HomeNieuwsUT bekrachtigt samenwerking met Stevens Institute of Technology
Stevens-president Nariman Farvardin en Rector Magnificus Ed Brinksma

UT bekrachtigt samenwerking met Stevens Institute of Technology

Tijdens het bezoek aan de Verenigde Staten vorige week heeft de Universiteit Twente een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Stevens Institute of Technology in het Amerikaanse New Jersey. Een delegatie bestaande uit rector magnificus Ed Brinksma en BMS-decaan Theo Toonen was te gast bij de onderzoeksuniversiteit, om daar de samenwerking in een Letter of Intent te bekrachtigen.  

Het Stevens Institute of Technology en de Universiteit Twente gaan de komende tijd bekijken op welke wijze zij invulling willen geven aan de samenwerking. In deze universiteitsbrede verkenning krijgt nadrukkelijk de sociaalwetenschappelijke inbreng van de Universiteit Twente een rol. Stevens is een technische universiteit die sterke interesse heeft in de koppeling tussen sociaalwetenschappelijke en technische wetenschappen, een discipline waar de Universiteit Twente met High Tech Human Touch invulling aangeeft. Voor de Universiteit Twente past de samenwerking binnen het internationaliseringsbeleid, waarbij de UT de verbinding zoekt met strategische partners in een internationaal netwerk.

Launching project

De samenwerking wordt vanaf het eerste moment met concrete projecten ingevuld: nog deze maand starten de universiteiten met een launching project, met betrokkenheid vanuit drie verschillende faculteiten aan de UT. Een uitwisseling van studenten en medewerkers op het thema stadsintelligentie en waterveiligheid in het verlengde van van het Nederlands-Amerikaanse Initiatief Rebuild by Design (RBD) dat onder auspiciën van Henk Ovink als Special Water Envoy van de Nederlandse regering momenteel verder tot ontwikkeling wordt gebracht.

"We brengen onze technologische, geo-technologische, bestuurlijk-organisatorische en beleidsmatige expertise in", aldus decaan Theo Toonen, "En tegelijkertijd leren we van hun ervaringen hoe om te gaan met rampen en crisissituaties. De recente ervaringen die ze hebben met de orkaan Sandy en de gevolgen voor een grootstedelijk gebied vormen waardevolle input."

Stevens Institute of Technology

Stevens Institute of Technology is opgericht in 1870 en de Alma Mater van Frederick Taylor (1856 - 1915), een van de grondleggers van de Technische Bedrijfskunde (Scientific Management). Het Instituut behoort tot de oudste technische universiteiten in de Verenigde Staten. De campus van de universiteit, die plek geeft aan bijna 7000 studenten, is gelegen in Hoboken (New Jersey) pal tegenover Manhattan, direct aan de westoever van de Hudson River. Hoboken is onlangs in het bijzijn van Minister Koenders (BZ) aangewezen als één van de steden in het 100 Resilient Cities Project van de Rockefeller Foundation. Stevens herbergt drie grote nationale expertisecentra en kent haar specialismen in thema's als bijvoorbeeld enterprise systems en systems engineering op het gebied van financiële markten, gezondheid, stadsontwikkeling, energie, maritieme veiligheid, infrastructuur en duurzame kustgebieden.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)