Mijn loopbaan

Language:
NL

Informatie en inspiratie voor jouw eigen professionalisering en loopbaanontwikkeling en de ontwikkeling van jouw team

Je kunt je op deze plek oriënteren op waar je nu staathoe je je verder kunt ontwikkelen of om na te denken wat een volgende stap zou kunnen zijn. Zo investeer je in jezelf en in je eigen professionaliteit. Daarmee ben en blijf je breed inzetbaar binnen of buiten de universiteit.

Persoonlijk adviesgesprek

Naast het aanbod op deze site denken de adviseurs van het Career Development Centre in een persoonlijk adviesgesprek graag met je mee over een passend aanbod voor jouw loopbaan- of ontwikkelvraag. 

Jouw persoonlijke ontwikkeling route

Waar ben ik goed in?
Wat vind ik belangrijk?
Waar sta ik in mijn carrière?
Welke ambities heb ik voor de toekomst?
Welke andere banen vind ik leuk?
Het is goed om af en toe bewust stil te staan bij waar je staat in je werk. Dit houdt in dat je kijkt naar waar je goed in bent, hoe je je talenten verder ontwikkelt en waar je ambities liggen. Dit kan door feedback te vragen aan je leidinggevende en collega's, deel te nemen aan een training waarin loopbaanoriëntatie centraal staat, jezelf te testen in een scan of een assessment, andere functies binnen de universiteit te onderzoeken of achter de schermen te kijken bij een andere baan of organisatie.

  • Feedback

    Waar ligt je talent en welke competenties kun je nog verder ontwikkelen? Om hier zelf meer inzicht in te krijgen is het vragen van feedback aan je leidinggevende, collega’s, medewerkers of klanten waardevol. Dit kan zowel zijn voor ­de compete­nties die horen bij je huidige functie, maar ook voor een eventuele volgende stap in je loopbaan. Met het Digitale Feedback Instrument (via de UFO pagina) vraag je anderen om feedback op competenties die je zelf kiest.

    ORIËNTEREND GESPREK

    Heb je advies nodig over waar je nu staat in je carrière en over de ontwikkelingsmogelijkheden die je hebt? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek. Het doel van het gesprek is om te kijken waar je precies naar op zoek bent en je te adviseren over de mogelijkheden.

    Als je na afloop besluit om bijvoorbeeld deel te nemen aan een loopbaantraject of training, of om coaching te volgen, dan gaat dit altijd in overleg met je leidinggevende - dit kan namelijk tijd kosten of kosten met zich meebrengen.

  • Scans & assesment

    Wil je meer inzicht in je eigen capaciteiten en ambities, dan is de capaciteiten & ambitiescan iets voor jou. Deze scan biedt inzicht in jouw mogelijkheden. De uitkomsten kun je bespreken met je leidinggevende en/of adviseurs van het Career Development Centre.
    Wil je ontdekken wat je uitdagingen en leerpunten zijn in je huidige of toekomstige (geambieerde) functie dan is het ontwikkelassessment iets voor jou. Dit assessment biedt handvatten in welke richting en hoe jij je kunt ontwikkelen. Je ontvangt een rapport met een beoordeling en een advies.
    Aan een scan of assessment zijn meestal kosten verbonden. Ga met je leidinggevende in gesprek om samen te bekijken of een scan of assessment op dit moment past in jouw loopbaanoriëntatie. Neem voor advies over welk instrument het beste past bij jouw vraag contact op met een adviseur van het Career Development Centre.

    • Capaciteiten- en ambitiescan

      Voor wie?

      Medewerkers van de UT, die meer inzicht in de eigen capaciteiten, ambitie(s) en (loopbaan) mogelijkheden willen verkrijgen.

      Data

      Doorlopend (op afspraak)

      Doel

      Deze scan biedt inzicht én een betrouwbaar perspectief op de eigen kwaliteiten, ambities en (loopbaan) mogelijkheden. Deelnemers worden ondersteund door een gespecialiseerde, ervaren (loopbaan) psycholoog.

      Kosten

      Aan de scan zijn geen kosten verbonden. Voor deelname is toestemming benodigd van de direct leidinggevende.

      Werkwijze

      Deelname aan de scan vindt plaats via een intake bij het CDC. De scan start met het vaststellen van de te onderzoeken vragen. Voor zover noodzakelijk worden aanvullende valide tests ingezet. De uitvoering van de scan leidt tot het in kaart brengen van de ambities en talenten en wordt ondersteund met een rapportage. Het advies aan elke deelnemer is om de rapportage te bespreken met de leidinggevende en/of HR- of CDC-adviseur maar de deelnemer beslist daar ‘als eigenaar’ altijd zelf over.

      Begeleiding

      Pascal de Wijngaert, ervaren psycholoog.

      Duur en tijdsbesteding

      1 dagdeel (4 uur) uitvoering en enkele uren voorbereidingstijd; dit is afhankelijk van de te onderzoeken vragen en het (eventueel) hanteren van digitale vragenlijsten.

      Aanmelding

      Bij Career Development Centre, door betrokken HR adviseur en/of direct leidinggevende.

      Locatie

      De Wijngaert HR Dienstverlening, gevestigd aan de Hengelosestraat 511

      Informatie

      Career Development Centre HR
      Telefoon: 053-489 3636
      E-mail: cdc-hr@utwente.nl

    • Ontwikkel assesment

      Voor wie?

      Medewerkers die willen ontdekken waar hun kwaliteiten liggen in de huidige of toekomstige (geambieerde) functie én die handvatten willen hebben hoe ze zich hierin kunnen ontwikkelen.

      Doel

      Dit assessment biedt inzicht in de eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten, gerelateerd aan de huidige of toekomstige (geambieerde) functie. Deelnemers worden ondersteund door een ervaren en gespecialiseerde (loopbaan) psycholoog.

      Werkwijze

      Deelname aan het assessment vindt plaats via een intake bij het CDC. Het assessment start met het in kaart brengen van de diverse competenties die voor de functie vereist zijn. Met behulp van vragenlijsten, cognitieve capaciteitentests, praktijksimulaties en een interview worden de kwaliteiten en de ontwikkelmogelijkheden van de medewerker geanalyseerd. Dit leidt tot een betrouwbaar beeld van de mogelijkheden, in de vorm van een rapportage met beoordeling en adviezen. Het advies aan elke deelnemer is om de rapportage te bespreken met de leidinggevende en/of HR- of CDC adviseur maar de deelnemer beslist daar ‘als eigenaar’ altijd zelf over.

      Duur en tijdsbesteding

      2 dagdelen (totaal: 8 uur) uitvoering. Een deel hiervan betreft het invullen van (persoonlijkheid) vragenlijsten die thuis kunnen worden ingevuld.

      Data

      Doorlopend (op afspraak)

      Kosten

      Aan dit assessment zijn geen kosten verbonden. Voor deelname is wel toestemming nodig van de leidinggevende.

