Get started guide

Ontdek alles wat je moet weten als nieuwe student aan de Universiteit Twente.

Voor het eerst studeren aan een (nieuwe) universiteit is leuk, maar het kan ook best spannend zijn. Bij de Universiteit Twente begrijpen we dat je in de eerste weken van je nieuwe leven hier op de UT wel wat hulp kunt gebruiken. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor een goede start van jouw studentenleven op onze universiteit.

Get started guide

Wil je weten welke belangrijke stappen je moet nemen tijdens de eerste weken van jouw studentenleven aan de UT? Wij helpen je graag een handje! Van het voorbereiden van jouw studietijd tot het daadwerkelijke begin van je studie tijdens het eerste kwartiel: dit handige overzicht geeft je voor elke fase de informatie die jij nodig hebt. 

Stappenplan voor jouw eerste weken aan de UT

  • Voorbereiding
    • Meld je aan voor de Kick-In en andere introductieactiviteiten

      De Kick-In is de introductieperiode van de Universiteit van Twente. Het is de perfecte gelegenheid om de universiteit, campus, de stad Enschede, en alle andere aspecten van je studentenleven te ontdekken. De Kick-In vindt plaats van 21 augustus tot en met 29 augustus. Zorg ervoor dat je je inschrijft.

    • Aanvragen studentenreisproduct

      Studentenreisproduct
      Heb je je al aangemeld voor het studentenreisproduct? Met het studentenreisproduct reis je gratis of tegen een gereduceerd tarief met trein, tram, bus en metro door heel Nederland. In sommige gevallen kunnen ook internationale studenten in aanmerking komen voor het studentenreisproduct.

    • Regel je laptop/notebook

      Heb je al een laptop die geschikt is voor je studie? Voor sommige opleidingen heb je een laptop met een specifieke rekensnelheid of opslagcapaciteit nodig. Het Notebook Service Centre van de UT biedt een geselecteerd aanbod notebooks die geschikt zijn voor je studie tegen een scherpe prijs. Ze kunnen je ook helpen erachter te komen welke notebooks het meest geschikt zijn voor jouw opleiding!

      Checklist voor nieuwe studenten

    • Bereid je voor op de start van je studie

      Activeer je studentenaccount 
      Het is belangrijk dat je je studentenaccount activeert voor de start van je studie. Je ontvangt een e-mail van ons (op het e-mailadres dat gekoppeld is aan je Studielink registratie) zodra je UT account is aangemaakt. In deze e-mail vind je informatie over hoe je je account kunt activeren via TIM.

      Aanmelden in OSIRIS
      OSIRIS is het studenteninformatiesysteem van de UT, waarin je je als student inschrijft voor vakken en modules. Je kunt je tot 28 augustus voor een vak en/of module inschrijven. Zorg er dus voor dat je je op tijd aanmeldt! In deze handleiding vind je alle informatie over het gebruik van OSIRIS. Je moet een geactiveerd studentenaccount hebben om je in Osiris te kunnen registreren.

      Creëer jouw rooster
      Wil je zien waar en wanneer je colleges gepland staan? Maak je eigen persoonlijke rooster aan via TimeEdit. Roosters zullen zeven weken vóór de start van een module beschikbaar zijn. 

      Je studentenkaart
      Als student aan de Universiteit Twente ontvang je een collegekaart. Deze is ook geldig als identiteitskaart voor de universiteit. De kaart dient daarnaast voor het lenen van boeken uit de universiteitsbibliotheek, of – als je je aanmeldt voor een Union Card – om gebruik te maken van diverse sport- en cultuurfaciliteiten in Enschede. Lees hier hoe je je studentenkaart kunt krijgen.

      Academische kalender
      Benieuwd wanneer tentamenweken plaatsvinden? Of wanneer de kerstvakantie begint? De Academische Kalender geeft een overzicht van het hele jaar, inclusief feestdagen waarop de UT gesloten is.

    • Verken Enschede en de campus

      Je studentenleven aan de UT zal onvergetelijk zijn op onze prachtige campus - een geweldige omgeving die qua faciliteiten en activiteiten niet onderdoet voor een kleine stad. Lees meer over de campus

      Ontdek Enschede 
      Benieuwd hoe je studentenleven in Enschede eruit gaat zien? Ontdek alles wat de stad Enschede te bieden heeft op de website Study in Enschede.

    • Student Services Contact Centre

      Kun je de informatie die je zoekt niet vinden? Je kunt ook contact opnemen met Student Services Contact Centre, of ze bezoeken op de campus. 

