HomeNieuwsHoe citizen science de zorg en Europa verovert

Hoe citizen science de zorg en Europa verovert Interview met Sabine Wildevuur en Renske van Wijk

Elk persoonlijk verhaal heeft wetenschappelijke waarde

Samen met burgers nadenken over oplossingen voor uitdagingen in de samenleving.
Het is de weg die de wetenschap vandaag steeds vaker inslaat, ook in de zorg. Universiteit Twente richt zich met het regionaal consortium TOPFIT Citizenlab op het verbeteren van de gelukkige en gezonde levensjaren van burgers met behulp van technologie. Parallel hieraan is op 20 november 2020 de Citizen Science Hub gestart in Twente. In 2021 volgen zulke hubs op minstens drie andere plekken in Europa binnen het project INCENTIVE. Iedereen Wetenschapper bracht UT-ers Sabine Wildevuur, directeur DesignLab van Universiteit Twente en Renske van Wijk, projectleider van TOPFIT Citizenlab, samen voor een gesprek. 

Interview met Sabine Wildevuur & Renske van Wijk 
Het volledige interview op Iedereen Wetenschapper

Sabine Wildevuur - Directeur DesignLab

Sabine studeerde Geneeskunde en Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2000 startte ze Like Wildfire, een bedrijf dat focust op wetenschap en nieuwe media en samenwerkingen aanging met organisaties zoals Artsen Zonder Grenzen en Dutch Journal of Medicine. In 2003 werd ze hoofd van de Internet-eenheid van het UN Environment Program in Nairobi, Kenia. Ze schreef ook het boek 'Invisible Vision: Could science learn from the arts?'. In 2007 zette ze het CARE Lab op aan Waag, Institute for Science en Technology in Amsterdam.

Renske van Wijk - Projectleider TOPFIT Citizenlab

Renske studeerde Gezondheidswetenschappen met een specialisatie in Bewegingswetenschappen in Maastricht, gecombineerd met een opleiding Fysiotherapie aan de Hogeschool in Heerlen. In haar doctoraatsonderzoek bestudeerde ze het nut van helmbehandeling bij baby's met schedelvervorming. Ze werkt nu bij TechMed Centre Universiteit Twente.