HomeNieuwsUT in ‘We Gaan Het Maken’ op TV
Foto Patrick Lodiers en onderzoekers

UT in ‘We Gaan Het Maken’ op TV Laatste aflevering op 22 maart

Op 22 maart volgt de laatste aflevering van het BNNVARA programma ‘We Gaan Het Maken’ op NPO 1, 21.30 uur. In dit programma helpen vijf onderzoekers van de UT mee om mensen met een beperking aan een oplossing te helpen die hun leven zal veranderen. De UT draagt met wetenschap en technologie bij aan het welzijn en de toekomst van mensen. 

Samen met presentator Patrick Lodiers en gewapend met de nieuwste technieken binnen hun vakgebied proberen onderzoekers Edwin Dertien, Wouter Eggink, Khiet Truong, Arjan van Hessen en Hellen van Rees, het onmogelijke mogelijk te maken. Het programma geeft een kijkje in het creatieve brein van mensen die durven te pionieren en niet bang zijn om problemen aan te gaan die voor de meesten onoplosbaar lijken.

Laatste Aflevering 22 maart

In de laatste uitzending maakt Hellen van Rees (mode-/textielontwerper en onderzoeker projecten UT) een speciale jas voor Nynke (31). Nynke heeft een zeldzame spierziekte waardoor de spierkracht in haar bovenarmen en bovenbenen vermindert. Ze vindt het erg vervelend dat ze niet meer zelfstandig haar jas kan aan- en uittrekken. Uitvinder Astrid Poot gaat een uitdaging aan met Camiel (28) die door een beperking niet zelfstandig naar het toilet kan gaan.

Programma’s terugkijken

Het programma ‘We Gaan Het Maken’ (WGHM) bestaat uit 4 afleveringen. In de eerste uitzending op 1 maart was te zien hoe Johannes met hulp van onderzoeker Edwin Dertien zijn hobby kon blijven doen: vogels spotten en fotograferen. In de tweede uitzending van 8 maart zagen we hoe Hellen van Rees een vader die niet tegen zonlicht kan, voorziet van een UV-werend masker zodat hij weer naar buiten kan met zijn kinderen. De tweede kandidaat in aflevering 2 is een moeder die door een pneumokokkenbacterie haar vingers en benen is verloren. Onderzoeker Wouter Eggink (UT, ET) maakt voor haar een apparaat waarmee ze zelfstandig de trap op kan. In de derde aflevering van 15 maart was te zien hoe onderzoeker Edwin Dertien (UT) aan de slag gaat met een gamecontroller voor Marc (26) die de ziekte van Duchenne heeft, waardoor zijn spierfuncties afsterven. Onderzoekster Khiet Truong (UT) werkte samen met Arjan van Hessen aan een spraakcomputer voor Joël (16). 

Deelnemende onderzoekers
Edwin Dertien

Edwin Dertien is enthousiast maker, docent (Creative Technology), onderzoeker en creatief robotontwerper (vakgroep RaM van EEMCS). In zijn onderzoek slaat hij bruggen tussen 'soft skills' als ontwerper en 'co-designer' en de 'harde skills' als ingenieur. Dertien werkt op de Universiteit Twente en daarbuiten aan robots voor industrie, zorg en kunst.  

 

Wouter Eggink

Wouter Eggink is design professional en werkt als design onderzoeker bij de faculteit ET. Zijn interesse gaat uit naar de relaties tussen design, technologie en maatschappij. Eggink geeft verschillende vakken (‘Design Geschiedenis’ en ‘Ontwerp de toekomst’) over dit onderwerp in het Masterprogramma van Industrial Design Engineering.

Khiet Truong

Khiet Truong werkt bij faculteit EEMCS (HMI) en doet onderzoek naar de automatische analyse van nonverbale aspecten in spraak communicatie (o.a. lachen) in mens-mens, en mens-machine interactie om automatische spraakherkenning intelligenter te maken. Daarnaast geeft zij onderwijs over speech processing, affective computing, en interaction technology.  

Arjan van Hessen

Arjan van Hessen is verbonden aan de vakgroep HMI van EEMCS en houdt zich bezig met taal- en spraaktechnologie. Van Hessen werkte onder meer bij het bekende Belgische bedrijf Lernout & Hauspie dat een pionier genoemd mag worden op het gebied van spraaktechnologie.

Hellen van Rees

Hellen van Rees is een mode-/textielontwerper en onderzoeker. Ze heeft Fashion Design gestudeerd aan ArtEZ, Arnhem en Fashion Womenswear aan Central Saint Martins, Londen. Inmiddels heeft van Rees ontdekt hoe leuk het is haar design-kwaliteiten in te zetten in toegepaste onderzoeksprojecten en is betrokken bij diverse projecten van de UT (ET, EEMCS & DesignLab).

Meer informatie 

De uitzending van ‘We Gaan Het Maken’ wordt uitgezonden in het Nederlands. Illustraties Kim Hovestad. Foto van Patrick Lodiers is gemaakt voor de uitbraak van de corona-epidemie. Contactpersoon voor meer informatie: Hinke Mulder.  

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)
H. Mulder (Hinke)
Senior Communication Advisor