Zie Nieuws

Jair Santanna wint Nederlandse finale FameLab UT'er door naar finale Cheltenham

Jair Santanna, specialist in cyber security aan de Universiteit Twente, heeft op 9 mei de Nederlandse finale gewonnen van FameLab, competitie voor wetenschapscommunicatie. Dit betekent dat hij zich in juni mag gaan meten met collega's uit 26 andere landen, tijdens de finale op het Cheltenham Science Festival.

Je mag dan een uitstekende wetenschapper zijn, maar slaag je er ook in om het publiek voor je te winnen, in niet meer dan drie minuten? Jair Santanna kan dat als geen ander. Hij is een bevlogen docent en onderzoeker, en hij vertelt graag over zijn ambitie om DDoS-aanvallen aan te pakken: een zeer actueel probleem dat onze internetvoorzieningen dagelijks bedreigt. Tijdens de UT-voorronde wist hij de jury te overtuigen, en ook op het landelijke podium in TivoliVredenburg bleek hij de beste. Twee UT'ers deden aan deze finale mee: naast Santanna ook Geert Folkertsma, over cheetah-robots.

FameLab is een internationale competitie voor wetenschapscommunicatie, die zijn oorsprong vindt in het Cheltenham Science Festival van 2005. In Nederland zijn, naast de Universiteit Twente, de partners van FameLab: AMC/Universiteit van Amsterdam, TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen/Science LinX en Wageningen Universiteit & Research.

Het Cheltenham Science Festival vindt plaats van 5 tot en met 10 juni. Jair Santanna zal het daar gaan opnemen tegen andere jonge collega's uit in totaal 27 landen.

José Jair Cardoso de Santanna is verbonden aan de groep Design and Analysis of Communication Systems (DACS), faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)