Opbouw studie

Studiekeuze gemaakt?

De bachelor Technische Geneeskunde is een technisch-medische opleiding, waarin je als een geneeskundige vertrouwd raakt met anatomie, fysiologie en pathologie, terwijl je als een technoloog – met behulp van veel wiskunde, natuurkunde en biologie – thuis raakt in de werking van bijvoorbeeld licht, elektriciteit, geluid en straling. Je ontwikkelt de medisch-technische vaardigheden die je nodig hebt voor complexe behandelingen en/of diagnostiek. Je leert technologie te ontwikkelen en toe te passen en collega’s in multidisciplinaire behandelteams daarover te adviseren. Natuurlijk leer je tijdens de opleiding ook wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, want als TG’er zul je in de praktijk vaak nauw betrokken zijn bij het wetenschappelijk onderzoek van de afdeling(en) waar je werkt.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Technologie en het menselijk lichaam

De opleiding is zo opgebouwd dat je in elke module een nieuw subsysteem van het menselijk lichaam leert kennen en daarbij onderzoekt en ontdekt hoe verschillende technologieën bijdragen aan de diagnose of de behandeling. Tijdens de opleiding besteed je ook veel aandacht aan professioneel gedrag. Je leert om goed te communiceren met patiënten en collega’s uit andere disciplines, maar ook om te reflecteren op je eigen competenties en gedrag, zodat je je kunt blijven verbeteren en aanpassen aan een veranderende wereld.

Faciliteiten

Om je goed voor te bereiden op het zelfstandig behandelen van patiënten heb je allerlei praktische vaardigheden nodig. Deze doe je op tijdens je stages en met behulp van simulaties in het moderne TechMed Simulation Centre dat gevestigd is in het TechMed Centre op de campus van de Universiteit Twente.

Operatiekamer en intensive care

Het simulatiecentrum bevat onder meer een operatiekamer en een intensive care met daarin de modernste apparatuur. Met een zogenoemde Human Patient Simulator, een geavanceerde pop waarmee je medische complicaties kunt simuleren, leer je in een levensechte omgeving hoe je moet handelen als je patiënt bijvoorbeeld een hartaanval krijgt.

Simulatoren en oefenprogramma's

Daarnaast beschikt het TechMed over een groot aantal andere simulatoren en (virtual reality) oefenprogramma’s voor medische handelingen. De meest moderne medische technologie is er aanwezig, waaronder geavanceerde navigatietechnologie voor minimaal invasieve ingrepen en magnetische hersenstimulatie. Niet alleen studenten maken gebruik van het simulatiecentrum. Ook artsen en andere medische professionals uit binnen- en buitenland komen naar het TechMed om hun professionele vaardigheden te verbeteren.

Levensecht oefenen

Voor het eerst naar de universiteit

Als je eerstejaars student bent, komen er veel nieuwe dingen op je af. We leggen alvast het een en ander uit.

  • Je volgt modules

    Je bacheloropleiding Technische Geneeskunde duurt drie jaar en is ingericht volgens het Twents Onderwijsmodel. Ieder jaar volg je vier modules van tien weken: je rondt tijdens de bachelor opleiding dus twaalf modules af. In elke module staat een thema centraal, waarmee het onderwijs zoveel mogelijk samenhangt. Binnen dat thema komen alle onderdelen van je studie samen: medische vakken, technische vakken, en vakken over professionele ontwikkeling.

  • Studiepunten, hoe werkt het?

    Op de universiteit krijg je te maken met studiepunten, ook wel EC(s) genoemd. De afkorting EC is afgeleid van het European Credit Transfer System (ECTS), waarmee je opleidingen internationaal kunt vergelijken. Eén studiepunt staat voor 28 uur werk; elk studiejaar bevat 60 punten. Een afgeronde module staat voor 15 EC. Als je dit omrekent naar studiebelasting per week dan staat dat voor ongeveer 42,5 uur studie per week (college’s volgen, practica doen, zelfstudie, etc.). 

  • 45 studiepunten of meer gehaald? Dan mag je naar het tweede jaar

    Om na je eerste jaar bij Technische Geneeskunde door te mogen studeren moet je minimaal 45 studiepunten halen. Daarbinnen moet je 2 van de 3 wiskunde hebben gehaald en ook de stage of het communicatieonderwijs met goed gevold hebt gehaald. Als je aan deze criteria voldoet, kun je erop vertrouwen dat je op de juiste plek zit en kun je je opleiding vervolgen. De studieadviseurs van de opleiding houden de voortgang van de studenten bij. Als blijkt dat de studie niet zo goed gaat begeleiden ze je bij het studeren en indien nodig bij het maken van een andere studiekeuze.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies