HomeNieuwsGouden plak voor zes UT-opleidingen

Gouden plak voor zes UT-opleidingen UT opnieuw beste technische universiteit

In de ‘Beste studies 2020’, pas door Elsevier Weekblad gepubliceerd, staat de Universiteit Twente op de tweede plaats van universiteiten in Nederland, onder Wageningen Universiteit. Van de technische universiteiten doet de UT het ’t best. Van de 47 UT-opleidingen die zijn vergeleken, kregen maar liefst 18 een medaille, waarvan zes een gouden.

‘Beste Studies’ peilt de studenttevredenheid over de opleidingen in Nederland. Elsevier gebruikt hiervoor de cijfers van de Nederlandse Studenten Enquete en onderzoeksbureau ResearchNed. Studenten geven hun oordeel over de faciliteiten, het onderwijs, de programma-opzet, de docenten, de examinering en de organisatie/communicatie. ‘Beste studies 2020’ baseert zich op de cijfers van 2019 en vergelijkt die met de jaren ervoor – in 2020 is er geen Nationale Studenten Enquete gehouden. De studenttevredenheid wordt vergelijken met die van soortgelijke opleidingen in het land.

Zowel de bachelor Technische Natuurkunde als de Master Applied Physics krijgen de hoogste waardering van alle UT-opleidingen. Die hoge score geven studenten ook aan de docenten van deze opleidingen.

Zes keer goud

Over de hele linie is de waardering voor de UT omhooggegaan, laat Elsevier zien. Opleidingen met de meeste tevreden studenten, maken kans op een medaille: drie jaar achtereen het best is goud, twee jaar achtereen is zilver, een jaar is brons. De UT haalt deze keer vier medailles méér in huis. Gouden medailles gaan naar de bacheloropleidingen Chemical Science & Engineering, Technische Natuurkunde en Communication Science. Die laatste is een nieuwkomer op het hoogste podium. Goud is er ook voor de Masters Applied Physics, Public Administration en Technical Medicine.

Acht keer zilver

Een zilveren medaille gaat naar de bacheloropleidingen Applied Mathematics, Computer Science en Industrial Engineering & Management, en voor de masteropleidingen Applied Mathematics, Chemical Engineering, Educational Science and Technology, Industrial Engineering & Management en Philosophy of Science, Technology and Society.

Vijf keer brons

Brons gaat naar de bacheloropleidingen Biomedische Technologie en International Business Administration en naar de Masters Civil Engineering & Management, Communication Studies en Nanotechnology.

Elsevier rekent Wageningen Universiteit tot de ‘specialistische universiteiten’ en de Universiteit Twente tot de ‘technische universiteiten’. In deze onderverdeling is Twente de beste technische universiteit, maar de rangschikking onder de leden van de 4TU.Federatie zou zijn: Wageningen, gevolgd door Twente, Eindhoven en Delft.

Details per programma zijn te vinden op deze site van ElsevierWeekblad.

En hier staat een toelichting op de methodologie.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin