Technische Geneeskunde

Aanmelddeadline 15 januari 2025

Als 'technische dokter' vervul jij in de geneeskunde van de 21ste eeuw een nieuwe, onmisbare rol.

Ben jij een ‘sociale bèta’, dus sterk in wiskunde, natuurkunde en biologie én gedreven om je in te zetten voor en met andere mensen? Zoek je een academische opleiding waarin je geneeskunde en technologie combineert en daarmee kennis van het menselijk lichaam samenvoegt met diepgaande technische expertise om zelfstandig patiënten te kunnen helpen? Dan is de driejarige Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Geneeskunde – ook wel Klinische Technologie genoemd – de juiste keuze voor jou.

Een dag uit het leven van een Technische Geneeskunde student

Benieuwd hoe het is om Technische Geneeskunde te studeren? Kyle geeft je een kijkje in zijn studentenleven.

Welk vakkenpakket heb je nodig?

Je bent toelaatbaar tot de bacheloropleiding Technische Geneeskunde en kunt dus deelnemen aan de loting als je een vwo-diploma hebt met het profiel Natuur & Techniek + Biologie, of Natuur & Gezondheid + Natuurkunde en Wiskunde B (of D)

Waarom Technische Geneeskunde studeren?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor de bachelor Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente (UT). De belangrijkste lees je hier! 

  • Word opgeleid tot 'Technische dokter'

    Aan de UT word je opgeleid tot 'Technische dokter'. In feite ben jij straks een clinicus die technisch onderlegd is. Je staat namelijk veel dichter bij de patiënt dan bijvoorbeeld een biomedisch technoloog of een medisch ingenieur – en na afronding van de gelijknamige masteropleiding kun je je registreren als Klinisch Technoloog in het BIG-register en ben je bevoegd om een aantal medische handelingen zelfstandig uit te voeren. De opleiding wordt overigens ook wel Klinische Technologie genoemd, maar wij vinden dat de naam Technische Geneeskunde beter past bij de opleiding, vandaar dat de UT ook deze oorspronkelijk naam is blijven hanteren.

  • Alles op één plek in het TechMed Centre

    Alles rondom de opleiding Technische Geneeskunde is bij de Universiteit Twente geconcentreerd op één plek. Wel zo makkelijk. Jij krijgt les in het TechMed Centre op onze campus: een toonaangevend, internationaal onderzoeks- en innovatiecentrum waar jij met medestudenten, onderzoekers, medici en externe partners samenwerkt aan technisch-medische innovaties. Het simulatie- en trainingscentrum vormt het hart van het Techmed Centrum. In deze gesimuleerde, veilige leeromgeving kun jij als student experimenteren, fouten maken en leren!

  • Doe kennis op aan de hand van actuele vraagstukken

    Ieder kwartiel werk je aan een teamproject, waarbij je jouw opgedane kennis direct toepast op een actuele medisch vraagstuk. Zo steekt het Twents Onderwijsmodel in elkaar: een unieke manier van studeren die je alleen tegenkomt bij de UT. De opleiding is zo opgebouwd dat je in elk kwartiel een nieuw subsysteem van het menselijk lichaam leert kennen en daarbij onderzoekt en ontdekt hoe verschillende technologieën bijdragen aan de diagnose of de behandeling. Aan de ene kant leer je als geneeskundige alles over anatomie, fysiologie en pathologie, terwijl je als een technoloog – met behulp van veel wiskunde, natuurkunde en biologie – leert over de werking van bijvoorbeeld licht, elektriciteit, geluid en straling.

  • Veel aandacht voor professionele én persoonlijke groei

    Onderwijs aan de Universiteit Twente is persoonlijk en informeel, en dat is bij Technische Geneeskunde niet anders. De gezondheidszorg is bij uitstek een mensgerichte sector, dus niet voor niets is er veel aandacht voor zowel je professionele als persoonlijke groei. Wij werken met jou als student intensief aan je ontwikkeling op drie fronten: kwalificatie (het verwerven van vakkennis en vaardigheden over het eigen vakgebied), socialisatie (verantwoordelijk leren handelen in sociale verbanden), en persoonsvorming (onafhankelijk, creatief en (zelf-)kritisch denken en doen).

    En dat alles in een fijne, kleinschalige onderwijsomgeving, die wordt gekenmerkt door de informele en laagdrempelige sfeer tussen docenten en studenten. Je kunt met je vragen altijd bij iemand terecht! Daarnaast verbeteren we samen met onze studievereniging Paradoks continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten die jou helpen op persoonlijk én professioneel te groeien.

Download brochure

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Gerelateerde verhalen

Banen na afstuderen

Als afgestudeerd technisch geneeskundige heb je uitstekende baankansen. Hoewel de meeste afgestudeerden een baan vervullen als technisch geneeskundige binnen een ziekenhuis, heb je ook buiten de klinische praktijk uitstekende carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van medische technologie, een carrière nastreven als consultant, of je gaat verder als onderzoeker. Om je een idee te geven, noemen we hieronder enkele functies waarin je als afgestudeerde terecht kunt komen. 

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Klinische Technologie
Certificatie: BSc
CROHO-code
50033
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 september 2025
1 september 2026
1 september 2027
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Er is een numerus fixus van 150 plaatsen
Accreditatie
NVAO
Studiekeuzecheck
Mogelijk wanneer je je voor 1 mei aanmeldt
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies