HomeNieuwsInteractieve playground jonge astmapatiënten slaat aan

Interactieve playground jonge astmapatiënten slaat aan

Kinderen met astma bewegen meer dankzij de interactieve playground en thuismonitoring AIRplay. Dat blijkt uit de pilot met deze spelvoorziening op de poli Kindergeneeskunde van Medisch Spectrum Twente (MST). Er wordt nu een vergelijkbare playground met thuismonitoring ontwikkeld voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis in revalidatiecentrum Roessingh in Enschede.

Airplay is een gezamenlijk product van MST, ZGT (Ziekenhuisgroep Twente), Universiteit Twente en Roessingh Research and Development (RRD). Aanleiding was de constatering van kinderartsen dat kinderen met astma minder bewegen dan gezonde leeftijdsgenoten. Benauwdheid leidt ertoe dat deze kinderen langdurige fysieke inspanning uit de weg gaan en het contact met andere kinderen afneemt. 

Een onderzoeksgroep van de vier instellingen ontving een Pioneers in Health Care voucher van 50.000 euro om iets aan het probleem te doen. Er werd een app ontwikkeld die via sensoren de activiteiten van jonge astmapatiënten monitort. De informatie levert data op over hun dagelijkse bewegingspatroon. Daarnaast ontwikkelden de onderzoekers een interactieve playground. De playground bestaat uit beamers die in het plafond zijn verwerkt en interactieve spellen projecteren op de grond. Een van de spellen is tikkertje.  

De ervaringen met de AIRplay op de Kinderpoli van MST zijn positief. Jonge astmapatiënten vinden het leuk om samen te bewegen. Projectleider Monique Tabak: "De kinderen ervaren dat bewegen niet eng is, maar leuk en veilig. Dat verlaagt de drempel om op school of thuis mee te doen aan sport en spelletjes." 

Het AIRplay-project heeft een vervolg gekregen. Een promovendus van de UT richt zich nu op een vorm van monitoring waarmee de astmacontrole van een jonge astmapatiënt kan worden gevolgd en voorspeld. "Dat levert uiteindelijk betere zorg op", aldus Tabak. "Nu ziet een kinderarts zijn patiënt standaard elk half jaar, ook als er niets aan de hand is met het kind. We willen toe naar een situatie waarin de arts een patiënt alleen ziet als het echt nodig is. Door er op tijd bij te zijn kan je bovendien een ziekenhuisopname voorkomen." 

De onderzoekers zijn daarnaast bezig met de Replay, een app voor thuis en een interactieve playground voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis (zoals DCD en CP). Ook voor deze groep kan bewegen lastig zijn, omdat ze moeite hebben met coördinatie en balans. De Replay, die een plek krijgt in revalidatiecentrum Roessingh, moet hen hierbij ondersteunen.  

De Pioneers Health Care vouchers zijn deze maand voor de vijfde keer uitgereikt. Volgens Tabak draagt de onderzoekpremie bij aan meer samenwerking en betere zorg. Onderzoekers, ontwikkelaars en medici weten elkaar sneller te vinden, merkt ze. "Bij de voucher gaat het om een relatief beperkt geldbedrag, maar het heeft ons veel gebracht. Er is een vast samenwerkingsverband ontstaan. Je belt elkaar nu makkelijk op om iets op te pakken, van studentproject tot nieuwe subsidieaanvraag."

Kader

Het Pioneers in Healthcare Innovatie Fonds heeft als doel bij te dragen aan de introductie van innovatie technologie in de medische praktijk. Om dit te bereiken is gekozen voor een bottom-up, projectmatige aanpak, waarin zorgprofessionals en wetenschappers gezamenlijk werken aan relevant klinische vraagstukken. Project teams kunnen aanspraak maken op innovatievouchers, die bedoeld zijn als ‘seed money’ zodat er bijvoorbeeld validatie- of haalbaarheidsstudies uitgevoerd kunnen worden van nieuwe ideeën of producten.

PIHC partners zijn Universiteit Twente, Saxion, MST, Ziekenhuisgroep Twente, Deventer Ziekenhuis en zorgverzekeraar Menzis. 

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)