HomeNieuwsSlimme regenton volop in belangstelling

Slimme regenton volop in belangstelling

Rondom de waterschapverkiezingen van 20 maart stond de slimme regenwaterbuffer, ontwikkeld door UT-studenten samen met de gemeente Enschede, volop in de belangstelling. De regenwaterbuffer houdt zelf Buienradar in de gaten. Bij een dreigende bui loopt hij alvast leeg, waardoor het riool minder op dezelfde momenten belast wordt. Een netwerk van regenwaterbuffers, omgedoopt tot de ‘Regentoren’, kan een oplossing vormen voor de waterproblematiek in Enschede. UT-projectcoördinator Richard Bults is zelfs al bezig met industriële opschaling en bouwt een prototype van 30.000 liter. 

Een prototype van de slimme regenwaterbuffer staat momenteel op de UT. De gemeente Enschede meldde eerder als doel te hebben dat een slimme regenwaterbuffer op termijn in duizenden achtertuintjes in de stad is te vinden en dat bedrijven megaversies plaatsen, waar tienduizenden liters water in opgevangen worden. Straten in Enschede zouden hierdoor nooit meer blank staan.
Het probleem is dat Enschede overstroomt bij hoosbuien, ondanks het enorme buizenstelsel onder de stad. De komende jaren wordt alleen maar meer regen verwacht. Al dat water moet ergens naartoe. Waterberging is daarom een serieuze taak waar de stad vele miljoenen in stopt. De Regentoren kan een revolutie zijn. 

IMPACT

Het idee voor een zelfdenkende regenton ontstond een jaar of twee geleden in een Creathon. Binnen de UT-opleiding Creative Technology wordt zoveel mogelijk gezocht naar afstudeeropdrachten die een maatschappelijk impact hebben. Dit is een treffend voorbeeld.

In deze video licht UT-student Jur van Geel de slimme regenton verder toe.

Richard Bults vertelde eerder al in Tubantia dat in de gesprekken met de gemeente bleek dat inwoners in Enschede nogal eens last hebben van natte voeten. Wat nu als je vaten inzet om bij zware regenval tijdelijk water op te slaan? Ligt voor de hand, zou je denken. Het probleem is natuurlijk dat regentonnen vaak vol zitten als het regent. Dus dachten we: kunnen we niet zorgen dat het vat leeg is als het regent, en vol als we water nodig hebben?”

Jeroen Waterink (21) is een van de studenten Creative Technology die op de ontwikkeling van de slimme regenwaterbuffer is afgestudeerd. “Stel je voor dat de buffer is aangesloten op de waterafvoer. De buffer checkt zelf de weersvoorspellingen. Komt er een bui aan, dan maakt hij een berekening: hoe groot is het dakoppervlak, hoeveel water kan hij verwachten. Twee uur van tevoren laat hij voldoende inhoud wegstromen in het riool en dan is hij klaar om de bui op te vangen”, zegt Waterink.

MEGABUFFER

Richard Bults was op de dag van de waterschapverkiezingen te vinden bij DeLaval, een grote leverancier van melkveehoudersbenodigdheden. Het bedrijf stelt een melktank van liefst 30.000 liter ter beschikking die als prototype gaat fungeren, een soort gigantische regenwaterbuffer dus. Bults: “We willen die tank uiteindelijk op de campus plaatsen. Met het opgeslagen regenwater kunnen we veel doen, het kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij de groenvoorziening op de campus. We hopen dat er op termijn meer grote organisaties en industrieën een dergelijke regenbuffer plaatsen.”


Hendrik-Jan Teekens (gemeente Enschede) en Richard Bults (UT) voor de grote regenton.

Het Regentorenproject wordt gefinancierd uit het rioolfonds en het Waterschap Vechtstromen sponsort ook. De eerste slimme regenwaterbuffers wordt nu bij een handvol vakmensen getest. Met de feedback die dat oplevert, wordt een verbeterde versie gemaakt, die medio 2019 bij 24 gewone Enschedeërs geplaatst, om ‘normaal’ gebruik te testen.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)