Vorige week dinsdag was het zover: mijn meeloopdag met Ed Brinksma, onze eigen rector magnificus! Ik kreeg een uniek kijkje in de keuken van het College van Bestuur (CvB), waarbij we tevens flink hebben gediscussieerd over de keuzes van Ed en het CvB. De agenda was erg vol, maar inhoudelijk erg gebalanceerd, met ruimte voor één-op-één-gesprekken tussendoor. Kortom, een erg interessante, leuke en waardevolle dag zowel voor mij als Ed.
Een paar weken geleden kwam ik de actie van de Student Union tegen waarbij je je kon aanmelden voor een meeloopdag met een CvB-lid, of dat het CvB-lid met jou mee kon lopen. Ik heb meteen een motivatiebrief geschreven voor het meelopen met een CvB-lid. Sinds ik in 2010 kwam studeren in Enschede verwonderde ik me al over hoe het moet zijn voor het CvB om zo'n complexe organisatie als de Universiteit Twente te runnen. Haar bijzondere structuur, met onderzoeksinstituten, faculteiten, opleidingen, en coördinatoren in alle soorten en maten, maakt het dan ook een logge organisatie bij vlagen. Door de jaren heen ben ik op verschillende manieren in aanraking gekomen met het CvB, vanuit mijn bestuursjaar bij AEGEE-Enschede, maar vooral indirect als student. Ik was benieuwd naar de eigen visie van het collegelid, en naar de keuzes die gemaakt worden. Het bleek dat ik een dag mocht meelopen met Ed Brinksma!
De meeloopdag begon om 10.00 uur in het kantoor van Ed, met het kort doorlopen van de agenda voor die dag – al het papierwerk wordt per dag en per sessie in dossiers klaar gelegd – en wederzijds kennismaken. De dag bestond uit allerlei meetings en vergaderingen, allemaal in het kantoor van Ed. Enerzijds jammer dat we niet de campus verder op hoefden, of een afspraak buiten Enschede hadden, maar anderzijds heb ik zo een goed en representatief beeld gehad van de interne werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de rector, en beïnvloedde mijn aanwezigheid de sessies niet. Er kwamen onder anderen afgevaardigden vanuit Studium Generale, onderzoeksinstituut MIRA, decanen, en de interne UT-afdeling Strategie & Beleid langs. De één nog beter voorbereid dan de ander (zowel inhoudelijk als qua gezette tijden waarop mensen binnenkwamen en weer gingen), en ieder met een eigen doel; de visie van het CvB op een bepaald probleem horen, de laatste afstemmingen omtrent een evenement of het vrijmaken van middelen. Het CvB wordt om allerlei verschillende redenen geraadpleegd.
Tussen de meetings door nam Ed uitgebreid de tijd om te praten over het reilen en zeilen op de UT, mijn eigen loopbaan als actieve UT-student – nu ik bijna aan mijn afstuderen ga beginnen – en zijn laatste maanden als rector van de Universiteit Twente. Ik heb hierin veel geleerd van zijn visie, maar Ed heeft ook van mijn inzichten iets opgestoken. Ed heeft de UT echt verder gebracht, met een nieuw onderwijsmodel, een University College, de nieuwe opzet van de onderzoeksorganisatie en tal van andere nieuwe ontwikkelingen.
Voorafgaand aan de dag hoopte ik een oprecht en evenwichtig beeld te krijgen van de werkzaamheden en werkstijl van Ed, en volgens mij heb ik dat ook gekregen, zelfs al was ik hier al aardig van op de hoogte met 6 jaar ervaring als UT-student. Ik zou het iedereen die in de gelegenheid is, van harte aanraden!
Thijs Veldhuizen, student Industrial Engineering and Management