Deze week heeft het faculteitsbestuur van de faculteit TNW van de Universiteit Twente gesprekken gevoerd met de medewerkers die direct te maken krijgen met de gevolgen van de reorganisatie van de faculteit. In die gesprekken gaven zij een nadere toelichting over de gemaakte keuzes in het reorganisatieplan en de gevolgen voor de medewerkers.
63 medewerkers zijn persoonlijk geïnformeerd, omdat zij direct geraakt worden door de reorganisatie. Van hen hebben 47 medewerkers te horen gekregen dat zij met ontslag worden bedreigd. Als UT doen we ons uiterste best om hen in deze moeilijke periode te ondersteunen. In de komende periode zal verder worden gekeken wat er nodig is om de continuïteit van het onderwijs binnen de faculteit te borgen, gegeven de mogelijke aanpassingen in de organisatie.
In september vorig jaar kondigde het faculteitsbestuur een reorganisatie aan. De faculteit had reeds meerjarig te maken met een begrotingstekort. Het bestuur constateerde dat een structureel tekort van meer dan 7 miljoen zou blijven bestaan als er geen aanpassingen aan de organisatie zouden worden gedaan.
In de afgelopen maanden is het reorganisatieplan opgesteld, waarin de strategische keuzes, die noodzakelijk zijn om de faculteit op lange termijn sterker en duurzamer te maken, worden geschetst. Dit plan is besproken met de faculteitsraad van TNW en het College van Bestuur, die beiden hebben goedkeuring hebben gegeven voor het plan.
De faculteit kiest voor een aanscherping van het onderwijs- en onderzoeksprofiel. De toepassingsgebieden gezondheid, klimaat, energie, water en chiptechnologie staan daarin centraal. En meer dan voorheen worden onderwijs en onderzoek als verweven activiteiten gezien. Ook stuurt de faculteit bij op de verhouding tussen ondersteunend personeel (OBP) en wetenschappelijk personeel (WP).
Later deze maand volgt een faculteitsbrede bijeenkomst waarin het verdere proces van de reorganisatie en de gemaakte keuzes met alle TNW-medewerkers worden gedeeld.