Zie Nieuws

EU steunt 'challenge-based' universiteit UT is partner in eerste 'Europese universiteit'

Het Europees Consortium of Innovative Universities (ECIU), waarvan de Universiteit Twente deel uitmaakt, krijgt van de EU groen licht en een miljoenensubsidie voor innovatie van het hoger onderwijs in Europa. In een pilotproject van drie jaar, gaan de ECIU-universiteiten vanaf november pionieren met een vorm van onderwijs die meer gericht is op ‘challenges’ dan op het halen van een diploma. Op weg naar de eerste Europese universiteit.


Victor van der Chijs, President ECIU en collegevoorzitter UT
“Dit succes onderstreept dat we op de juiste weg zitten, bij het heruitvinden van de relatie tussen universiteit en samenleving.”

ECIU University, zoals het gezamenlijke initiatief heet, zal openstaan voor studenten, onderzoekers, industrie en samenleving, over landsgrenzen heen. De universiteit biedt vraaggedreven, interdisciplinair en flexibel onderwijs, op maat gesneden voor de behoeften van zowel studenten als van de samenleving. Deelnemen aan het onderwijs van ECIU University, door studenten en ‘life-long learners’, betekent dat zij met real-life problemen aan de slag gaan, bijvoorbeeld met vraagstukken vanuit de industrie of met een project dat aansluit bij de ‘sustainable development goals’ van de Verenigde Naties.

'EUROPEAN UNIVERSITIES'

In de European Universities call van de Europese Commissie, onderdeel van EU Erasmus+, komt 85 miljoen euro (maximaal 5 miljoen per project voor drie jaar) beschikbaar voor allianties van universiteiten, om hun samenwerking te versterken. De allianties kregen de opdracht om toe te werken naar een Europees curriculum met innovatieve onderwijsmethoden, een goed mobiliteitsnetwerk en een ‘Europese campus’. Op 26 juni heeft de EC aangekondigd dat ECIU University één van de 17 succesvolle indieners is.

VOORTREKKERS

Met het nieuwe onderwijsmodel wil ECIU University beter inspelen op de urgente vragen die in de samenleving leven. “Deze uitdagingen kunnen we alleen het hoofd bieden met onze meest ondernemende studenten, onze beste onderzoekers en deskundigen uit de samenleving”, aldus Victor van der Chijs, die President is van ECIU en collegevoorzitter van de Universiteit Twente. “Deze EU-toekenning bevestigt dat wij als consortium voorop lopen in het innoveren van onderwijs, en op de goede weg zijn als het gaat om het opnieuw uitvinden van verbindingen tussen universiteit en samenleving, inclusief alle uitdagingen daaromheen.” ECIU University sluit ook naadloos aan bij de plannen die de Universiteit Twente zelf formuleert voor de toekomst, in ‘Shaping 2030’.


Competence passport

Voor elke maatschappelijke uitdaging waarmee ECIU University aan de slag gaat, wordt een team geformeerd. De kennis en ‘skills’ die ervoor nodig zijn, kunnen de teamleden vergaren bij de ECIU-partners, in vakken of kortere cursussen die ‘micro-credits’ opleveren voor een competence passport. Zo ontstaat een sterk gepersonaliseerd onderwijsprogramma, en kunnen ook professionals, zoals alumni, van het systeem profiteren voor hun lifelong learning.

De flexibele opzet maakt het onderwijs toegankelijker. ECIU University zal bijvoorbeeld ‘pop-up laboratories’ starten om nieuwe vormen van onderwijs en onderzoek te testen en te demonstreren. Onderwijsvormen zijn een mix van fysiek onderwijs, blended en virtual learning.

In ECIU University draait alles om internationale mobiliteit en samenwerking. Om de onderlinge relaties te ondersteunen, zijn al Challenge Innovation Hubs opgezet, in Linköping, Hamburg en Barcelona.

Het plan voor ECIU University komt niet alleen van de samenwerkende universiteiten. Het is een co-creatie van de partneruniversiteiten in het ECIU-netwerk met de industrie, overheden, huidige en toekomstige studenten, wetenschappers verspreid over heel Europa. Het initiatief krijgt brede ondersteuning van de industrie en van onder meer overheden in de regio’s van ECIU-partners. In Twente zijn de plannen onder meer omarmd door de gemeente Enschede en de ontwikkelingsmaatschappij Oost NL.

Vanuit de industrie is het plan ondersteund door Airbus, Cisco, NXP, Engineering Ingegneria Informatica SpA, Ericsson AG, Hella Lithuania, Intel, Lietusvos Energija, Lyse Group, Ponsse, Sandoz Industrial Products SpA, Gruppo Novartis, Sick AG en Suez Environment.

Magazine: wat is ECIU en wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Start

De officiële lancering van het project  is in november van dit jaar. Vanaf 2020 krijgen studenten, medewerkers en externe partners de gelegenheid om deel te nemen aan het pionierswerk om dit onderwijssysteem vorm te geven.

“ECIU University is een zeer ambitieus project. Het is opgevallen bij ondernemers en onderwijsexperts over de hele wereld. Ik ben blij met de positieve feedback die we tot nu toe hebben ontvangen, en ik nodig de samenleving, onderzoekers, studenten en stakeholders uit om met ‘real-life’ uitdagingen te komen waarmee we in ECIU University aan de slag kunnen”, zegt Sander Lotze, de projectmanager voor ECIU University.


ECIU

De leden van het European Consortium of Innovative Universities (ECIU) zijn innovatieve researchuniversiteiten in heel Europa, met een sterke impact op hun eigen régio én een sterke internationale gerichtheid. De Universiteit Twente was in 1997 een van de oprichters van het netwerk.

ECIU bestaat uit Aalborg University, Denemarken; Universidade de Aveiro, Portugal; Universitat Autònoma de Barcelona, Spanje; Dublin City University, Ireland; Hamburg University of Technology, Duitsland; Linköping University, Zweden; Kaunas University of Technology, Litouwen; University of Nottingham, UK; University of Stavanger, Noorwegen; University of Trento, Italië; Tampere University, Finland, Universiteit Twente, Nederland en Tecnológico de Monterrey, Mexico.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin