof gebouw, verdieping 3, kamer 311 (rode balie). Maak een afspraak per telefoon via +31 53 489 2035 of per e-mail via sacc@utwente.nl.

    dr. M. Drent (Marjolein)
    Studentendecaan, vertrouwenspersoon voor studenten en PhD/EngD Counsellor
    drs. F.B.L.J. Oei MD (Frido)
    Studentendecaan, vertrouwenspersoon voor studenten en PHD/ENGD Counsellor

OVERIG HULPAANBOD

  • ADHD spreekuur

    Als je een UT-student bent die met ADHD leeft of vragen hierover hebt, staan we klaar om jete helpen.

    Waar we je mee kunnen helpen

    • Het creëren en behouden van een gestructureerde dagelijkse routine die aan jouw behoeften voldoet
    • Afleidingen overwinnen en effectief de focus herstellen
    • Strategieën ontwikkelen om uitdagingen aan te pakken voordat ze obstakels in je gedachten worden.

    Als je geen ADHD hebt maar nieuwsgierig bent of vragen hebt, ben je ook welkom om deel te nemen aan ons spreekuur.

    Samen met jou werken we aan een reeks concreet geformuleerde doelen:

    • Emotioneel zelfmanagement en het omgaan met jouw ADHD.
    • Meer succes op de universiteit
    • Leren om je gedrag zelfstandig aan te passen.
    • Balans vinden in een wereld van overstimulatie en onderstimulatie.
    • Het identificeren van jouw unieke sterke punten.
    • Productiviteit verhogen met praktische "life hacks".
    • Je eigen normen stellen en niet altijd voldoen aan sociale verwachtingen.

    Praktische informatie

    • Donderdagen tijdens even weken, van 8:30 uur tot 12:30 uur en van 13.00 - 16.00 uur
    • Afspraken kunnen worden ingepland via het secretariaat Student Affairs Coaching & Counselling (SACC)
    • Het spreekuur vindt plaats bij de afdeling Student Affairs Coaching & Counselling (SACC), gebouw Vrijhof, verdieping 3, kamer 311.

    Partners

    Het ADHD-spreekuur op de campus is een samenwerking tussen Student Affairs Coaching & Counselling (UT) en De Doortrapper (externe adviseur/coach voor mensen met enige vorm van ADHD).

  • Autisme spreekuur

    Het Autismespreekuur is bedoeld voor UT-studenten die leven met een vorm van autisme en die hulp kunnen gebruiken bij het plannen en structureren van hun studie, dagelijkse activiteiten in het algemeen of sociaal contact. Als je zelf geen autisme hebt maar vragen hebt over autisme, ben je ook meer dan welkom om deel te nemen aan het spreekuur.

    Wat kun je verwachten?

    Een begeleider van JADOS zal aanwezig zijn bij het spreekuur om je te helpen: 

    • Grip te krijgen op je vakken, examens, deadlines, enz.
    • Je studies te plannen.
    • Je cursussen te structureren.
    • Te identificeren bij wie je hulp kunt vragen en wat je opties zijn.
    • Te communiceren met medestudenten.
    • Met een mogelijke verwijzing.

    Praktische informatie

    De spreekuren vinden plaats op donderdag van 9.00 tot 14.00 uur, in oneven weken. Je kunt alleen deelnemen nadat je een afspraak hebt gemaakt. De spreekuren vinden plaats bij de afdeling Student Affairs Coaching & Counselling (SACC), gebouw Vrijhof, verdieping 3, kamer 311.

    Je kunt een afspraak maken via het secretariaat Student Affairs Coaching & Counselling (SACC). Een ontmoeting online en op de campus is mogelijk.

    Partners

    Het spreekuur is een samenwerking tussen Student Affairs Coaching & Counselling (UT)JADOS en Enschede Local Support Teams.

  • Sociale veiligheid

    Sociale veiligheid is van belang voor iedereen die aan de UT werkt, studeert of die de UT bezoekt. We verwachten respect, integriteit, eerlijkheid en aandacht voor anderen op onze campus en binnen onze organisatie. Samen moeten we ervoor zorgen dat onze universiteit een veilige plek blijft. Geconfronteerd worden met een onveilige situatie of ongepast gedrag kan een enorme impact hebben. Voel je je onveilig, mishandeld of ben je getuige geweest van een onveilige situatie, informeer dan mensen in je omgeving en probeer erover te praten. Verschillende professionals staan klaar om je te helpen wanneer je het nodig hebt, wat er ook gebeurt. Onze deskundige en betrokken professionals staan altijd voor je klaar om te luisteren, door te praten en te handelen. Daadkrachtig, respectvol en met een open geest. 

    Lees meer op de website van Sociale Veiligheid (Engels).

    Heb je acute hulp nodig?
    Bel (053 489) 2222
    Een medewerker beantwoordt je telefoontje. Zij zijn getraind om naar je te luisteren, te handelen en je direct te ondersteunen, ongeacht je situatie.

Begeleiding door studenten

Als je liever in gesprek gaat met medestudenten, dan kunnen de Confidential Contact Persons (CCP) je helpen.

Cursussen en workshops

Maar we kunnen je ook op andere manieren helpen! We bieden gratis cursussen en workshops die je kunnen helpen in jouw specifieke situatie.

Regelingen

Maak gebruik van duidelijke richtlijnen, zoals het bindend studieadvies, om op koers te blijven. Ontdek financiële ondersteuning wanneer je te maken krijgt met (onverwachte) persoonlijke omstandigheden.

Mentale gezondheid

Iedereen kan van tijd tot tijd worstelen met uitdagingen in het leven, die van invloed zijn op het welzijn of de (mentale) gezondheid. Op ons Student Well-being Canvas Platform vind je praktische tips en adviezen over hoe je op een gezonde manier met deze gevoelens kunt omgaan.

WAT BETEKENT WELZIJN VOOR JOU?

Voor iedereen betekent welzijn iets anders. Bekijk de video en zie hoe jouw medestudenten denken over welzijn en een gezond studentenleven. Ze delen hun gedachten en geven handige tips.

Spoed

Als je worstelt met een urgent probleem en het gevoel hebt dat je niet kunt wachten op een afspraak, zijn dit je opties:

Neem contact op met deze instanties voor hulp: