HomeNieuwsUniversiteit Twente voert tweetalig voertalenbeleid in vanaf 1 januari 2025

Universiteit Twente voert tweetalig voertalenbeleid in vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 voert de Universiteit Twente (UT) een beleid in van parallelle tweetaligheid, waarbij het belang van zowel Nederlands als Engels binnen de UT-gemeenschap wordt benadrukt. Het nieuwe beleid markeert een belangrijke mijlpaal in de lopende herziening van het taalbeleid van de universiteit en weerspiegelt de inzet van de UT voor inclusie en internationalisering.

Onder het beleid van parallelle tweetaligheid worden Nederlands en Engels erkend als officiële talen. Engels zal dienen als gemeenschappelijke taal van de universiteit en als lingua franca voor academische communicatie, terwijl het Nederlands een essentiële rol speelt in de nationale en regionale context van de UT en in maatschappelijke betrokkenheid.

Het nieuwe beleid heeft geen gevolgen heeft voor de taal waarin het onderwijs wordt aangeboden; die blijft afhankelijk van het curriculum en de doelgroep. Mogelijk vinden daar in de toekomst nog wel wijzigingen plaats als gevolg van de nationale discussie over internationalisering.

Concreet beleid en implementatie

De invoering van parallelle tweetaligheid betekent dat:

  • Bestuur en participatie: formele besluitvorming op bestuurlijk niveau voldoet aan de Algemene wet bestuursrecht en is in het Nederlands, met Engelse vertalingen of samenvattingen om de toegankelijkheid voor de hele gemeenschap te waarborgen.
  • Communicatie: de keuze tussen Nederlands en Engels wordt afgestemd op het onderwerp en de doelgroep. Niet alle communicatie hoeft tweetalig te zijn, maar essentiële informatie moet voor iedereen toegankelijk zijn.
  • Campus en gemeenschap: de UT ondersteunt alle medewerkers en studenten bij het ontwikkelen van hun taalvaardigheid in zowel het Nederlands als het Engels en moedigt hen aan om te investeren in hun taalvaardigheid. Dit draagt bij aan gelijke toegang tot kansen en een gevoel van saamhorigheid binnen de diverse UT-gemeenschap.

Het implementatieplan richt zich op concrete actiepunten. Het implementatieplan wordt vanaf januari 2025 uitgerold. Daarbij ligt de focus in eerste instant op bestuur en medezeggenschap, omdat op deze gebieden de grootste veranderingen worden verwacht.

Ondersteuning en hulpmiddelen

De UT zet zich in voor taalondersteuning op verschillende manieren. Het UT Language Centre biedt hulp bij het verbeteren van taalvaardigheden, evenals vertaal- en redactiediensten. Om de toegankelijkheid te verbeteren, kan de community ook gebruik maken van door LISA goedgekeurde technologieën zoals AI-gestuurde vertaaltools en apps voor vertaling. Aanvullende hulpmiddelen, waaronder tips, tools en best practices, komen beschikbaar op de Language Policy-website voor continue ondersteuning en betrokkenheid.

Aandacht voor inclusie en onderling begrip

Hoewel het nieuwe beleid nauw aansluit bij de huidige praktijken, vraagt de implementatie ervan om aandacht voor inclusie en onderling begrip. Bij bijeenkomsten en evenementen moet de werktaal duidelijk worden gespecificeerd en is ondersteuning bij taalbarrières vereist.

Op die manier versterkt UT haar inzet voor een inclusieve gemeenschap waarin taalkeuze en -gebruik openheid en toegankelijkheid op de hele universiteit bevorderen.

Voor meer informatie kan je terecht op de Language Policy-website of een e-mail sturen naar utlc@utwente.nl.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)