      Begeleiding

      Pascal de Wijngaert, ervaren psycholoog
      Kantoor: Kennispark Twente, Capitool 50, 7521 PL Enschede
      linkedIn: pascaldewijngaert
      www.dewijngaert.nl

      Informatie en aanmelding

      Bij Career Development Centre, door betrokken HR adviseur en/of direct leidinggevende.
      Career Development Centre HR
      Telefoon: 053-489 3636
      E-mail: cdc-hr@utwente.nl

    • Verken je talenten met de Talent Motivatie Analyse (TMA)

      Wil je je verder ontwikkelen in je huidige functie of ben je toe aan een nieuwe stap in je loopbaan? Inzicht in waar je talenten en drijfveren liggen is dan een belangrijke (eerste) stap. Het Career Development Centre van de UT heeft hiervoor een Talent Motivatie Analyse (TMA) beschikbaar. In drie stappen krijg je inzicht in jouw unieke talentblauwdruk. Zo ontdek je waar jouw sterke punten liggen en waar je energie van krijgt.

      De TMA is een hulpmiddel dat drijfveren en talenten in kaart brengt op basis van persoonlijk voorkeursgedrag. Het geeft een analyse van competentie potentieel en geeft zicht op de ontwikkelmogelijkheden. De TMA bestaat uit een persoonlijk intakegesprek (ca. 1 uur), een online vragenlijst (ca. 1 uur) en een persoonlijk terugkoppelgesprek (ca. 1,5 uur).

      Kun je niet wachten om jezelf verder te ontwikkelen en wil jij meer zicht op jouw volledige talentpotentieel neem dan contact op met het CDC voor meer informatie over de TMA.

  • Meeloopdagen

    Soms is het verfrissend een nieuw perspectief te krijgen, bijvoorbeeld via een oriënterend gesprek met een collega of door een dag mee te lopen met iemand die een functie heeft die jou erg interessant lijkt. Zo ervaar je hoe het ‘echt’ is en proef je de sfeer van een omgeving. Andere voordelen zijn mogelijkheden om te netwerken, van anderen te leren en nieuwe ervaringen en inzichten mee terug te nemen naar je eigen werkplek.

  • Test jezelf

    Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Om stappen te zetten in je ontwikkeling en loopbaan is zicht op je eigen persoonlijkheid, kunnen en willen een belangrijke eerste stap. Om je hiermee op weg te helpen, bieden we je een vijftal testen aan die je op je eigen gewenste tijd en plek zelf kunt maken.
    Resultaten zijn alleen voor jou zichtbaar en worden niet opgeslagen. Mocht je de resultaten zelf wel willen bewaren, sla ze dan op het eind op. Anders gaan de testgegevens verloren.

    DIGITALE VAARDIGHEDEN TOOL

    In een steeds digitalere UT-werkomgeving zijn onze digitale vaardigheden steeds belangrijker. Gebruik deze Digitale Vaardigheden Tool (DiVa-Tool) om meer inzicht te krijgen in jouw digitale talenten en digitale ontwikkelkansen. De DiVa-Tool is opgezet als gesprekstool, die je samen door kan lopen met je leidinggevende of collega’s, maar ook voor individueel gebruik geschikt is.
    LET OP! Download en gebruik ook het werkboek om optimaal inzicht te krijgen in jouw ontwikkelbehoeftes.

    Of doe de 'Digitaal werken - ben jij er al klaar voor' assessment & 'Excel basis - hoe vaardig ben jij?' op GoodHabitz

    GOODHABITZ ASSESMENTS 

    Leer jezelf beter kennen

    1. Kies een test die bij je past en begin meteen
    2. Ontvang je resultaten in een rapport
    3. Ga aan de slag met persoonlijke actiepunten
    • Persoonlijkheid - neem jezelf onder de loep

      Tijd om eens goed in de spiegel te kijken en op zoek te gaan naar je unieke persoonlijkheid.

      Duur: 9 minuten.
      Naar de test

    • Sociale skills - jouw omgang met anderen

      Sociale vaardigheden zijn een must in de huidige maatschappij. Doe de test en ontdek waar jouw sociale krachten én zwaktes liggen.

      Duur: 3 minuten.
      Naar de test

    • Algemene intelligentie - meet je brainpower

      Ben jij net zo’n cijfertovenaar als Pythagoras? Een logische denker als Aristoteles? Of heb je juist veel verbale kracht? Test het nu!

      Duur: 20min
      Naar de test

    • Abstracte figuren - zoek de verbanden

      Kun jij de juiste verbanden leggen en oplossingen bedenken? Ga de uitdaging aan!

      Duur: 15min
      Naar de test

    • Learning agility - ben jij toekomstproof?

      Ben jij klaar voor de toekomst? Doe de test en kom erachter hoe learning agile je bent.

      Duur: 5min
      Naar de test

Hoe blijf ik mezelf ontwikkelen?
Hoe word ik nog beter in mijn werk?
Waar vind ik begeleiding om mijn ontwikkeling te ondersteunen?
Hoe maak ik mijn wensen en ambities bespreekbaar?
Wil je je verder ontwikkelen in je eigen specialisme of juist werken aan je persoonlijke vaardigheden? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een van de vele trainingen die de UT biedt. Of door ondersteuning van een mentor of coach. Met loopbaanbegeleiding sta je bewust stil bij je wensen en ambities en vervolgstappen. Het is belangrijk en zinvol dat je hierover ook actief in gesprek bent met je leidinggevende. Een goed moment hiervoor is het jaargesprek.
Door te investeren in jezelf en je eigen ontwikkeling word je werk vaak leuker en blijf je in beweging.

Investeren in jezelf en je eigen ontwikkeling leidt er vaak toe dat je werk leuker wordt en zorgt ervoor dat je vooruit blijft gaan

  • Training

    Wil jij verder professionaliseren of verbreden in je vak?

    De UT gelooft sterk in het ontwikkelen van medewerkers, met het oog op het realiseren van inspirerend onderwijs, baanbrekend onderzoek, relevante innovatie en uitstekende professionele ondersteuning. Een training kan daarbij een prima stap zijn in je huidige functie of ter voorbereiding op een volgende loopbaanstap. Bij het Centre for Training en Development vind je alle trainingen voor medewerkers van de Universiteit. Deze zijn ingedeeld op zes verschillende thema’s:

    • Onderzoek
    • Onderwijs
    • Taal & communicatie
    • Leiderschap
    • Loopbaanontwikkeling
    • Persoonlijke effectiviteit

    Daarnaast is er een specifiek aanbod voor Promovendi en Postdocs.

