Collegekaart (en bibliotheekpas)

De collegekaart van de Universiteit Twente is een geldig legitimatiebewijs binnen de Universiteit Twente. Deze kaart toon je op verzoek als je gebruik maakt van universitaire voorzieningen zoals het volgen van colleges, het afleggen van tentamens, het bezoeken van bibliotheken, etc.

Wanneer krijgt ik een collegekaart?

Je krijgt een collegekaart per post toegestuurd:

 1. een aantal weken nadat je status in Studielink – onder Mijn Opleidingen - is gewijzigd in Ingeschreven
 2. en je hebt je daarnaast ook een ontvangstbevestiging gekregen van je inschrijving
 3. en je hebt je pasfoto geüpload via OSIRIS
 4. en je hebt een correspondentieadres in België, Nederland, Luxemburg en Duitsland.

Heb jij al een adres in de genoemde landen, maar dit nog niet aangepast dan graag je correspondentieadres in Studielink aanpassen zodat wij je collegekaart per post kunnen opsturen.

 • Hoe kan ik een pasfoto in OSIRIS uploaden?

  Waar kun je de foto uploaden?

  1. Ga naar OSIRIS;
  2. Kies voor de optie ‘uploaden pasfoto’;
  3. Kies voor de optie ’Browse’ om een bestand te kiezen;
  4. Je pasfoto is nu toegevoegd.
 • Aan welke criteria moet de foto voldoen?

  Via OSIRIS moet je zelf een pasfoto uploaden. Dit dient een goed gelijkende en recente foto te zijn, anders heb je kans dat je niet wordt toegelaten tijdens een tentamen. 

  Bij het uploaden van de pasfoto, let op de volgende punten. De foto moet voldoen aan de volgende criteria:

  • scherp zijn;
  • in kleur, en moet de natuurlijke huidtinten weergeven;
  • een ware gelijkenis en natuurlijke weergave van jou;
  • inclusief de bovenkant van je schouders, nek en hoofd, gericht naar de camera;
  • genomen met een neutrale gezichtsuitdrukking: ogen open en duidelijk zichtbaar, mond gesloten, niet glimlachen;
  • een afbeelding van jouw huidige uiterlijk, genomen in de afgelopen zes maanden.

  Let op: het uploaden van een gelijkende foto is jouw eigen verantwoordelijkheid. Er wordt geen controle uitgevoerd bij het printen van de collegekaart. 

EXCHANGE-, KIES OP MAAT- EN BIJVAK-STUDENT

Wanneer je registratie is verwerkt en je hebt je pasfoto geüpload via OSIRIS krijg je mail van Student Services op je student mailaccount.

Cursist

Wanneer je registratie is verwerkt en je hebt je pasfoto geüpload via OSIRIS, kan je programmacoördinator een collegekaart bij Student Services aanvragen. De collegekaart wordt niet door Student Services opgestuurd.

Diefstal, verlies of defect

In geval van diefstal, verlies of defect van de kaart kun je tegen betaling van €10,00 bij het Student Services Contact Centre een nieuwe collegekaart aanvragen. Tijdens je bezoek wordt de kaart direct geprint. Er kan enkel per PIN of credit card betaald worden.

Toepassingen collegekaart

 • Collegekaart

  De kaart is geldig als legitimatiebewijs van de universiteit. De collegekaart is geldig tot dat je je uitschrijft aan Universiteit Twente. De kaart wordt slechts éénmaal uitgegeven, je ontvangt dus niet ieder collegejaar een nieuwe kaart. 

 • Bibliotheek kaart

  Toegang tot de bibliotheek
  Studenten en medewerkers kunnen gebruik maken van de UT-bibliotheek. De bibliotheek stelt wetenschappelijke informatie beschikbaar voor onderwijs en onderzoek. De website van de bibliotheek is de toegang tot de digitale bibliotheek met onder meer e-books, wetenschappelijke tijdschriften en literatuurdatabases. Ook vind je daar meer informatie over ons. De Universiteitsbibliotheek (UB) is dé plek om rustig te lezen of te studeren, of om samen te werken aan een project in één van de projectruimtes in de UB in de Vrijhof.

  Bibliotheekpas en - account
  Als nieuwe student krijg je met je collegekaart automatisch een bibliotheekpas en een bibliotheekaccount. Met dit account kun je je lenersgegevens inzien, boeken reserveren en verlengen. Op je collegekaart staat bij “bibl. code” een achtcijferig nummer. Dit is je ‘lenersnummer’ van je bibliotheekaccount.  

 • Union Card

  Als je gebruik wilt maken van de sport- en/of cultuurvoorzieningen in Enschede. Kijk op de website van de Student Union voor meer informatie over de Union Card.

 • Legitimatie tijdens examens

  De collegekaart is enkel geldig als identiteitsbewijs tijdens tentamens in combinatie met een verklaring van inschrijving. Met een verklaring van inschrijving kun je aantonen dat je staat ingeschreven aan de universiteit (bijvoorbeeld voor studiefinanciering of bij een verzekeringsmaatschappij). Op deze verklaring staat o.a. voor welke opleiding en voor welke periode je bent ingeschreven. 

  Wanneer jij nog geen studentenkaart hebt ontvangen, dan kun je je voor een examen legitimeren met een id-kaart of paspoort en een bewijs van inschrijving. Die kun je downloaden via Osiris.

Waar kan ik een verklaring van inschrijving downloaden?

 • Waar kan ik de verklaring van inschrijving downloaden?

  Een verklaring van inschrijving kun je via Osiris downloaden.

  Op de homepagina van jouw Osiris account onder 'personalia', kun je klikken op 'status inschrijving voor opleiding'. Na het openen van een nieuwe pagina kun je klikken op 'verklaring van inschrijving' en zal het bewijs van inschrijving gedownload worden.

  Exchange-, bijvak- en Kies Op Maat (KOM) studenten kunnen deze verklaring van inschrijving niet zelf in Osiris downloaden. Deze studenten kunnen contact opnemen met het Student Services Contact Centre om deze verklaring op te vragen. 

  Mocht de verklaring van inschrijving vanuit OSIRIS Student niet voldoende zijn, neem dan contact op met Student Services.