HomeNieuwsUT-student ontwerpt vluchtelingentent met zonnepanelen

UT-student ontwerpt vluchtelingentent met zonnepanelen ‘Nieuwe technologieën leveren een grote bijdrage aan onze levenskwaliteit, ook bij de vluchtelingencrisis’

UT-studente Elena Findeisen heeft een opblaasbare vluchtelingentent met zonnepanelen ontwikkeld. Findeisen ontwierp de tent tijdens haar masteropdracht van haar studie Industrieel Ontwerpen. De tent heeft LED-verlichting, mogelijkheden om apparatuur op te laden en in de toekomst kunnen de zonnepanelen mogelijk zelfs medische apparatuur van energie voorzien. Findeisen demonstreerde haar prototype op vrijdagmiddag 8 januari op de campus van de Universiteit Twente.

“Ik ben ervan overtuigd dat nieuwe technologieën en de toepassing daarvan een grote bijdrage kunnen leveren aan onze kwaliteit van leven, dat geldt ook bij de vluchtelingencrisis”, vertelt Findeisen. “Ik speelde al langer met het idee van een tent met zonnepanelen. Toen ik aan dit project begon, was de vluchtelingencrisis niet zo hevig als nu, maar ik denk dat ik nu een belangrijke toepassing heb gevonden.”

Opblazen in tien minuten

Findeisen voerde haar masteropdracht uit bij het bedrijf HyET Solar. Ze deed daar onderzoek naar de toepassing van zonnepanelen van het type ‘amorf-silicon’, die extreem dun, licht en flexibel zijn. In conceptenbureau O&H Concepts uit Hengelo vond ze een partner die de tent ontwierp en produceerde, Findeisen richtte zich op de dakconstructie en toepassing van de zonnepanelen. De opblaasbare vluchtelingentent (6x4 meter) heeft acht zonnepanelen met een totale oppervlakte van 7 m² op het dak. De tent is in zo’n tien minuten volledig op te blazen, is op te delen in compartimenten en biedt plaats aan maximaal 16 personen. De tent bevat geen metalen onderdelen.

Findeisen: “Ook veel andere bedrijven en organisaties hebben interesse getoond in mijn werk. Dat is erg positief. Het zou geweldig zijn om met zijn allen de tenten in productie te nemen en zo iets te betekenen voor vluchtelingen.”

Demonstratie

De demonstratie van de opblaasbare vluchtelingentent met zonnepanelen vond plaats op vrijdag 8 januari vanaf 13.00 uur op het plein voor gebouw De Horst op de campus van de Universiteit Twente (zie foto's). 

Elena Findeisen (25) volgde de specialisatie Sustainable Product Development van de masteropleiding Industrial Design Engineering. Haar begeleider is prof. Angele Reinders, hoogleraar Energy Efficient Design bij de faculteit CTW van de Universiteit Twente.