HomeNieuwsTwentse startups op Slush in Helsinki

Twentse startups op Slush in Helsinki

De startup Hable heeft de landelijke finale van de 4TU Impact Challenge gewonnen. De Twentse startups Flawless Workflow en 2Scope gaven een overtuigende pitch, maar grepen net naast de prijzen.

De finale van de 4TU Impact Challenge vond plaats aan de vooravond van Slush 2021, het grootste techevent van Europa. Hable werd door de vakjury als winnaar gekozen. Het bedrijf ontwikkelt een apparaat waarmee blinde en slechtziende mensen hun smartphone kunnen bedienen door middel van brailleschrift. “Op deze manier kunnen zij toch verbonden blijven met de mensen om hen heen”, zegt Ayushman Talwar, mede-oprichter van Hable. De jury, met vanuit Twente Victor-Jan Leurs van de Twente Board, vond de ondernemers van Hable bijzonder omdat zij heel goed contact hebben met de gebruikers en klanten. Daardoor sluit hun product naadloos aan bij de behoeften van hun gebruikers.

Constantijn van Oranje van Techleap.nl hield een inspirerend verhaal tijdens de 4TU finale in Helsinki

Ondernemers

In de 4TU Impact Challenge nemen de beste en meest ondernemende studenten van de vier Nederlandse technische universiteiten het tegen elkaar op. Elke universiteit heeft in het voorjaar al een eigen voorronde gehouden. Op de Universiteit Twente was dit de UT Challenge. Daaruit werden twee studententeams per universiteit gekozen. Zij pitchten hun idee tijdens het landelijke evenement.

Van noodoplossing naar start-up

De oprichters van Hable zijn erg gemotiveerd om blinde en slechtziende mensen in heel Europa te helpen met hun apparaat. Ayuahman Talwar ontwikkelde het eerste prototype van de Hable One, zoals het product heet, voor zijn blinde opa. De Hable One is een los apparaatje dat gekoppeld is aan de smartphone. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden typen en navigeren door hun telefoon. Met de zes toetsen kunnen zij op basis van brailleschrift alle letters, cijfers en leestekens typen. De smartphone zelf kan tijdens het bellen of appen gewoon in de tas of broekzak blijven zitten.

De winnaars: Hable van de TU Eindhoven.

Slush 2021

De komende dagen zijn de acht finalisten van de 4TU Impact Challenge nog te vinden in Finland. Zij gaan tijdens Slush in gesprek met andere ondernemers en potentiële investeerders om hun beginnende bedrijf verder te brengen. De missie naar Slush wordt georganiseerd door 4TU en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Alle finalisten werken aan uiteenlopende, maar stuk voor stuk veelbelovende innovaties, van deeptech tot handige online tools. UT-startup Flawless Workflow ontwikkelde een business automation tool en 2Scope innoveert in de medische hoek.

De andere startups uit Twente op Slush zijn: Moovd, Flux Robotics, ECsens (winnaars 4TU Challenge 2019), CodeSandbox, Pescheck, RBMedical en Scoutinscience.

aftermovie 4TU @ slush 2021

4TU samenwerking

De vier technische universiteiten in Nederland werken samen in de 4TU.Federation, waar de 4TU Impact Challenge een onderdeel van is. Zij bundelen de krachten om kennis en creativiteit in de technologiesector optimaal te benutten. Dit doen zij op het gebied van onderwijs, onderzoek en kennisvalorisatie. De Impact Challenge is een voorbeeld in de categorie van kennisvalorisatie. De studenten brengen de opgedane kennis terug naar de maatschappij in de vorm van startups en studententeams. Hun producten en diensten dragen bij aan een duurzamere toekomst.

Innovatiecompetitie
J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)