Carrièreperspectieven

De bacheloropleiding Applied Mathematics bereidt je voor op werken in projectteams bij diverse werkgevers. Door de voortschrijdende automatisering is het bedrijfsleven ‘verwiskundigd’ en maken wiskundige modellen standaard deel uit van vele onderzoeksgebieden. Doordat jij in staat bent te ordenen, analyseren en praktische problemen in wiskundige modellen te plaatsen, ben je mede dankzij je toepassingsgerichtheid een belangrijke toegevoegde waarde binnen menig bedrijf. Met Applied Mathematics vind je snel een goede baan.

Masters in Applied Mathematics zijn breed inzetbaar op wetenschappelijk gebied. Hun keuze aan werkgevers is dan ook erg gevarieerd. Denk aan duurzaamheid, milieu, onderwijs, veiligheid, logistiek, de bank- en verzekeringswezen of de medische wereld. De carrièrekansen zijn uitstekend.

Waar werken afgestudeerden?

ADVIESBUREAUS

Veel toegepast wiskundigen werken bij adviesbureaus die zich bezighouden met bijvoorbeeld logistieke vraagstukken. In de ambulancezorg is het van levensbelang dat de wagens zo snel mogelijk op de plek van bestemming aankomen. De logistieke wiskunde kan oplossingen bieden door rekening te houden met talloze criteria, zoals de weg, verkeersdrukte, beschikbaarheid van ambulances en financiële middelen.

ONDERZOEKSINSTITUTEN

Trekt wetenschappelijk onderzoek jou aan? Dat kun je doen binnen bedrijven, zoals TNO en MARIN, maar natuurlijk ook aan de universiteit. Zo doet de afdeling Toegepaste Wiskunde van de Universiteit Twente o.a. onderzoek naar waarschuwingsmodellen voor tsunami's, groei of afbreuk van duinen, planktongroei in meren en waterstanden in de Westerschelde en getijdenvoorspellingen maar ook onderzoek op medisch gebied.

RESEARCH & DEVELOPMENT

Als toegepast wiskundige kun je ook research & development doen. Afgestudeerde masters van de Universiteit Twente werken bijvoorbeeld bij bedrijven als het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en TNO. Daar doen zij onderzoek naar de combinatie van efficiënte numerieke technieken en wiskundig modelleren en maken het mogelijk om zeer complexe stromingen rond vleugels uit te rekenen. Zo dragen zij bij aan het ontwerp van energiezuinige vleugels en, bijvoorbeeld, aan aerodynamische helikopterrotoren die minder geluid produceren.

Alumnus aan het woord

Oud Applied Mathematics student Jasper Daams is General Manager Strategy & Performance bij de Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol. Hij zorgt ervoor dat het contact met de luchtvaartmaatschappijen, toezichthouders en omwonenden op een goede manier verloopt. Met zijn wiskundige achtergrond is Jasper in staat om ingewikkelde vraagstukken te beantwoorden door heel precies te beredeneren. “Het is net als dat je een wiskundig bewijs maakt en dat het antwoord ook in één keer glashelder is.”

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies