HomeNieuwsWerklunch UT vanaf 4 oktober standaard vegetarisch

Werklunch UT vanaf 4 oktober standaard vegetarisch

Vanaf dinsdag 4 oktober aanstaande – dierendag - zijn werklunches van cateraar Appèl op de UT standaard vegetarisch. Het gaat daarbij om lunches die bij Appèl op locatie worden besteld: het aanbod in de kantine verandert niet. Wil iemand toch liever vlees bij de lunch, dan kan dat door die wens door te geven bij het plaatsen van de bestelling. De UT voert deze zogeheten ‘omgekeerde norm’ in omdat vegetarische gerechten een lagere CO2-voetafdruk hebben dan gerechten met vlees. Ook het land- en watergebruik van vegetarisch eten is lager.

Diversiteit en keuzevrijheid

Een standaard werklunch bestaat op de UT voortaan dus uit broodjes met een diversiteit aan vegetarische soorten beleg. Ook bijvoorbeeld kroketten zijn voortaan standaard vegetarisch. Bestelt iemand toch vlees, dan bestaat het beleg uit 50% vlees en 50% vegetarisch, net als bij de huidige standaardlunch. De keuzevrijheid blijft op die manier behouden.

CO2-voetafdruk

Het invoeren van de standaard vegetarische werklunch komt voort uit het Sustainability, Energy & Environment (SEE)-programma van de UT. De verandering draagt bij aan de doelstelling om de impact van eten en drinken op de campus te minimaliseren. Concreet wil de UT de CO2-voetafdruk van voedsel met 15% verlagen in 2023 en met 50% in 2030. De precieze impact van deze verandering op de CO2-voetafdruk van de UT wordt de komende periode door het SEE-programma gemonitord.

Met deze verandering volgt de UT verschillende andere Nederlandse universiteiten en (semi)-overheidsorganisaties. Op haar beurt hoopt de UT weer anderen te inspireren om hetzelfde te doen. 

C.A. van der Kuil (Corjan)
Communicatieadviseur sustainability, energy & environment