HomeNieuwsERC-beurs voor het bevorderen van robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

ERC-beurs voor het bevorderen van robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Prof. Dr. Sarthak Misra van de Universiteit Twente heeft een ERC Proof of Concept-beurs ontvangen, met de titel RAMSES (Robust Actuation through Magnetism for Safe Endovascular Surgery). Het is de vierde keer dat aan prof. Misra een ERC-beurs wordt toegekend. RAMSES komt voort uit de resultaten van zijn ERC startersbeurs ROBOTAR. Binnen RAMSES zullen de onderzoekers van het Surgical Robotics Laboratory (SRL) een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie.

Robottechnologieën komen steeds vaker voor binnen de minimaal invasieve chirurgie (MIS), waar artsen ze gebruiken om patiënten snel, nauwkeurig en met minimale complicaties te behandelen. In de loop van de jaren heeft SRL verschillende robottechnologieën ontwikkeld, gericht op een reeks procedures binnen MIS. Een prominente researchlijn binnen SRL onderzoekt de mogelijkheden van magnetisme voor het aandrijven van flexibele chirurgische instrumenten en microrobots, die worden gebruikt bij endovasculaire chirurgie. Magnetisch-flexibele instrumenten bieden een handiger en nauwkeuriger alternatief voor de conventionele instrumenten, die tendon-aangedreven zijn of handmatig moeten worden bediend. In het afgelopen decennium hebben de onderzoekers van SRL een reeks nieuwe magnetische katheters ontworpen en getest, die ofwel gericht zijn op het verbeteren van de huidige chirurgische protocollen, of platforms bieden voor volledig nieuwe chirurgische taken, die anders niet haalbaar zouden zijn.

Onder flexibele instrumenten worden onder meer voerdraden, slangen, naalden, endoscopen of katheters verstaan (die over het algemeen dezelfde structuur hebben als continuümmanipulatoren). Deze instrumenten zijn specifiek ontworpen voor procedures tijdens MIS en worden gebruikt om problemen aan het vaatstelsel of het hart te behandelen. Deze instrumenten worden via een kleine incisie in het lichaam ingebracht, meestal boven de dijbeenslagader nabij de lies. Het inbedden van dergelijke instrumenten met magnetische componenten, zou manipulatie in het menselijk lichaam mogelijk maken. Magnetisch-flexibele instrumenten zijn ontworpen met betrouwbaarheid als uitgangspunt. Ze zijn immers afhankelijk van externe velden, die worden gegenereerd door apparatuur die buiten het lichaam van de patiënt is geplaatst. Het doel van RAMSES is het integreren van een veelzijdig systeem, dat kan dienen als hulpinfrastructuur voor een breed scala aan procedures, waarbij gebruik wordt gemaakt van magnetisch-flexibele instrumenten.

Prof. dr. Sarthak Misra is werkzaam bij de afdeling Biomechanical Engineering aan de UT en leidt SRL. Daarnaast is hij hoogleraar aan de afdeling Biomedische Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. SRL ontvangt genereuze financiële ondersteuning van de NWO, TTW, ZonMW, het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie (Horizon 2020).

Prof. Misra heeft ook al verschillende prestigieuze persoonlijke beurzen - NWO VENI (2010) en VIDI (2015) - ontvangen, alsook ERC Starting (2014), Proof of Concept (2017) en Consolidator (2019) subsidies. RAMSES is voor prof. Misra de tweede ERC Proof of Concept-beurs.

Persbericht European Research Council (ERC) 

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)