HomeNieuwsMinister Harbers bezoekt Universiteit Twente

Minister Harbers bezoekt Universiteit Twente

Op uitnodiging van de Universiteit Twente (UT) bracht minister Mark Harbers van Infrastructuur & Waterstaat op woensdag 12 oktober een werkbezoek aan de campus van de UT. Harbers nam een kijkje in de keuken van de faculteiten Engineering Technology (ET) en Geo-information Science and Earth Observations (ITC). De gesprekken gingen over twee belangrijke thema’s: de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaatadaptatie en het optimaliseren van onderhoud aan de Nederlandse weginfrastructuur. De UT is gespecialiseerd in beide disciplines.

Prof. dr. Maarten van Aalst leidde het onderdeel over klimaatadaptatie. Van Aalst geldt als een autoriteit op het vergroten van weerbaarheid tegen natuurrampen en klimaatverandering. Hij houdt zich bezig met natuurrampen en klimaatverandering en wil de kennis hierover beter inzetten voor rampenpreventie. Van Aalst: “Ik wil wetenschappelijke kennis beter benutten om menselijk lijden en economische schade van rampen te verminderen. Het is een enorme uitdaging om de stijgende risico’s te slim af te zijn, juist nu klimaatverandering zorgt voor grilliger weer. Meer noodhulp is niet de oplossing, we moeten het risico op rampen verminderen en veel meer doen aan preventie.”
Van Aalst combineert zijn hoogleraarschap met zijn functie als directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum. Hij is tevens Coordinating Lead Author bij het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Minder risico door natuurrampen

Van Aalst en zijn collega’s gingen met minister Harbers in gesprek over het reduceren en controleren van de merkbare effecten van klimaatveranderingen. Dat kan gaan over het terugdringen van het risico van en impact door natuurrampen, het ontwikkelen van maatregelen die de landbouw robuuster maakt bij droogte, het gebruiken van natuurlijke begroeiing als onderdeel van de kustverdediging en het integreren van deze en andere ontwikkelingen onder praktische omstandigheden.

Toekomstbestendige wegen

Prof. dr. ir. Leentje Volker is gespecialiseerd in publiek-private samenwerking en leidde het programma over de relevantie van digitalisering en innovatie bij het onderhoud van weginfrastructuur. Volker en haar collega’s gaven de minister een inkijkje in technologische innovaties. Denk aan het gebruik van dronebeelden voor de bovengrondse infrastructuur, of aan geavanceerde digitale technologieën die veiliger en efficiënter onderhoud aan ondergrondse kabels en leidingen mogelijk maken. Deze innovaties maken andere vormen van afspraken noodzakelijk bij publiek-private samenwerking. De ervaringen op dat gebied worden met de minister gedeeld.
Een verandering van denken en doen: dat is volgens Volker nodig om de Nederlandse bouw en weginfrastructuur toekomstbestendig te maken. Sinds 2019 bekleedt Volker de leerstoel Integrated Project Delivery aan de UT.

Leven Lang Ontwikkelen

Prof. dr. Geert Dewulf, Chief Development Officer van de UT, besprak afsluitend met de minister, UT-collegevoorzitter prof. dr. Vinod Subramaniam en de decanen van beide faculteiten welke concrete bijdragen de UT kan leveren aan de beleidsontwikkeling. Één van de opties die de UT wil verkennen, is een programma op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen. De UT zet zich in toenemende mate in voor academisch onderwijs voor professionals en dit zou goed in die ambitie passen.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)