  • Mentor & coaching

    MENTOR

    Wil je werken aan je eigen (loopbaan)ontwikkeling onder begeleiding van een senior collega, denk dan eens aan het mentorenprogramma. Dit biedt je de kans om in vier gesprekken met je mentor te werken aan je persoonlijke loopbaanvragen. Denk hierbij aan vragen als: hoe kan ik mijn netwerk uitbreiden? Wat zijn de ongeschreven regels binnen de UT? Hoe kan ik me voorbereiden op een volgende stap in mijn loopbaan? Daarnaast biedt het de kans om met collega’s te sparren tijdens intervisiebijeenkomsten.
    De UT organiseert het mentorenprogramma zowel voor wetenschappelijk als ondersteunend personeel en start één keer per jaar voor een specifieke doelgroep.

    • Het mentorenprogramma

      Mentorenprogramma

      Het mentorenprogramma biedt jou als (junior) medewerker de mogelijkheid om, in gesprek met een senior medewerker, te reflecteren op jouw loopbaan of het werken binnen de universiteit.

      De koppeling

      In dit programma worden mentor en mentee één jaar aan elkaar gekoppeld. Het streven is dat zij niet in hetzelfde vakgebied of dezelfde dienst werken zodat het makkelijk is om over jouw carrièrepad of huidige werksetting te praten. De mentee kan een voorkeur aangeven in de beschikbare mentoren. Het programma gaat van start met een kickoff-bijeenkomst, waar alle mentees aanwezig zijn en waar de doelen voor de gesprekken gedefinieerd worden.  

      Coaching en begeleiding

      Na de kickoffbijeenkomst ga je aan de slag. In zo’n vier gesprekken van anderhalf uur bespreken jullie dat jaar jouw werkgerelateerde of loopbaanvragen. Als mentee ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen traject. Jij bepaalt (eventueel samen met je mentor) de leerdoelen en vragen die je voor jezelf wilt beantwoorden gedurende dat jaar. Daarnaast regel je de afspraken met je mentor zelf.
      Van mentoren mag je verwachten dat ze hun werkervaring met je delen en met je reflecteren op jouw vragen. Bijvoorbeeld over hoe je omgaat met tegengestelde belangen, hoe je gericht je netwerk inzet voor eigen onderzoek of een volgende loopbaanstap. Ook is het mogelijk dat onderwerpen zoals werk-privébalans, omgaan met lastige collega’s of timemanagement ter sprake komen. De thema’s die ter sprake komen hangen af van jouw vragen.

      Aanmelden als mentor of mentee

      Het mentorenprogramma start 1 maal per jaar. Het volgende programma start in 2024. 
      Voor de tijdsinvestering ontvangt de mentor € 200,- euro per gesprek, door de dienst/faculteit te besteden. Het initiatief om de afspraken te maken en de thema’s voor te bereiden ligt bij de mentee. 

      Het registratieformulier voor inschrijving als mentor en mentee komt in 2024 beschikbaar.

      Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met cdc-hr@utwente.nl.

    COACHING

    Wil je je graag ontwikkelen op het gebied van persoonlijke effectiviteit of leiderschap? Of loop je tegen vraagstukken aan in je werk waarbij je het gevoel hebt niet het beste uit jezelf te halen? Coaching is een erg effectieve en intensieve manier om je te ondersteunen in je ontwikkelvraag. Een coach helpt je om afstand te nemen van je eigen situatie, zaken in een breder perspectief te zien én deze te hanteren. Bij coaching staat jouw persoonlijke leerproces centraal. Het kan gaan om vraagstukken die te maken hebben met je functie of je persoonlijke ontwikkeling. Voor verschillende vragen hebben we diverse gekwalificeerde coaches in ons aanbod, met hun eigen expertise, bijvoorbeeld leiderschap, communicatie of zelfverzekerdheid.
    Aan een coachingstraject zijn kosten verbonden. Ga met je leidinggevende in gesprek om samen te bekijken of coaching op dit moment past in jouw ontwikkeling.

  • Loopbaanbegeleiding

    Zit je nog op de goede plek wat betreft je werk of wordt het tijd voor een volgende stap? Weet je eigenlijk wel wat je talenten, kwaliteiten en ambities zijn? Loopbaanbegeleiding kan je ondersteunen in deze zoektocht naar wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Met als resultaat concreet advies voor hoe verder.
    Het traject ziet er als volgt uit. De adviseurs van het Career Development Centre doen eerst een intake. Daarna bepalen we gezamenlijk wat de volgende stap is. Korte trajecten worden intern begeleid door de adviseurs van het Career Development Centre. Voor uitgebreide trajecten werken we samen met diverse bureaus gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding.
    Aan een uitgebreid traject zijn kosten verbonden, bespreek de mogelijkheid voor deelname met je leidinggevende.

  • Jaargesprek

    In het jaarlijkse gesprek dat je hebt met je leidinggevende kijk je naar het functioneren, maar óók naar je eigen ontwikkeling. Welke competenties wil je verder ontwikkelen om je huidige of toekomstige baan nog beter te doen? Zit je nog op de goede plek of wat zou een passende vervolgstap kunnen zijn?
    Het aanbod van het Career Development Centre bevat instrumenten die helpen bij een gesprek over ontwikkeling. Denk aan een 360-graden feedbackinstrument, (login op de UFO website, daarna vind je het digitale feedbackinstrument voorzien van een handleiding in het menu.) waarin je feedback vraagt en krijgt van alle mensen waarmee je samenwerkt, waaraan je leiding geeft of van wie je leiding ontvangt. Dit is dus breder dan alleen feedback van je eigen leidinggevende.
    Ook is het Jaargesprek een goed moment om met je leidinggevende te spreken over de inzet van de 2 ontwikkelingsdagen vanuit de cao. Deze dagen kun je inzetten voor een breed scala aan activiteiten, die bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en inzetbaarheid in het kader van je huidige of toekomstige werk.

Ben ik toe aan een nieuwe uitdaging? 
Hoe kan ik mijn ervaring en horizon verbreden?
Ik weet wat ik wil, maar hoe kom ik daar?
Het is goed om in beweging te blijven, of het nu is voor een tijdelijk project of omdat je toe bent aan een volgende stap in je loopbaan. Nieuwe werkervaringen in een andere rol of werkomgeving verbreden je perspectief en geven inzicht in je kwaliteiten en interesses. Projecten, stages en detacheringen bieden hiervoor goede mogelijkheden. Ben je toe aan een andere werkplek, dan is het goed je te oriënteren op vacatures binnen en buiten de UT en kennis en vaardigheden op te doen om te solliciteren.

  • Naar het buitenland

    Ben je benieuwd welke ontwikkelingen op jouw vakgebied spelen bij universiteiten in het buitenland en wil je daar graag van leren? 

    Gaat je naar het buitenland, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een beurs. Bezoek de website Personeelsmobiliteit om je financieringsmogelijkheden te verkennen. Als je een geschikte beurs hebt gevonden, bespreek dan met je manager of een bezoek aan een internationale universiteit een goede investering is om je kennis en ervaring te verbreden.