  • Kick-In: introductieperiode UT
    • Voordat de Kick-In begint

      Om je optimaal voor te bereiden op de Kick-In, zijn er een aantal aspecten waar je voor moet zorgen:

      (1) Zorg ervoor dat je een slaapplek hebt tijdens de Kick-In.

      (2) Regel een fiets als vervoersmiddel.  

    • Geniet van de Kick-In

      De Kick-In is bedoeld voor alle studenten die hun studie zullen starten in September. Tijdens de Kick-In, zal je geïntroduceerd worden aan de universiteit, campus, de stad Enschede, je medestudenten, en alle andere aspecten van je studentenleven! Ben je nieuwsgierig? Bekijk de aftermovie van de Kick-In 2023.

      De Kick-In bestaat uit een algemeen programma en een faculteitsprogramma. Het algemene programme is voornamelijk gefocust op het leren kennen van Enschede, de campus, de stad en je medestudenten. Het faculteitsprogramma zal je het studieprogramma introduceren en je kennis laten maken met de studievereniging die je tijdens het gehele academische jaar zal ondersteunen. Voor meer informatie kan je de website van de Kick-In bekijken.

      Veel plezier!

  • Starten met je studie
    • Internettoegang

      Waar zouden we zijn zonder Wi-Fi? De UT maakt gebruik van Eduroam, een netwerk waarmee je op de hele UT-campus toegang hebt tot internet. Om je internetverbinding op de UT te regelen, heb je een studentnummer en wachtwoord nodig. Ontdek hier hoe je verbinding maakt met Eduroam.

    • Je studentenkaart gebruiken

      Je studentenkaart is je identiteitskaart voor de universiteit, waarmee je ook boeken uit de universiteitsbibliotheek kunt lenen of, als je je aanmeldt voor een Union Card, gebruik kunt maken van diverse sport- en cultuurfaciliteiten in Enschede.

      Printen met je studentenkaart
      Als je UT-printers wilt gebruiken, moet je eerst je collegekaart registreren. Lees in deze handleiding hoe je met je studentenkaart de printer kunt gebruiken.

    • Je weg vinden op de campus

      Bars, kantines, een supermarkt, een kapper, wasserette, sportfaciliteiten, een theater en nog veel meer: onze campus is qua faciliteiten en activiteiten net een kleine stad. Lees hier meer over alle faciliteiten die beschikbaar zijn op de campus.

      De weg vinden op de campus
      Wil je weten waar jouw college plaatsvindt? Of waar de bibliotheek is? Download de campuskaart om de weg te vinden of laat een van onze studenten je in deze videotour door enkele van de gebouwen op onze campus rondleiden. In onze Campus App kun je ook een meer gedetailleerde kaart van gebouwen vinden.

      Hoe boek ik een projectruimte?
      Als student is het fijn om geconcentreerd te kunnen studeren, of samen met je medestudenten aan een project te kunnen werken. In dat geval kun je een projectruimte boeken via TimeEdit. In TimeEdit kun je ook je rooster bekijken.

    • Maak kennis met de Student Union

      De Student Union behartigt de belangen van studenten. Het is een organisatie voor studenten en door studenten, met de missie om jou in staat te stellen meer dan alleen een diploma te behalen. Naast beleidsmatige taken biedt de Student Union verschillende diensten, programma's en evenementen aan. Voorbeelden zijn kortingen voor studenten (UnionDeals), mogelijkheden voor de ontwikkeling van vaardigheden (More Than a Degree) en de introductieperiode (Kick-In). Ook biedt de Student Union diensten voor verenigingen aan, zoals hulp bij het opzetten van een vereniging of subsidies.

    • Wil je je (e-mail)adres wijzigen?

      Ben je tijdens je studie naar een ander adres verhuisd? Of heb je een nieuw e-mailadres? Zorg er dan voor dat je je adres wijzigt om informatie van de Universiteit Twente te kunnen blijven ontvangen.

    • Voeg een ICE-adres toe in OSIRIS

      In geval van nood is het belangrijk om een ICE-adres (In Case of Emergency) te hebben naast je thuisadres in je OSIRIS-studentenprofiel. Dit adres kun je toevoegen door op 'Update address' te klikken en de ICE-adresgegevens in te vullen. Vergeet niet om toestemming voor het gebruiken van het ICE-adres te geven door 'Ja' aan te vinken en op 'Opslaan' te klikken. Meer informatie over het toevoegen van een ICE-adres vind je hier.

