De stad Zwolle kent tal van uitdagingen. Denk aan het nieuwe parkeerbeleid, waar recent veel om te doen is. Want hoe creëer je stedelijke gebieden die toekomstbestendig zijn en ook op draagvlak kunnen rekenen? Tweedejaars studenten civiele techniek van de Universiteit Twente (UT) denken hierover mee met de gemeente Zwolle.
De studenten werken tien weken lang aan een strategisch document voor Zwolle en bestuderen twee gebieden in de stad die in de komende jaren verder worden ontwikkeld. Dit is onderdeel van de onderwijsmodule Area Development binnen Civiele Techniek. Dit jaar ligt de focus op de regio's Noorderkwartier en Willemsknoop in Zwolle. De ongeveer 50 studenten maken een ontwerp voor beide gebieden. Zij krijgen de mogelijkheid om samen met experts van de Gemeente Zwolle en onder begeleiding van UT-docenten over het ontwerp een beleidsadvies te presenteren.
Gebiedsontwikkeling met de kennis van nu
Saline Verhoeven, landschapsarchitect van de Gemeente Zwolle, nam de studenten tijdens de aftrap mee door het werkgebied. De geschiedenis en de huidige situatie van de binnenstedelijke gebieden zijn waardevolle input voor de studenten.
‘Wat valt jullie op in de luchtfoto van 1939?’ vraagt ze aan de studenten, waarna ze vertelt dat er geen auto’s te zien zijn op de foto. Zwolle was als Hanzestad erg op het water georiënteerd. ‘Geschiedenis en ontwikkelingen van vandaag de dag, zoals klimaatverandering en vergroening van de leefomgeving en hoe vrouwen zich veilig kunnen voelen in de stad, dienen meegenomen te worden in het advies.’
Beau Warbroek, docent aan de Universiteit Twente, vult aan. ‘Studenten kijken uit naar deze module. Ze kunnen even uit de boeken, uit het abstracte. Het is enorm waardevol om bezig te zijn met de maatschappelijke impact.’
In gebiedsontwikkeling komt alles samen: watermanagement, mobiliteit, energie, en stedenbouw. Deze module legt volgens Beau de complexiteit bloot. ‘De studenten kijken naar ruimtelijk wet- en regelgeving, kosten en baten en hoe ze stakeholders in het geheel betrekken. Want hoe bepaal je met een mobiliteitsanalyse wat waar komt?’
Presentatie resultaten tijdens symposium
Het project wordt op 16 april afgesloten met een symposium op de Universiteit Twente, waarbij ook een delegatie uit Zwolle aanwezig zal zijn.
Voor Regio Zwolle is dit waardevolle input. ‘Regio Zwolle met haar water en ruimtelijke dynamiek is bij uitstek een gebied om met vernieuwende oplossingen bezig te zijn. Door een stukje van de praktijk te laten zien, hoop ik jonge professionals te enthousiasmeren voor deze regio’, aldus Andreas van Rooijen, adviseur ruimtelijk adaptatie van de Gemeente Zwolle.
De Universiteit Twente en Zwolle
De Universiteit Twente en Regio Zwolle slaan de handen ineen om samen maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en kansen te benutten. Zwolle groeit en heeft behoefte aan academische kennis en technisch talent, terwijl de UT juist haar studenteninstroom op pijl wil houden. De nabijheid van hogeschool Windesheim en sterke samenwerkingen bieden hierin uitkomst.
De focus binnen deze samenwerking ligt op de slimme maakindustrie, met uitbreidingen naar health, klimaat en energietransitie. Samen met bedrijven en organisaties ontwikkelen we gerichte leerlijnen, koppelen we onderzoek aan praktijkvragen en verwerken we inzichten direct in onderwijs. Ook werken we aan een betere doorstroom van talent, vooral in technische sectoren.
Via initiatieven zoals Academy Perron038 breiden we samenwerkingen verder uit.