HomeNieuwsNieuwe UT onderzoeksprojecten van start binnen Open Technologieprogramma

Nieuwe UT onderzoeksprojecten van start binnen Open Technologieprogramma

Zes toepassingsgerichte projecten kunnen van start met behulp van financiering door het Open Technologieprogramma vanuit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. Bij drie onderzoeksprojecten zijn ook UT-onderzoekers betrokken. NWO draagt ruim 4,9 miljoen euro bij aan deze toepassingsgerichte projecten. Het bedrijfsleven en andere organisaties dragen daar nog eens 720.000 euro aan bij.

  • Wireless Robotic Clot Retrieval for Vascular Intervention (WCR)

    Dr. I.S.M. Khalil, Universiteit Twente

    Mede-aanvrager(s): Universiteit Twente – prof. dr. ir. S. Stramigioli, dr. G. Dagnino, prof. dr. ir. P. Jonkheijm, prof. dr. ir. G.J.M. Tuijthof MSc, dr. A. Susarrey Arce, Radboud Universitair Medisch Centrum – dr. M.C. Warlé & dr. J.F.W. Nijsen

    Het WCR-project ontwikkelt een draadloos robotsysteem om bloedstolsels beter en minder ingrijpend te verwijderen. De robot, die lijkt op een kleine schroef, wordt door het bloedvat gestuurd met behulp van magnetische velden. UT-onderzoeker Islam Khalil voegt hier een grijper aan toe, zodat de robot stolsels kan vastpakken en weghalen. Dit kan helpen bij de behandeling van beroertes, hartaanvallen en andere vaatziekten. Het doel is om deze technologie te verbeteren en te testen, zodat patiënten veiliger en effectiever behandeld kunnen worden.

  • A Multiprobe Cantilever for Mesoscopic Transport Measurements of 2D Materials

    Prof. Dr. Ir. H.J.W. Zandvliet

    Het doel van dit project is om een speciaal instrument te ontwikkelen die meet hoe elektriciteit door zeer dunne materialen beweegt. Deze techniek heet multiprobe atomic force microscope cantilever, waarmee UT-onderzoeker Harold Zandvliet materialen kan bestuderen op een extreem kleine schaal, slechts een paar honderd nanometer. Vergeleken met de conventionele Hall-bar methode is deze nieuwe aanpak flexibeler en heeft het een aantal belangrijke voordelen. Met behulp van deze techniek onderzoeken Zandvliet en zijn team een speciaal type elektronenbeweging, Bloch oscillations genaamd, in gedraaid dubbellaags grafeen.

Bij het onderzoek ‘BATT-AI: Large-scale batteries for maximized profit and congestion management using AI’ van hoofdaanvrager dr. Z. Qin (TU Delft) is UT onderzoeker Dr. Nataly Bañol Arias mede-aanvrager. Project BATT-AI ontwikkelt regelstrategieën en modellen die nieuwe capaciteitsmarkten en eigenaren van batterij-energieopslagsystemen in staat stellen om meerdere diensten te leveren en beloond te worden, waardoor de energietransitie versneld wordt.

Open Technologieprogramma

Het Open Technologieprogramma van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)