    • Erasmus+

      Het Erasmus+ staf mobiliteitsprogramma is bedoeld voor docenten die een onderwijsopdracht willen uitvoeren of stafleden (WP en OBP) die een training willen volgen of stage willen lopen bij één van de Erasmus+ partnerinstellingen of organisaties in een Erasmus+ programmaland. De duur kan variëren van 2 tot maximaal 60 dagen en de vergoeding verschilt per land en is afhankelijk van de beschikbaarheid.
      Nadere informatie: Yael Veenstra Konzizky, Y. (CES) y.konzizky@utwente.nl.

      Disclaimer

      De inhoud van deze publicatie is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Universiteit Twente en geeft niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weer.

      • Erasmus staff mobility programme (English)

        The Erasmus+ staff mobility grant is an EU-funded grant that helps finance EU staff teaching and training mobility with other Erasmus+ partner institutions. The programme provides subsidies to promote European-level cooperation, exchange, follow-up training and traineeships for university staff members.
        The scholarships are intended as compensation of the staff member's extra expenses such as travel costs and the associated lodging costs in the guest country. The supplement does not aim to cover all the costs of the stay abroad. The scholarships are intended:

        • for short-term mobility to another Erasmus programme country. The guest country must be a programme country different from the institution's home country and the country in which the staff member lives during his/her regular work.
        • for periods of mobility at public or private organisations that are active in the employment market or in the area of education, training or youth issues such as enterprises in the public or private sector, research facilities and institutions or foundations.

        For whom?

        The Erasmus+ programme offers two types of funds in this regard:

        • Staff mobility for teaching - staff members who wish to execute an educational assignment at a partner institution in one of the Erasmus+ programme countries.
        • Staff mobility for training - staff members (both academic and support) who wish to do a staff training in an Erasmus+ programme country. The staff training must take place in the context of professional development: the purpose of the training is to improve the staff member's skills and competences in order to promote professional development. The training may consist of (language) training courses, job shadowing, observation periods, training at a partner institution or at another relevant organisation in a programme country. Conferences and workshops are excluded.

        What is the amount the scholarship?

        The amount of the scholarship depends on the country where the receiving institution is established and the duration. The European Committee has subdivided the programme into groups. The daily amounts have been established at a national level. 

        • For days 1 through 14, the grant amounts to 100% of the daily amount in the table. If the period is longer than 14 days, the daily grant for days 15 through day 60 amounts to 70% of the daily amount.
        • In addition to the daily supplement, staff members may also be eligible for compensation of travel costs depending on the distance between the home institution and the receiving institution/organisation (a minimum of 100 km).

        How many scholarships are there and how are they distibuted?

        The Erasmus+ scholarship budget from UT is limited and is assigned on the principle of “first-come, first-served". No rights may be derived from the information on this website.

        What are the conditions?

        • Staff mobility grants are available on a first-come-first serve basis.
        • Duration: the mobility period for an activity must be at least 2 and no more than 60 days, excluding travel time. An educational assignment, within staff mobility for teaching, must comprise at least 8 hours of lessons each week (or for each day, if this is shorter than one week). If you are travelling to NON-EU (through for instance a KA171/KA107 project) destination the minimum duration of stay is 5 days. Please take into account that staff mobility for teaching activities requires a minimum amount of teaching hours (8 hours per week).
        • Work relationship: to be eligible, the staff member must be employed by UT.
        • Payment: the payment of the supplements for staff members will be made out in the name of the relevant faculty; payment will not be made to the staff member directly. Note that you may be required to pre-finance your stay first before obtaining funds through E+.
        • Double funding: the Erasmus+ allowance may not be used to cover costs that are already funded by other European monies (Strategic Partnerships, for example).
        • Erasmus Charter (ECHE): if the exchange is with an institute of higher education, then the guest institution must have a valid Erasmus Charter for Higher Education. If the exchange is with a different type of organisation, then it suffices that UT has the Charter as the home institution.
        • Specifically for staff mobility for teaching: scholarships for educational assignments may be granted only to those teachers who go on exchange on the basis of an inter-institutional agreement concluded between the two institutions before the exchange takes place.
        • Staff mobilty for teaching and training may be combined.

        How much paperwork?

        Forms for application of Erasmus+ funding must be filled in and signed prior to departure. These include: a Mobility Agreement and a Grant Agreement. Towards the end of your mobility you are required to fill in the Erasmus+ survey, or ‘Participant Report’. You will receive a automated messag in this regard. Your host institution must provide you with a  ‘Certificate of Attendance’ upon the end of your mobility. The SOIR deparment expects a copy of the certification. Please make sure the certificate entails details of your stay, such as start- and end date.

        Disclaimer

        The contents of this publication are the sole responsibility of the University of Twente and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

        Registration and additional information

        For starting your application you may reach out to: studyabroad@utwente.nl

        If you have any questions on the Erasmus+ programme in general, you may reach out to the Institutional Erasmus Coordinator:

        M. Bonhke (Miranda)
        M. Bonhke (Miranda)
        Institutional Erasmus Coordinator/Agreement Coordinator/Mobility policy advisor

    • ECIU

      Het ECIU staff mobility programme is bedoeld voor ondersteunende stafmedewerkers die graag hun kennis en ervaring willen verbreden met een bezoek aan één van de ECIU universiteiten. 

    • Fulbright

      Het Fulbright programma stelt elk jaar beurzen beschikbaar voor wetenschappers die onderwijs willen geven in de VS. De minimale verblijfsperiode in de VS is drie maanden. De beurs bedraagt maximaal $ 13.000 voor seniorwetenschappers en maximaal $ 9.000 voor juniorwetenschappers.

    • Marie Sklodowska-Curie

      Binnen de Marie Sklodowska-Curie Actions worden beurzen beschikbaar gesteld voor talentvolle ervaren (gepromoveerde) onderzoekers met als doel het carrièreperspectief te vergroten. Een Individual Fellowship biedt de mogelijkheid om voor een periode van 12-24 maanden onderzoek te doen bij een instelling binnen of buiten Europa. De beurs komt onder andere tegemoet in reis- en verblijfskosten en wordt uitbetaald aan de ontvangende organisatie. Voor advies en ondersteuning bij de aanvraag, kan contact worden opgenomen met EU Office: Maria-Luisa Carosso

      Nog geen geschikte beurs gevonden?

  • Stages en detachering

    Bij een stage of detachering ga je tijdelijk werken op een andere plek of zelfs bij een andere organisatie. Dit kan zijn om nieuwe kennis op te doen voor je huidige functie of om je te oriënteren op een vervolgstap.
    Voorafgaand is het goed om te bedenken welk doel je stage of detachering heeft en op welke plek dit het beste tot zijn recht komt. Ga hierover in gesprek met je leidinggevende of HR-adviseur.
    Het initiatief voor het vinden van een geschikte plek binnen of buiten de UT ligt bij jou, benut hierbij je eigen netwerk. Het Career Development Centre kan ondersteuning bieden bij het vinden van een geschikte plek door het benutten van het netwerk in de regio of binnen de Nederlandse universiteiten.