  • Module 1
    • Jouw welzijn en gezondheid

      Bij de Universiteit van Twente hechten we veel waarde aan jouw welzijn, omdat dit essentieel is om volop te kunnen genieten van je studentenleven. Als je tijdens je studie een moeilijke periode doormaakt, zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen en mensen tot wie je je kunt wenden. Ontdek hier alle welzijnsinitiatieven of experts die jou op de UT kunnen helpen.

      Gezondheidsdiensten
      Een tandarts, fysiotherapeut, psycholoog: op de campus vind je een breed scala aan zorgverleners en -diensten.

      Steunfonds
      Als je door bijzondere omstandigheden, zoals ziekte of psychische problemen, studievertraging oploopt, kun je via FOBOS financiële steun aanvragen. Dit is ook mogelijk wanneer je bijvoorbeeld een bestuursjaar neemt of topsport of kunst beoefent. Lees hier meer over het FOBOS-steunfonds voor studenten.

    • Studievoortgang en BSA

      De studievoortgang aan Nederlandse universiteiten wordt gemeten aan de hand van studiepunten (ECTS). Begin je met studeren dan begin je dus met het verzamelen van studiepunten! In het eerste jaar van je studie moet je een bepaald aantal studiepunten behalen om door te kunnen stromen naar het tweede jaar. Lees meer over dit zogenaamde Bindend Advies (BSA).

      Wisselen van studie?
      Twijfel je of je studie wel de juiste keuze is geweest of denk je erover om naar een andere opleiding aan de UT over te stappen? Je studieadviseur is het eerste aanspreekpunt om te praten over de stappen die je dan kunt zetten.

      Carrièreadvies
      Kun je advies gebruiken over hoe je je kunt voorbereiden op je toekomstige carrière? Als UT-student profiteer je van een groot, deskundig netwerk van studentenorganisaties, faculteiten en alumni. Career Services is er om je te helpen na te denken over je toekomst, zodat je carrière na het behalen van je diploma een vliegende start krijgt! Zij brengen je graag in contact met de juiste mensen, binnen of buiten de UT. Career Services organiseert ook nuttige workshops in personal branding, het schrijven van je CV, sollicitatievaardigheden, salarisonderhandelingen en veel meer.

    • Persoonlijke ontwikkeling

      Op de UT heb je veel mogelijkheden om je persoonlijk te ontwikkelen, zowel binnen als buiten je opleiding, met workshops en cursussen in persoonlijke effectiviteit of communicatievaardigheden en talen. Op zoek naar loopbaanadvies? UT’s Career Services is er om je te helpen en te ondersteunen bij het nadenken over je toekomst, zodat je na je afstuderen een succesvolle carrière kunt beginnen.

    • Studentenleven

      Nu je studie officieel van start is gegaan, wil je waarschijnlijk het maximale uit je studentenleven halen. Lid worden van een vereniging is een uitstekende manier om mensen te leren kennen en van je studentenleven te genieten. Op de website van Student Union vind je een overzicht van alle studentenverenigingen waarvan je lid zou kunnen worden.

      Sport & Cultuur
      Zin om te sporten? Of liever iets cultureels? De UT heeft veel te bieden! 

      Tip: bestel de UnionCard om te profiteren van voordelen en kortingen op het gebied van sport en cultuur, zoals gratis zwemmen, squashen of gebruik maken van muziekstudio's of tennisbanen. Of bekijk de UnionDeals, met kortingen op activiteiten, kleding, sport, eten, drinken en meer.

      Blijf op de hoogte van nieuws en evenementen
      Wil je weten wat er speelt op de UT? Of op de hoogte blijven van interessante studentenevenementen? Bekijk studentennieuws en studentenevenementen en mis niets!

MyUT app

De belangrijkste informatie voor je studie slim geïntegreerd op één plek. De MyUT app is dé officiële studentenapp van de UT. Studenten van de Universiteit Twente kunnen hun (studie)rooster koppelen en ontvangen pushmeldingen als er iets is gewijzigd.

Eerste aanspreekpunt: je studieadviseur

Wist je dat je eerste aanspreekpunt je studieadviseur is? Bij je studieadviseur kun je terecht met al je vragen over je studie en studievoortgang. Maar ook met problemen die niet over onderwijs gaan, zoals je motivatie, twijfels of studievertraging door persoonlijke omstandigheden. Bij persoonlijke omstandigheden adviseren we je zo snel mogelijk contact op te nemen met je studieadviseur. Dat kan al voordat je aan je opleiding begint.