HomeNieuwsViermaal 'Vidi' voor UT-onderzoekers

Viermaal 'Vidi' voor UT-onderzoekers Ruim drie miljoen voor vernieuwend onderzoek

Vier UT-onderzoekers hebben op 13 mei een Vidi-grant ontvangen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO: Wiebe de Vos, Sarthak Misra, Richard Stevens en Ivo Vellekoop. Met het bijbehorende bedrag, 800.000 euro, kunnen zij een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten.

De Vidi-financiering maakt deel uit van het programma Vernieuwingsimpuls van NWO, en is bedoeld voor onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren met succes onderzoek hebben gedaan. Voor de nieuwste ronde hebben 572 onderzoekers een voorstel ingediend, waarvan er nu 87 zijn gehonoreerd.

Dr.ir. Wiebe de Vos, groep Membrane Science and Technology (MESA+ Instituut voor Nanotechnologie), gaat een methode ontwikkelen om membranen te maken zonder dat daar gevaarlijke en milieubelastende oplosmiddelen voor nodig zijn. Maak een membraan voor bijvoorbeeld waterzuivering zelf ook volledig in water, is zijn gedachte.

Prof.dr. Sarthak Misra, groep Biomedical Engineering (MIRA Instituut voor Technische Geneeskunde en Biomedische Technologie) en Universitair Medisch Centrum Groningen gaat binnen het Surgical Robotics Lab flexibele, robotisch aangestuurde sondes ontwikkelen om lastige locaties in het menselijk lichaam te kunnen bereiken. Bestaande sondes voor diagnostiek en medicijnafgifte zijn vaak star en leiden soms tot complicaties als zij hun doel missen. Misra’s project heet 'SAMURAI' Steering Actuated Probes for Targeted Interventions.   


Dr. Richard Stevens, groep Physics of Fluids (MESA+) wil fysische modellen ontwikkelen om de prestaties van windparken te verbeteren. Nu is het nog zo dat in een windpark ‘zog-effecten’ optreden: de ene windmolen kan daardoor de elektriciteitsproductie van de ander ernstig beperken. Stevens gebruikt grote computersimulaties om deze effecten te analyseren en uiteindelijk simpele optimalisatiemodellen te ontwikkelen. Recent is hij ook benoemd als ‘tenure tracker’ in het programma ‘Computational sciences for energy research’ van Shell, NWO en FOM.

Dr.ir. Ivo Vellekoop, groep Biomedical Photonic Imaging (MIRA), gaat werken aan geavanceerde optische technieken om dwars door ondoorzichtig weefsel heen te kijken. Met een conventionele microscoop kun je weliswaar zien wat zich precies in een cel afspeelt, maar dat geldt niet voor alle cellen: voor cellen binnenin een tumor of diep in de hersenen is het niet mogelijk omdat de weefsels te ondoorzichtig zijn. Daar wil Vellekoop verandering in aanbrengen.

Voor een overzicht van alle 87 toekenningen, zie het persbericht van NWO. Op de site van NWO ook meer informatie over het gehele Veni/Vidi/Vici-programma. 

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin