Laura's ervaring

Studiekeuze gemaakt?

Naam: Laura
Master: Communication Studies én Business Administration
Naast de studie: Teamleider bij Pre-U

“De grote verantwoordelijkheid maakt het uitdagend”

Laura is masterstudent Communication Studies én Business Administration. Zij werkt als teamleider van Pre-U, in een gezamenlijke functie met Lisanne. Samen sturen zij indirect zo’n 300 studenten aan. “Het is een grote verantwoordelijkheid, maar dat maakt het juist uitdagend.”

“Pre-U is het pre-university programma van de Universiteit Twente (UT). Het doel is leerlingen van basisscholen en middelbare scholen te enthousiasmeren voor wetenschap en techniek. Leerlingen maken alvast kennis met studeren aan een universiteit en de mogelijkheden van de UT. Leerlingen van de middelbare school kunnen bijvoorbeeld al colleges volgen in onze Masterclasses. Ook basisschoolleerlingen krijgen echte colleges van een professor in het project Xperimenta. Ze krijgen een grote labjas aan en gaan dan zelf aan de slag met experimenten. Heel leuk om te zien.”

Teamleider
“Lisanne en ik zijn als teamleiders verantwoordelijk voor het aansturen en adviseren van ongeveer 20 studentencoördinatoren. We vormen de linking pin tussen het managementteam en het studententeam van Pre-U. We denken mee met het managementteam op beleidsniveau en we zorgen ervoor dat de visie en doelen worden uitgedragen door de studentcoördinatoren. De coördinatoren sturen vervolgens de begeleiders aan die betrokken zijn bij onze projecten. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze poule van ongeveer 300 studenten.

Ervaring
“In het eerste jaar van mijn studie Communication Science had ik al bijbaantjes. Zo gaf ik bijles aan middelbare scholieren en gaf ik voorlichtingen op scholen over de studies Communication Science en Psychology. Het leek me leuk om meer werkervaring op te doen op het gebied van mijn studie. Ik solliciteerde in mijn tweede jaar op de functie van Pre-U infodesk medewerker. In deze functie ben je met een groep van vijf verantwoordelijk voor de infodesk. Je leert gestructureerd te werken en goed samen te werken. Na anderhalf jaar werd ik coördinator van decentrale projecten. Als coördinator heb je de verantwoordelijkheid over een project: van de organisatie van een dag tot het opzetten van de begroting en het aannemen van begeleiders. Voorbeelden van mijn projecten waren Scholenbezoeken, PAL en de Profielwerkstukkenwedstrijd. In het begin vond ik het spannend om grote evenementen te organiseren, maar je leert er veel van. Buiten Pre-U deed ik in m’n eerste jaren ook commissies bij Studievereniging Communiqué, Studentenvereniging AEGEE en Dispuut Quenouille. Zo organiseerde ik bijvoorbeeld met een commissie van AEGEE Live  Mario Kart op de Oude Markt in Enschede. Dat was ontzettend leuk en leerzaam.”

Vaardigheden ontwikkelen
“Bij Pre-U word ik echt uitgedaagd en ik ontwikkel verschillende vaardigheden. Ik leer organiseren, samenwerken, projecten oppakken, beleid uitzetten, en ga zo maar door. Je leert ook jezelf goed kennen. Waar liggen je sterke en zwakke punten? En hoe ga je daarmee om? Mijn sterke punten liggen bijvoorbeeld in structuren en overzichten houden. Dat leerde ik ook echt bij Pre-U. Een leerpunt is dat ik het altijd fijn om de controle te hebben dat kan helaas niet altijd in de praktijk. Zo hebben we allemaal wel punten die we leuk of juist moeilijk vinden. Het belangrijkste bij Pre-U is dat je kunt leren van je fouten. Dat vind ik erg prettig. Verder ligt bij Pre-U de focus ook op samenwerken. We doen het altijd samen, als team. Ik vind het erg fijn om te mogen samenwerken met zo’n enthousiast en divers team. Ik leer iedere dag!

Opdrachten
Afgelopen jaar kreeg Pre-U verschillende opdrachten vanuit het College van Bestuur. Samen met het managementteam kijken Lisanne en ik hoe we invulling kunnen geven aan deze opdrachten. Eén van de opdrachten was bijvoorbeeld om Pre-U beter te verbinden met de UT. Afgelopen jaar zijn we daarom veranderd van naam (van Twente Academy naar Pre-U) en huisstijl en werken we intensiever samen met de afdeling Marketing & Communication van de UT. Een andere opdracht was internationalisering. We zijn daarom contacten aan het leggen met Duitse scholen om samenwerkingsprojecten op te zetten.

Lisanne en ik zijn echt elkaars tegenpolen, daardoor vullen we elkaar goed aan in ons werk. En ondanks dat we erg verschillend zijn gaan we toch altijd dezelfde kant op. We hebben een goede klik, we mogen elkaar graag. Dat moet ook wel want we delen bijna alles, ook onze agenda.”

Opleidingen in de praktijk
Ik herken veel uit mijn opleidingen Communication Studies en Business Administration in mijn dagelijks werk. Ik pas mijn studies echt toe in de praktijk. Het werk maakt mijn opleidingen veel sprekender, het brengt de studies tot leven. Het is ook goed dat Lisanne een andere studie volgt, namelijk Educational Science and Technology. Zij bekijkt het werk meer vanuit de onderwijskundige kant en ik meer vanuit de bedrijfskundige kant. Ook in die zin vullen we elkaar goed aan.”

Communication Studies en Business Administration
Het was moeilijk om een studie te kiezen, want ik vind alles leuk. Daarom bezocht ik heel veel open dagen. Ik zocht een mengeling tussen bedrijfskunde en iets sociaals of creatiefs. Dat vond ik in Communication Science, een ontzettend leuke studie. Als minor koos ik voor Psychology. Na mijn bachelor wilde ik de master Communication Studies volgen, maar ik wilde ook meer weten over bedrijfskunde. Ik wilde het complete plaatje zien. Daarom volg ik beide masters. De studies sluiten erg mooi bij elkaar aan. Je krijgt een goed beeld van hoe communicatie een toegevoegde waarde is binnen een bedrijf. In eerste instantie was ik nog even bang dat Business Administration vooral veel gericht zou zijn op hoe je veel winst moet maken, maar  het gaat veel verder dan dat. Het gaat bijvoorbeeld ook over de menselijke kant, over hoe het met een ondernemer gaat tijdens het start-up proces. In het algemeen vind ik studeren al heel leuk, ik leer ontzettend graag nieuwe dingen. Eigenlijk ben ik een ultieme nerd.

Universiteit Twente
Ik koos voor de Universiteit Twente omdat ik me er zo thuis voelde. Het onderbuikgevoel was goed. De sfeer is informeel, het is kleinschalig en laagdrempelig. Studenten en docenten, iedereen kent elkaar. Toen wist ik nog niet eens dat Enschede zo’n leuke stad was. Dat ontdekte ik namelijk toen ik hier ging wonen. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies