HomeNieuwsCum laude bachelor voor blinde Henk Mulder
Henk Mulder

Cum laude bachelor voor blinde Henk Mulder

Een verkeersongeval in 2008 zette de wereld van Henk Mulder rigoureus op de kop. De inmiddels 27-jarige UT-student raakte blind. Reden om het studeren af te blazen was het niet. Henk verruilde zijn studie Werktuigbouwkunde, die hij niet kon voortzetten vanwege zijn beperking, voor Technische Informatica. Onlangs behaalde hij cum laude zijn bachelor. 

Een zes is niet voldoende 

Henk lacht als het predicaat cum laude voor zijn bachelor-titel ter sprake komt. “Cum laude is nooit echt een doel geweest”, zegt hij, niet zonder trots. “Maar voor mij was het gewoon nodig om erg goed in de stof te zitten. Ik heb wel ervaren dat een houding van ‘zes is voldoende’ mij verderop in de studie opbreekt.”

Zijn studieresultaten zijn de afspiegeling van een enorme inspanning in de afgelopen jaren. “Je loopt soms wel tegen de grenzen van de toegankelijkheid van blind studeren aan. En je moet altijd zorgen dat je er bent. Het inhoudelijke contact met de docenten is essentieel. De hoor- en werkcolleges zijn voor mij de belangrijkste manier om kennis op te doen. Dat vraagt actief deelnemen aan de colleges, ik kan het me niet permitteren om tijdens de colleges de hele tijd met m’n telefoon te spelen.” 

Studeren met een beperking 

Toen hij voldoende hersteld was van de gevolgen van het brommerongeval, kwam de grote vraag: hoe nu verder? “Ik had de moed wel opgegeven dat ik met werktuigbouwkunde door zou kunnen gaan. En de manier waarop ik dat leuk vond, was gewoon niet meer mogelijk. Van huis uit heb ik al een grote interesse voor elektronica meegekregen, en automatiseringsvraagstukken heb ik altijd interessant gevonden. Het is dus Technische Informatica geworden.”

De Universiteit Twente dacht met Henk mee hoe hij op een succesvolle manier toch kon studeren. “Dat is maatwerk, het was voor beide kanten echt even aftasten wat er mogelijk was. Met bijvoorbeeld spraakprogramma’s gaat er een hele wereld open. Maar je loopt soms tegen heel praktische problemen aan. Lesboeken zijn daarbij het grootste obstakel, omdat ze omgezet moeten worden. Daar gaat enkele maanden over heen. Dan moet je altijd op tijd weten welke boeken er gebruikt gaan worden. En ook is het omzetten van wiskundige en technische boeken ingewikkeld. Zeker met veel diagrammen.” 

Perspectief voor de toekomst 

Voorspellen wat de toekomst gaat brengen, is lastig. Henk gaat in ieder geval ook proberen zijn master te halen. “Ik heb gekozen voor de specialisatie 'Methods and Tools for Verification’ binnen Computer Science. Het gaat vast nog wel even duren, maar we gaan het gewoon proberen en zien wel waar het schip strandt. ”

Tegelijkertijd krijgt hij bij Nedap de kans om zijn expertise in de praktijk in te zetten. “Studeren kost veel tijd maar dit is ook een heel mooie kans om aan de slag te gaan. Het contact is ontstaan omdat ze een ervaringsdeskundige zochten voor het non-visueel werken met hun applicaties. Nu kijk ik een dag per week met ze mee onder de motorkap en kan ik mijn expertise goed en nuttig inzetten.” 

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder / persvoorlichter (aanwezig ma, wo-vr)