  • UT Jobs map: Explore your next step!

    Ben je benieuwd welke functies er zijn op de UT, of welke eisen aan de functies worden gesteld? Neem dan een kijkje op de UT Jobs Map. Hier zie je welke functies er allemaal zijn op de UT en of er iets tussen zit wat je leuk lijkt. Om wat meer beeld te geven bij de UFO-profielen over wat een functie daadwerkelijk inhoud, zijn er ook openstaande en oude vacatures gekoppeld.

    Ook is het mogelijk om vanuit je competenties de verschillende mogelijkheden te verkennen, onder het kopje Competences. Als analytisch vermogen één van jouw kernkwaliteiten is, in welke functies komt dat dan tot zijn recht? Wil je je zelfinzicht hierop eerst nog uitbreiden, kijk dan op Testjezelf.

    Om een realistisch beeld te krijgen of een functie wat voor je is, kan een netwerkgesprek of een dag meelopen zinvol zijn. Neem gerust contact op met het Career Development Centre voor de mogelijkheden. Of verken deze samen met jouw leidinggevende of HR-adviseur.

    Je kunt ook feedback vragen op de competenties die horen bij de door jou geambieerde functie met een digitaal feedback instrument, te vinden op de landelijke UFO-pagina. Zo krijg je een indruk of de gevraagde competenties al aanwezig zijn of nog verder kunnen worden ontwikkeld.

    Ben je toe aan een volgende stap? Via de Job Alert blijf je op de hoogte van alle vacatures binnen de UT.

  • Solliciteren

    Wanneer je op het punt staat om binnen of buiten de UT te solliciteren op een nieuwe baan, dan is een goede voorbereiding essentieel. Hoe ziet een goed CV er uit? Hoe schrijf je een brief die de aandacht trekt? Wat gaan ze vragen in een sollicitatiegesprek? Hoe belangrijk is social media tegenwoordig? 

Voor leidinggevende

Een geweldige dirigent (en leider) is degene die niet alleen weet wat hij moet doen, maar ook weet hoe hij zijn hele muzikantengroep effectief kan laten optreden. Ze creëren niet alleen een proces, maar creëren ook een toestand waarin het proces plaatsvindt.

Onze universiteit streeft ernaar een door talent aangedreven cultuur en houding te bevorderen, waarin elke medewerker kan gedijen. Leiders spelen een cruciale rol bij het bereiken van dit doel, en hun gedrag is essentieel.

Als leider herken je situaties die één-op-één communicatie vereisen en situaties die binnen het hele team besproken moeten worden. En jij vindt de juiste balans tussen deze twee vormen van communicatie. Je geeft het goede voorbeeld. Je geeft het goede voorbeeld en weet feedback te geven aan anderen. Je reflecteert op de ontwikkeling van je team, rekening houdend met je eigen rol en die van je teamleden, zodat je samen kunt groeien.

Om jou als leidinggevende handvaten te geven, een handleiding en een basis voor gesprek, is het Leadership Framework opgesteld.

  • In gesprek over individuele ontwikkeling

    Jij als leider neemt in (één-op-één) gesprekken de tijd om uit te zoeken wat de ander werkelijk nodig heeft. Je daagt ze uit om de regie over hun eigen ontwikkeling en die van het team in handen te nemen. Je beseft dat een divers en inclusief team een kracht is en past waar nodig je leiderschapsstijl aan.

    In gesprek gaan over ontwikkeling kan tijdens elk regulier gesprek, op initiatief van beide. Door regelmatig het gesprek te voeren over ontwikkeling krijg je inzicht in de kwaliteiten en ontwikkelpunten van de medewerker en ben je als leidinggevende beter in staat om hierop ondersteuning te bieden.

    Relevante vragen zijn: “Welke kwaliteiten heeft de medewerker die beter benut kunnen worden? Wat kan de medewerker verder ontwikkelen om het huidige functioneren te verbeteren? Welke ontwikkelingswensen zijn er op de lange termijn? Welke stap zou een goed vervolg zijn op de huidige functie, binnen of buiten de UT?”

    Als leidinggevende ben je één van de belangrijkste gesprekspartners en initiatiefnemers als het gaat over persoonlijke ontwikkeling. Je hebt goed zicht op de prestaties en de kwaliteiten van de medewerker en je kunt de medewerker voorzien van waardevolle feedback. Je hebt daarnaast de mogelijkheid om de ontwikkeling te stimuleren en faciliteren. De medewerker zelf voert uiteindelijk de regie over zijn eigen ontwikkeling en loopbaan. Voor professionele ondersteuning bij persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen kun je medewerkers verwijzen naar de HR-adviseur en het Career Development Centre. Daar kunnen zij vrijblijvend een intakegesprek voeren en (maatwerk)advies krijgen over relevante stappen en activiteiten.

    Naast het gesprek voeren over individuele ontwikkeling met de medewerker, is het ook belangrijk om aan je eigen ontwikkeling te werken als leidinggevende. Je hebt een belangrijke rol in de organisatie en dit brengt soms ook grote verantwoordlijkheden met zich mee.

    Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag en neem actief deel aan zelfreflectie en evaluatie van je gedrag, standpunten en methoden. Je staat open voor verandering wanneer dat nodig is en zoekt actief naar feedback van je collega’s.

    Je creëert ruimte en tijd voor je eigen ontwikkeling en welzijn. Je weet hoe je kwetsbaar moet zijn. Je kunt toegeven dat je zelf niet alles weet en je gelooft echt dat jij en je team er samen in zitten. Je kent je eigen kwaliteiten en valkuilen en vraagt actief om feedback om te reflecteren en te groeien. Daarmee geef je het goede voorbeeld.

    In jouw ontwikkeling sta je er niet alleen voor, maak je wensen en behoeften bespreekbaar met je eigen leidingevende en/of HR-adviseur en klop gerust aan bij het Career Development Centre voor maatwerkadvies.

  • Jaargesprek

    Een goed moment om ook met elkaar in gesprek te gaan over persoonlijke ontwikkeling is het jaargesprek. Je kijkt tijdens het gesprek niet alleen naar het functioneren, maar juist ook naar de gewenste ontwikkeling voor de korte en lange termijn. In het gesprek is tevens ruimte voor Erkennen & Waarderen en Well-being.

    Je bent zichtbaar als leider en je bent niet bang om lastige gesprekken aan te gaan en je voelt je comfortabel in het confronteren van mensen met hun eigen gedrag. Je evalueert de gevolgen van ontwikkelingen op een actieve en open manier en betrekt ideeën en meningen van anderen in je oplossingen. Je neemt in (één-op-één) gesprekken de tijd om uit te zoeken wat de ander werkelijk nodig heeft.

