HomeNieuwsCLEAR-project van Universiteit Twente wint 1e prijs bij Nederlandse Onderwijspremie 2025

CLEAR-project van Universiteit Twente wint 1e prijs bij Nederlandse Onderwijspremie 2025

Het onderwijsinitiatief CLEAR: Chemistry Learning for Environmental Action and Responsibility van de Universiteit Twente heeft op 1 juli 2025 tijdens het ComeniusFestival in Den Haag de 1e prijs gewonnen bij de Nederlandse Onderwijspremie 2025. Het team ontvangt hiermee een bedrag van €1,2 miljoen om het initiatief verder te ontwikkelen en op te schalen.

CLEAR werd eerder al genomineerd als een van de drie beste onderwijsvernieuwende projecten van 2025 aan Nederlandse universiteiten. De prijs is de hoogste nationale erkenning voor onderwijsteams in het mbo, hbo en wo die aantoonbaar impact hebben gemaakt met vernieuwende onderwijspraktijken.

De toekenning van de prijs is een bijzondere erkenning voor het hele team achter CLEAR. Opleidingsdirecteur en CLEAR-projectleider Leonie Krab – Hüsken:

Leonie Krab-Hüsken

We zijn ontzettend blij en trots met deze prijs voor de faculteit TNW en de opleiding Chemical Science & Engineering. We hebben met een mooi, divers team een grote onderwijsinnovatie doorgevoerd. CSE-studenten krijgen technische kennis en know-how, maar leren ook uit te zoomen en holistisch te kijken naar de grote uitdagingen van deze tijd. Ze leren systeemdenken, complexe systemen te analyseren, en bij te dragen aan maatschappelijk relevante oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. CLEAR is bij ons gestart, maar het concept is niet specifiek voor chemie. Het is ook goed toe te passen vanuit andere domeinen en disciplines, en we zijn zeer bereid het te delen. Systemen zijn overal.

Samenwerken aan toekomstgericht onderwijs

CLEAR is ontwikkeld binnen de opleiding Chemical Science & Engineering van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) en integreert duurzaamheid, systeemdenken en persoonlijke ontwikkeling op unieke wijze in het curriculum. Studenten leren chemische kennis te verbinden aan maatschappelijke en ecologische uitdagingen, zoals klimaatverandering en greenwashing, en ontwikkelen veertien essentiële vaardigheden die hen voorbereiden op een toekomst als kritisch en verantwoordelijk ingenieur.

Het succes van CLEAR is het resultaat van intensieve samenwerking tussen docenten, studenten en ondersteunend personeel. “In dit team hebben we samen gebouwd aan onderwijs dat niet alleen vakinhoudelijk sterk is, maar ook bewustwording en verantwoordelijkheid stimuleert. Deze prijs is een bevestiging van de relevantie en van die gezamenlijke inzet.”

Benieuwd naar het CLEAR-project?

Bekijk dit korte filmpje en ontdek hoe we systeemdenken en duurzaamheid een plek geven in het chemieonderwijs aan de Universiteit Twente. 

.