HomeNieuwsVliegende start voor samenwerking met Stevens Institute

Vliegende start voor samenwerking met Stevens Institute

Niet verzanden in ellenlange discussies over hoe je goed kan samenwerken, maar gewoon doen. Met die insteek is onlangs op de Universiteit Twente het startschot gegeven van de samenwerking tussen de Universiteit Twente en het Amerikaanse Stevens Insititute of Technology. Het launching project ‘Urban Resilience’ moet goed inzichtelijk maken hoe de twee universiteiten elkaar duurzaam kunnen versterken. 

In november vorig jaar bekrachtigden de UT en Stevens hun samenwerking tijdens het bezoek van rector magnificus Ed Brinksma en BMS-decaan Theo Toonen aan de campus van Stevens in Hoboken, New Jersey. Daar werden direct afspraken gemaakt over een launching project: een onderzoeksproject op het gebied van stadsintelligentie en waterveiligheid.

Professor Alex Washburn of Stevens Institute of Technology

Prof. Alex Washburn en prof. Gregg Vesonder en dr. Jose Ramirez Marquez van het Stevens Institute of Technology waren in Enschede om gezamenlijk de aftrap van het launching project te verrichten. Samen met UT stafleden, drie bachelor studenten, vier master studenten en een promovendus van de faculteiten BMS, CTW en ITC is op een gedreven en kundige manier een gezamenlijk onderzoeksprogramma in de steigers gezet dat in de komende maanden uitgevoerd wordt. Dat gebeurt zowel in Twente, waar ook het waterschap Vechtstromen aansluit als partner, alsook in de Verenigde Staten. De studenten verrichten daarbij twee maanden onderzoek in Hoboken. Het onderzoeksprogramma Urban Resiliency (Veerkrachtige Stad) richt zich op de toepassingsgebieden data en informatietechnologie, datavisualisatie, assetmanagement en leiderschap en participatie in stedelijke ontwikkeling.

Uitbouwen samenwerking

Het launching project is een mooie gelegenheid om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen en uit te diepen. Het idee daarbij is een brede aanpak op het gebied van onderwijs, onderzoek en kennisuitwisseling. Niet alleen tussen de universiteiten, maar ook private en overheidspartners in het werkveld.

De betrokkenen hebben samen vorm gegeven aan een uitzonderlijk productieve week, aldus Kris Lulofs, manager van het Twente Water Centre (IGS) die samen met Oscar Peters, directeur internationale samenwerking en betrekkingen (BMS) en Tatiana Filatova, associate professor (BMS) het project leidt. Kennismaking en uitwisseling tussen UT staf en Stevens staf heeft plaatsgevonden, onderzoeksprojecten zijn gedefinieerd, gesproken is over het bezoek dat een bredere Stevens delegatie van 24-26 april naar de UT campus zal brengen en er is gewerkt aan een Executive Exchange Program dat professionals naar Stevens, Hoboken en New York zal brengen. Bij dit laatste onderdeel zijn de regionale partners van de UT betrokken en is waterschap Vechtstromen in de lead.

Een uitwisseling van studenten en medewerkers op het thema stadsintelligentie en waterveiligheid past in het verlengde van het Nederlands-Amerikaanse Initiatief Rebuild by Design (RBD), dat onder auspiciën van Henk Ovink als Special Water Envoy van de Nederlandse regering momenteel verder tot ontwikkeling wordt gebracht.

Stevens Institute of Technology and CRUX

Stevens Institute of Technology is opgericht in 1870 en de Alma Mater van Frederick Taylor (1856 - 1915), een van de grondleggers van de Technische Bedrijfskunde (Scientific Management). Het Instituut behoort tot de oudste technische universiteiten in de Verenigde Staten. Stevens herbergt drie grote nationale expertisecentra en kent haar specialismen in thema's als bijvoorbeeld enterprise systems en systems engineering op het gebied van financiële markten, gezondheid, stadsontwikkeling, energie, maritieme veiligheid, infrastructuur en duurzame kustgebieden.

Professor Alex Washburn, voormalig NYC Chief Urban Designer, is verbonden aan Stevens als hoofd van het Coastal Resilience and Urban Xcellence Center, Professor Gregg Vesonder is Industry Professor en Director aan de Research, Systems and Software divisie van de School of Systems and Enterprises van Stevens. Dr. Jose Emmanuel Ramirez-Marquez is Associate Professor aan de  School of Systems & Enterprises en programmadirecteur bij Stevens Institute of Technology.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)