    Om een breder beeld te krijgen van de ontwikkeling en het functioneren van de medewerker is er de mogelijkheid om een 360-graden feedbackinstrument (login op de UFO website, daarna vind je het digitale feedbackinstrument voorzien van een handleiding in het menu) uit te zetten. Met dit digitale feedback instrument kan een medewerker de mensen waarmee hij samenwerkt feedback vragen op samen gekozen competenties. Dit kunnen de competenties zijn behorende bij het huidige ufo-profiel of bijvoorbeeld de competenties behorende bij een volgende stap. Ook is er ruimte voor het geven van open feedback in de vorm van tips en tops. Het vragen en geven van feedback kan bijdragen aan een transparante werkomgeving waarin open communiceren centraal staat.

    Om jou als leidinggevende te ondersteunen in het voeren van een ontwikkelingsgericht (jaar)gesprek kun je altijd advies vragen aan je HR-adviseur.

  • Initiatief nemen voor teamontwikkeling

    Naast de individuele ontwikkeling van medewerker draag je als leidinggevende ook verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het team als geheel.

    Relevante vragen kunnen zijn: “Welke professionalisering is nodig nu onze dienstverlening verandert? Hoe verbeteren we de samenwerking in het team? Hoe kunnen we in het team beter met elkaar communiceren? Op welke manier krijgen we meer inzicht in elkaar talenten en leren we elkaar beter kennen?” 

    Teamontwikkeling is belangrijk en kan bijdragen aan efficiënter werken en een betere werksfeer, maar het is niet altijd een makkelijk proces. Als leidinggevende kan je daarom zelf gebruik maken van handige tools, die je snel zelf al kan inzetten. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor meer ondersteuning en langere teamtrajecten. Je kunt bij het Career Development Centre terecht voor maatwerkadvies en ondersteuning. Bekijk ook verdere informatie onder het kopje Teamontwikkeling.


De wereld veranderd snel en de vraagstukken in ons dagelijks werk worden steeds complexer. Teams zijn, beter nog dan het individu, in staat complexiteit goed te hanteren. Het is daarom de moeite waard om in je team te investeren en zo met plezier, energie en kwaliteit samen te werken aan nog betere resultaten.

Teamontwikkeling is geen eenmalige activiteit. Het is een continu proces waarin je met elkaar blijft leren, afhankelijk van de fase of context waar je je als team in bevindt. Soms met een kleine interventie, zoals het invoeren van een dag-start of het samen volgen van een Good Habitz training. De andere keer met een heidag of ontwikkeltraject onder leiding van een teamcoach. Wat je vraag of behoefte ook is, hieronder vind je informatie en inspiratie over de mogelijkheden die de UT hiervoor biedt.

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen, neem vooral contact op. We denken graag mee over een passende oplossing voor jou en je team.

Thema's

  • Aan de slag met teamontwikkeling

    Wat is een Team? En hoe werken we effectief en inspirerend samen?

    Maar wat is een team nu precies? Zeker in deze tijd, waarin iedereen onderdeel uitmaakt van meerdere (project) groepen en teams, een vraag om eens bij stil te staan. Ingrediënten voor een team zijn: een groep mensen niet meer dan ongeveer 8 personen, die samen werken aan een gemeenschappelijk resultaat, waarbij je elkaar nodig hebt om dit te bereiken. Herken je dit voor de teams waar jij in zit of leiding aan geeft? En wat kun jij doen om jouw team als geheel te versterken?

    In onderstaand model zie je de 5 factoren die bijdragen aan de effectiviteit van een team. Alle factoren zijn belangrijk en kun je onbeperkt in ontwikkelen, iedereen kan immers groeien. Kijk voor je eigen teams eens hoe jullie scoren op de verschillende onderdelen? Klik op elke factor voor meer informatie.

    Wil je met één of meerdere van deze factoren aan de slag, neem vooral contact op.

    • Motiverende doelen

      Het hebben van een duidelijk omschreven doelstelling en het streven naar een concreet resultaat, dat is wat het team zin en identiteit geeft. Het is belangrijk dat een goed en werkbaar (team)doel allereerst bij elk teamlid in het hoofd zit. Iedereen kan het omschrijven, liefst in concrete, meetbare en specifieke termen en het daarna doorvertalen naar ieders eigen bezigheden en taken.

      Let’s keep it simple and translate our objective to practice.

      Mark van der Meijde, Prof.Dr.
    • Gedeelde verantwoordelijkheid

      Een van de belangrijkste dingen in een team is dat iedereen verantwoordelijkheid neemt. Je laat je collega's niet in de steek. Maar dan moet je natuurlijk wel invloed en zeggenschap hebben. Je voelt je nou eenmaal niet snel verantwoordelijk voor iets dat je wordt opgedragen. In de praktijk is dit vaak moeilijk. Samen besluiten nemen is meestal maar een formaliteit. De kaders en systemen zijn te strak en managers laten het uiteindelijk toch niet los.

      In succesvolle teams voelen mensen zich eigenaar van het team. Ze zijn betrokken bij de doelen en voelen zich verantwoordelijk voor de resultaten. Dit komt doordat ze meebeslissen, gehoord worden en invloed kunnen uitoefenen. Maar soms gaat dit ook te ver. Iedereen wil dan overal zijn zegje over hebben, waardoor er uiteindelijk niets tot stand komt. Zorg er dus voor dat ieders rol en bijdrage aan het team helder is!

      Voor je eigen onderdeel nadenken over 5 jaren plan (mhv ogsm) geeft inzicht in plek en invulling in het gehele team.

      The sessions helped us to clarify responsibilities and expectations, to reflect on what each of us can do to include others in our considerations.

    • Open communicatie

      Communicatie is belangrijk voor teams, een soort olie om alles soepel te laten verlopen. Het is meer dan alleen informatie overdragen. Het gaat ook om het opbouwen van relaties en het duidelijk maken wat er moet gebeuren. Communicatie is tweerichtingsverkeer. Het is belangrijk om zowel te luisteren als te spreken.

      Goede communicatie is essentieel voor het succes van een team. Het helpt om doelen te bereiken, problemen op te lossen en een fijne werksfeer te creëren. Gelukkig is communicatie goed te leren als team door bijv. een doelgerichte vergaderstructuur en met elkaar feedback uitwisselen.

      Exposing pain points has brought us (unexpected) insights, for example about the natural hierarchy in our team. We have experienced that juniors assign themselves a position that is (much) smaller than we, as senior staff, consider necessary.

    • Omarm verschillen

      Vertrouwen is een van de belangrijkste bouwstenen voor een effectief team. Echter komt het te voet en gaat het weer te paard.

      In teams is het hebben van verschillende vaardigheden, karakters en kwaliteiten een voordeel. Dit kan leiden tot meer creativiteit en innovatie. Maar deze verschillen kunnen ook een bron van onbegrip en conflict zijn. Daarom is het belangrijk dat er in elk team aandacht is voor elkaars verschillen en dat er respect is voor elkaar. Hierin investeren is daarom ook cruciaal voor resultaat en succes.

