Het Pre-University programma van de UT

Samen met PRe-U vroegtijdig je talenten ontdekken en ontwikkelen

Leerlingen uit 1 t/m 6 vwo maken via Pre-U op interactieve wijze kennis met het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en ontwerp. Samen met onze UT-partnerscholen, UT-collega’s en professionals van het VO-HO-netwerk Oost-Nederland werken we dagelijks aan de ontwikkeling en uitvoering van het Pre-University programma. Hiermee bieden wij leerlingen en hun docenten ondersteuning met inhoudelijke onderwijsprogramma’s die relevant zijn in de onderwijsloopbanen richting het hoger onderwijs. Het liefst bieden we alle leerlingen goede en interessante ervaringen met de academische wereld. Pre-U is er voor alle soorten leerlingen: regulier, graag uitgedaagd, slim, excellent, harde werker, onderpresteerder, op-mij-valt-geen-label-te-plakken en ga zo maar door. Het is onze hoop dat al deze leerlingen op grond van de opgedane ervaringen een positieve studiekeuze maken die écht bij hun past, waar ook ter wereld en de in de basis altijd goed verbonden met de UT.

De link met de Universiteit Twente

De Universiteit Twente is een pionier in het verbinden van technologie, wetenschap, engineering en sociale wetenschappen met de maatschappij. Onze wetenschappers, docenten en studenten zijn nieuwsgierig, ondernemend en kritisch. Het aanbod van Pre-U is sterk gebaseerd op de multidisciplinaire vakgebieden van de UT, maar past ook bij de belevingswereld van leerlingen. Met de inhoud van onze activiteiten willen we hen begeleiden met het maken van keuzes in hun schoolcarrière.

Thema's

Om de verbinding met de Universiteit Twente en het vwo-curriculum te behouden zijn onze activiteiten gebaseerd op vijf thema’s:

Management & Maatschappij

Tijdens activiteiten met het thema Management & Maatschappij proberen we samen met leerlingen te begrijpen wat innovatie en technologie doet met onze samenleving. We bespreken en onderzoeken huidige en toekomstige maatschappelijke uitdagingen en hoe we daar op organisatorische en bestuurlijk niveau mee om zouden kunnen gaan. Voorbeelden van activiteiten zijn: de masterclass Organiseer je eigen festival of de workshop Aan de slag als consultant.

Gedrag & Gezondheid

Dit thema gaat over de impact van technologie en maatschappelijke ontwikkelingen op het gedrag en de gezondheid van mensen. Samen bekijken we de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de wisselwerking met de steeds veranderende wereld waarin we leven. Voorbeelden van activiteiten zijn de workshop Bionische arm en de masterclass Psychologie achter liegen.

Engineering & Design

Het thema Engineering & Design gaat over het ontwerpen van waardevolle (technologische) oplossingen voor huidige en toekomstige maatschappelijke uitdagingen. Samen bekijken we hoe nieuwe ontwerpen en technieken daarin van betekenis kunnen zijn. Voorbeelden van activiteiten zijn de workshop Elektrisch racemonster en de masterclass Colonizing Mars.

Science & IT

Tijdens de activiteiten binnen het thema Science & IT duiken we met leerlingen de diepte in op het gebied van natuurwetenschappen en informatietechnologie, onderwerpen die steeds belangrijker worden in de toekomst. Welke fundamentele kennis ligt er aan de basis van de technologische oplossingen van maatschappelijke problemen en hoe zijn die toe te passen? Voorbeelden van activiteiten zijn de Science Lab Een microlab maken of de masterclass What the Hack.  

Academische Vaardigheden

Het is voor vwo-leerlingen belangrijk om kennis te maken met academische vaardigheden, voordat zij van start gaan met hun vervolgopleiding. Voorbeelden zijn onderzoeks- en informatievaardigheden, maar ook helder presenteren, interdisciplinair samenwerken en reflecteren op jezelf en je rol in de maatschappij. In verschillende workshops en themadagen worden deze vaardigheden behandeld. Voorbeelden van activiteiten zijn de workshops Presenteren kun je leren of PWS leerweg. 

Periodes activiteiten

Sinds dit jaar werken we bij Pre-U met een jaarindeling op basis van vier periodes, overeenkomstig met de vier kwartielen van de Universiteit Twente. Aan elke periode met activiteiten gaat een aanmeldperiode vooraf. De deadline voor aanmelding per periode geldt voor alle Pre-U activiteiten. Zodra na deze deadline de activiteiten voor een periode zijn toegewezen, is aanmelding voor de daaropvolgende periode mogelijk.

Hieronder is een schematisch overzicht van de periodes weergegeven, inclusief de genoemde aanmelddeadlines, weeknummers voor de activiteitenperiode en de toewijzing.

Meer weten over het aanbod van Pre-University?
Bekijk onze jaarprogramma's