Jerome Wassenaar
Martina Ketelaar

Zie Nieuws

Solar Team Twente in Australië: abrupt einde aan de race

Anderhalf jaar lang werkte Solar Team Twente toe naar dat ene hoogtepunt: goed presteren in de Bridgestone World Solar Challenge. Zondag startte de race van 3,000 kilometer door de Australische outback in Darwin, om enkele dagen later in Adelaide te finishen. Het studententeam, met 19 studenten van Saxion en de Universiteit Twente, hoopt hoge ogen te gooien. 

Update vierde racedag: Abrupt einde aan Solar Challenge

Een stevige windvlaag heeft een einde gemaakt aan de Bridgestone World Solar Challenge 2019 voor Solar Team Twente. Kort na de start van de vierde racedag is zonnewagen Red E van de weg geblazen. De Twentse zonnewagen, RED E, raakte daarbij in de berm en is dusdanig beschadigd dat doorrijden niet meer mogelijk is. De coureur is ongedeerd. Lees het volledige bericht op de site van Solar Team Twente.

Update derde racedag: Zware omstandigheden, maar nog steeds aan de leiding...

Jerome Wassenaar

Solar Team Twente gaat ook na de derde racedag aan de leiding in de Bridgestone World Solar Challenge. Dat ging niet zonder slag of stoot: het Twentse studententeam kende een zware dag die werd gekenmerkt door hevige wind en plaatselijke zandstormen. De top drie van de race blijft ongewijzigd, met Solar Team Twente vlak voor Vattenfall Solar Team en Agoria. Het verschil tussen de nummers één en twee is teruggelopen. Lees hier het dagverslag.

Update tweede racedag: probleemloze dag voor Red E

Solar Team Twente kende een goede tweede racedag waarin het team de eerste plaats wist vast te houden. Uiterste concentratie was vereist, want het was zeker geen gemakkelijke dag: een flink aantal wildroosters in de weg, een stuk over onverhard terrein vanwege wegwerkzaamheden en flinke wind gedurende de middag. Red E, de zonnewagen van STT, doorstond de proeven probleemloos en wist de leidende positie vast te houden. Het gat met de nummer twee, Nuna X, is zo'n 20 minuten. Meer info over de race van vandaag in het dagverslag van Solar Team Twente of via het BWSC race report.

Update eerste racedag: Solar Team Twente aan de leiding

Direct uit het vertrek in Darwin op zondagochtend koos Solar Team Twente voor de aanval. Het studententeam startte vanaf plek vijf, maar wist al vroeg in de wedstrijd de nummers één tot en met vier in te halen. Daarna werd de voorsprong steeds iets verder uitgebouwd. Lees meer op de website van het team.

Kwalificatie: SOLAR TEAM TWENTE START VANAF VIJFDE POSITIE

Martina Ketelaar

De kwalificatie op zaterdag verliep uiterst positief voor het team: een goede run over het circuit van Hidden Valley leverde een tijd op va 2:06 minuten, goed voor de vijde plek. Green Lightning, de debutant uit Groningen, start vanaf pole position, de derde Nederlandse deelnemer, Vattenfall's Nuna, start op plek 8. Lees het race report van de kwalificatie hier.

Hectische voorbereiding

De schrik zat er vorige week goed in bij het team: er werden beschadigingen aan het laminaat op één van de zonnepanelen aangetroffen. Uit verder onderzoek en testen bleek dat de schade gelukkig beperkt was. Het zou een flinke domper geweest zijn na achttien maanden intensieve voorbereiding. In de World Solar Challenge rijden de beste auto's op zonne-energie ter wereld mee, het team heeft alles uit de kast gehaald om daar mee te concurreren. Deze week presenteerde het team het nieuwste technologische hoogstandje: een nieuw type accu dat zowel de wegligging van de Red E verbetert alsook een elektronisch voordeel oplevert. Het team legt uit hoe de accu werkt en de innovatie tot stand kwam.

Programma

Afgelopen week heeft het team in de zogeheten Scrutineering de eerste belangrijke test moeten doorstaan: de organisatie van de challenge controleert minutieus of het team en de auto aan alle veiligheidsvoorschriften en reglementen voldoet. Die test werd glansrijk doorstaan.

Technisch manager Sybren legt uit hoe de scrutineering en kwalificatie werken.

Zaterdag volgt de kwalificatie op het circuit van Hidden Valley. Daar wordt de startopstelling voor de race bepaald. De race gaat de volgende ochtend van start. Wanneer het eerste team over de finish gaat, is nog niet precies te zeggen. Alles is afhankelijk van de snelheid waarmee de teams het tracé afleggen. Daarbij moeten ze zich wel aan de verkeersregels houden. Vermoedelijk zal de winnende wagen donderdag de streep in Adelaide passeren.

Bridgestone World Solar Challenge

In de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto’s op zonne-energie, rijdt Solar Team Twente met meer dan vijftig andere internationale deelnemers ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De challenge kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1-klasse voor zonneauto’s.

Route

Volg het team

Jerome Wassenaar

De verrichtingen van Solar Team Twente zijn op verschillende manieren te volgen. De organisatie van de World Solar Challenge houdt tijdens de race live de posities van de verschillende teams bij op hun site. Via hun eigen website vind je dagelijks een update over de verrichtingen geschreven door het team zelf. Abonneer je voor de video's via YouTube-kanaal van Solar Team Twente of moedig het team aan op Facebook.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
L.P.W. van der Velde (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (a.i.) / Persvoorlichter