      We delen normen & waarden, zijn harde werkers gericht op verbetering. Inzicht in waardesystemen was heel verhelderend en maakt dat we onze krachten nog scherper kunnen inzetten.

    • Veerkracht

      Een succesvol team is in staat om zich vast te houden aan zijn doelen, prioriteiten te stellen en een plan te volgen. Tegelijkertijd moet het flexibel genoeg zijn om aan te passen aan veranderende omstandigheden. Deze twee elementen, focus en flexibiliteit, zijn essentieel voor het succes van een team.

      De kunst is om als team de balans weten te bewaren tussen focus en flexibiliteit.

      I see positive change in AES: two teams have enthusiastically set to work, with the tools from the sessions. There is also a broader discussion about how we inform each other (better).

  • Communicatie

    Het aanbod communicatie helpt het team feedback te geven en te ontvangen, effectief te communiceren, respect en begrip voor elkaar op te brengen en kennis met elkaar te delen.

    Biedt dit aanbod geen antwoord op jouw uitdaging?
    Neem dan contact op met het CDC voor een maatwerk training.

    “Als team hebben we de MBTI training gevolgd, waarbij elk teamlid de MBTI test moest invullen. De resultaten hiervan hebben we in ons team besproken. Als team hebben we nu meer inzicht in de verschillende type personen in ons team en welke communicatiestijl bij iedereen het beste past.”

    Aanbod

    • MBTI

      De Myers-Briggs Type Indicator is een psychometrisch instrument, dat wordt ingezet ten behoeve van persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

    • Expeditie teamdialoog, weet wat er speelt in jouw omgeving

      Door een beter dialoog binnen het team creëer je een gezond en veilig werkklimaat. De leidinggevende ontvangt handvatten voor een juiste aanpak.

    • Teamwork

      Hoe creëer je een hecht team dat meer is dan een groep collega’s? In deze training leer je de kenmerken van een écht team.

    • Zeggen waar het op staat

      Leer hoe je feedback inzet om de werksfeer en de productiviteit te verhogen.

    • Gesprekstechnieken

      Met LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen) achterhaal je wat je gesprekspartner bezighoudt. Zo kom je direct tot oplossingen en neem je de juiste beslissingen.

    • Conflicthantering

      Op een professionele manier omgaan met conflicten op het werk.

    Tips

    • Geef je collega's met regelmaat een compliment

      Door iemand een compliment te geven laat je merken dat je zijn kwaliteiten en eigenheid opmerkt. Daarmee sterk je iemand in zijn positieve zelfbeeld. Zet hiervoor eens een herinnering in je agenda!

  • Team & Talent

    Het aanbod Team & Talent helpt om de talenten binnen het team optimaal te benutten en taken en verantwoordelijkheden op de juiste plekken neer te leggen.

    Biedt dit aanbod geen antwoord op jouw uitdaging?
    Neem dan contact op met het CDC voor een maatwerk training.

    “Binnen onze vakgroep zijn in het afgelopen jaar veel personeelswisselingen geweest en doordat de werkdruk hoog is hebben we eigenlijk weinig tijd genomen om elkaar goed te leren kennen. Samen hebben we als team de training ‘Teamwerk, een echt team maken’ van Goodhabitz gevolgd. Dit dwong ons om juist ook tijd vrij te maken voor minder inhoudelijke onderwerpen zoals hoe geven we onze overleggen vorm, wie is waarvoor verantwoordelijk en wat vind jij belangrijk in de samenwerking.”

    Aanbod

    • Diversity Proof Selection

      Jullie hebben een vacature in jullie team en willen graag op een objectieve en neutrale manier de nieuwe collega selecteren. Dan past deze training goed bij jullie!

    • Golden

      Je krijgt inzicht in je ‘werkpersoonlijkheid’, de manier waarop jouw gedrag anderen beïnvloedt en de persoonlijke stijlen van anderen.

    • Teamwerk, een echt team maken

      Een team is veel meer dan een groep college’s. In deze training leren jullie verschillende teamrollen, feedback geven en consensus bereiken binnen een team.

    • Iedereen betrokken

      De instelling van het team bepaalt ook het succes van het team. In deze training krijgen jullie handvatten om de betrokkenheid van het team nog verder te vergroten.

    • Eigenaarschap

      Door deze training met het team te volgen ontwikkelen jullie niet alleen eigenaarschap maar ook motivatie en zelfvertrouwen!

    • Het kwaliteitenspel

      Met het kwaliteitenspel kun je inzicht krijgen in je eigen kwaliteiten en in de kwaliteiten van je collega’s. Ook is het te gebruiken om kwaliteiten van een team bespreekbaar te maken.

    • Talent ontwikkelen

      Mensen die hun talent gebruiken zijn aantoonbaar productiever en gelukkiger. Haal het beste in je mensen naar boven door hun talenten te (h)erkennen en te ontwikkelen!

    Tips

    • De 9 kwaliteiten van effectieve teams

      Succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ook niet bij teams. Bij de meest succesvolle teams zie je een aantal kwaliteiten terugkomen. Die elkaar onderling versterken. Hierbij de 9 kwaliteiten. Kijk eens in hoeverre ze in jouw team al dan niet aanwezig zijn?

  • Hybride werken

    Het aanbod hybride werken helpt jou en je team met elkaar samen te werken en betrokken te blijven zonder dat je samen in dezelfde ruimte bent.

    Biedt dit aanbod geen antwoord op jouw uitdaging?
    Neem dan contact op met het CDC voor een maatwerk training.

    “Binnen onze vakgroep was de werkdruk al erg hoog en in het afgelopen corona jaar is dat zeker niet minder geworden. Ons plezier in het werk was daardoor afgenomen. In de training ‘Ontlemmeren’ hebben we als team en individu praktische handvatten gekregen om het werkplezier en energieniveau op peil te houden. Ik vond het erg leuk om deze workshop met ons hele team te hebben gevolgd, want hierdoor is het mogelijk om de tips ook samen te blijven toepassen.”

    Aanbod

    • Manager of Virtual Teams

      Deze training helpt je virtuele team kundig en effectief vorm te geven, samen te werken en de doelstellingen van het team te bereiken.

    • Effectief samenwerken met MS Teams

      MS Teams maakt samenwerken, onderlinge communicatie en kennisdeling binnen faculteiten en projectteams gemakkelijk.

    • Living and working with more energy

      Hoe zou het zijn als je werkt vanuit passie en kracht? Dat je vol energie aan het werk bent en je talenten inzet. kijk dan verder bij deze online workshop.

    • Online samenwerken

      Hoe werk je efficiënt online? En hoe zorg je voor collegialiteit en betrokkenheid? Ontdek het in deze training.

    • Iedereen betrokken

      De instelling van het team bepaalt ook het succes van het team. In deze training krijgen jullie handvatten om de betrokkenheid van het team nog verder te vergroten.

    Tips

    • Welkom bij de digitale koffiemachine

      Er zijn ook voorbeelden van ‘de digitale koffiemachine’, een ontmoetingsplek als de ’echte’ koffiemachine, waar je bijvoorbeeld om 9 en om 15 uur even digitaal kunt aanhaken als je wil.

  • Visie en doel

    Het aanbod visie/doel ondersteunt jouw team bij het formuleren van een gemeenschappelijk belang, het maken van plannen en doelstellingen, het stellen van prioriteiten en het formuleren van de identiteit van het team.

    Biedt dit aanbod geen antwoord op jouw uitdaging?
    Neem dan contact op met het CDC voor een maatwerk training.

    “Als team wilden wij de doelen van shaping 2030 vertalen naar onze eigen afdelingsplan en hier beter op kunnen sturen. Van een aantal andere teams hadden we al gehoord dat de Lean principes hierbij erg behulpzaam kunnen zijn. Onder leiding van een Lean coach hebben wij onze doelen uitgewerkt  en ingebed in onze werkprocessen.”

    Aanbod

    • Lean Introduction

      Samen met je team maak je kennis met de Lean principes en leren jullie gezamenlijke doelen te stellen en hoe je als team continu kunt blijven verbeteren.

    • Lean Maatwerk

      Onder begeleiding van een trainer leer je als team om continu jullie processen te verbeteren.

    • Manager of Virtual Teams

      Deze training helpt je virtuele team kundig en effectief vorm te geven, samen te werken en de doelstellingen van het team te bereiken.

    • Teamwork

      Alles begint bij heldere doelen en beoogde resultaten. In deze training ontdek je samen met je team hoe je dat doet en nog beter als team kunt gaan presteren.

    • Stick to the plan

      Kun je als team wel wat hulp gebruiken om jullie doelen te bereiken? Volg dan als team gezamenlijk deze training over hoe je je discipline kunt vergroten en hoe je de focus op de teamdoelen behoudt.

    Tips

  • Samenwerking

    Het aanbod samenwerking helpt jou en jouw collega’s om elkaar beter te leren kennen, gezamenlijk te werken aan een constructieve samenwerking en veiligheid binnen het team.


    Biedt dit aanbod geen antwoord op jouw uitdaging?
    Neem dan contact op met het CDC voor een maatwerk training.

    “Ons huidige team is een aantal jaren geleden ontstaan uit de samenvoeging van twee kleinere teams. Qua inhoud was dit best logisch, qua werkwijze waren de verschillen tussen de teams best groot. Deze verschillen hebben ook een aantal keren geleid tot onderlinge conflicten tussen de teams. Samen met het Career Development Centre hebben we gezocht naar een externe teamcoach die ons kon helpen om de samenwerking binnen het team verder te verbeteren.“

    aanbod 

    • UT Strategy Game

      Een serieuze manier om onze UT Strategie Shaping2030 te implementeren is met de UT Strategy Game. Het brengt de kernwaarden van de UT op een speelse en interactieve manier tot leven. Je speelt het spel met 6 tot 9 personen, bij voorkeur uit hetzelfde team. Om te eindigen met zoveel mogelijk impactpunten, zullen jullie je strategische inzicht, ondernemerschap en teamspeler vaardigheden moeten inzetten. De UT Strategy Game is er voor iedereen die teamontwikkeling waardeert en Shaping2030 verder wilt integreren in het dagelijkse werk. Als je het spel wilt spelen, neem dan contact op met Elke van Bogget.

    • Build your Intercultural Muscle

      Operating more effectively in different cultural contexts and/or diverse teams.

    • Expeditie Teamdialoog, weet wat er speelt in jouw omgeving

      Door een beter dialoog binnen het team creëer je een gezond en veilig werkklimaat. De leidinggevende ontvangt handvatten voor een juiste aanpak.

    • Microsoft 365 samenwerken

      Leer effectief te werken met databeheer in, Outlook, vergaderen in Teams en bestanden te beheren in Onedrive en Sharepoint.

    • Online samenwerken

      Hoe lukt het om effectief online te werken en wel oog te blijven houden voor collegialiteit en betrokkenheid?

    • Conflicthantering

      Op een professionele manier omgaan met conflicten op het werk.

    • Teamwork

      Hoe creëer je een hecht team dat meer is dan een groep collega’s? In deze training leer je de kenmerken van een écht team.

    Tips

    • Begin de week goed met een gezamelijke start

      Op een vast tijdstip een ‘check in’ van de week of de dag, een gezamenlijke aftrap. Samen wordt de doelstelling en prioritering van die week doorgenomen, met eventueel bijbehorende knelpunten, en worden taken verdeeld.

    • Vier belangrijke momenten

      Vier werksuccessen, afscheid of welkom van collega’s, verjaardagen, jubilea of andere belangrijke momenten. Juist nu. Denk aan een presentje sturen of aan ieder een gebakje of drankje bezorgen en samen digitaal proosten. 

Contact

Heb je vragen over het aanbod op deze website of heb je behoefte aan persoonlijk advies of een maatwerktraject, neem dan contact op met één van de medewerkers van het CDC.

Contactpersonen

Loopbaanontwikkeling
drs. R.E.M. de Sousa (Janneke)
drs. R.E.M. de Sousa (Janneke)
Programmamanager Career Development Centre (CDC)
Sofia Boekholt
Sofia Boekholt
Coördinator Trainingen Career Development Centre (CDC)
Esther Glas
Esther Glas
Loopbaancoach voor oriënterende ontwikkelgesprekken

Over het Career Development Centre (CDC)

Het Career Development Centre (CDC)  biedt expertise, advies en een breed aanbod van diensten op het gebied van professionalisering en loopbaanontwikkeling.
Het CDC heeft als doel medewerkers en leidinggevenden te ondersteunen in hun individuele en/of gezamenlijke ontwikkeling, zodat zij blijvend in staat zijn om kwaliteit in werk te realiseren in de steeds veranderende omgeving waarin de UT opereert.  
Uitgangspunt voor het CDC is dat medewerkers regie voeren op hun eigen (loopbaan)ontwikkeling en dat leidinggevenden talent herkennen en ontwikkeling stimuleren en faciliteren.

Ons motto, ten slotte, is simpel: durven én doen!

Voor ideeën, opmerkingen of aanpassingen aan deze pagina, graag mailen naar webteam-hr@utwente.nl

My favorites

About My Favorites
Use the Bookmark this page button on Service Portal pages to add that page to the My Favorites section. To add web applications, use the star icon in the webapplication list. To add pages outside the Service Portal, use the Add custom bookmark button above. Add your favorite apps to your bookmarks by using the favorite button

Please wait a moment...