HomeNieuws7 ton voor onderzoek geavanceerde naalden voor robotgestuurde hersenchirurgie

7 ton voor onderzoek geavanceerde naalden voor robotgestuurde hersenchirurgie

Onderzoeker Sarthak Misra van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit Twente heeft een Europese subsidie van 713.000 euro toegekend gekregen. Hiermee gaat hij de komende vier jaar onderzoek doen naar de ontwikkeling van flexibele naalden voor robotgestuurde neurochirurgie die voorzien zijn van sensoren. Misra’s onderzoek maakt deel uit van het Europese project EDEN2020, waarin hij met onderzoekers van zeven Europese universiteiten en onderzoeksinstituten de krachten bundelt. 

Een minimaal-invasieve neurochirurgische ingreep, bijvoorbeeld het inbrengen van een naald in de hersenen om een biopsie van een hersentumor te nemen, moet zeer nauwkeurig gebeuren. Met behulp van MRI kan de locatie van een tumor of ander letsel in de hersenen exact worden bepaald, maar een kleine beweging van het hoofd kan ertoe leiden dat de naald doel mist. Ook is het niet mogelijk om exact te weten waar een naald zich in de hersenen bevindt tijdens een neurochirurgische ingreep. 

Flexibele robotgestuurde naald

Met de subsidie wil Misra een robotgestuurde naald ontwikkelen die is voorzien van sensoren. Daarmee kan op de micrometer (1/1000ste millimeter) nauwkeurig tijdens de ingreep met behulp van echoscopie worden weergegeven waar de naald zich bevindt en kan de chirurg op de computer de route van de naald in 3D bepalen. De dunne naald is flexibel en kan daardoor, in tegenstelling tot de huidige naalden, beter door weefsel manoeuvreren, waardoor gevoelig weefsel vermeden kan worden. De naald waar Misra onderzoek naar doet kan in het lichaam een afstand van ongeveer 15 centimeter afleggen. 

Misra doet al geruime tijd onderzoek naar flexibele, robotgestuurde naalden en de toepassing ervan. Zo ontwikkelt hij aan het onderzoeksinstituut MIRA (instituut voor Biomedische Technology en Technische Geneeskunde) van de Universiteit Twente een robotgestuurd systeem dat met behulp van flexibele naalden magnetische deeltjes in het menselijk lichaam kan injecteren, waarmee het toedienen van medicatie zeer nauwkeurig gedaan kan worden. Sinds 2014 is Misra ook verbonden aan het UMCG, waar hij onder meer samenwerkt met de afdeling neurochirurgie en de afdeling radiotherapie om de kennis en ervaring uit de klinische praktijk te gebruiken bij zijn onderzoek. 


Horizon2020

Het onderzoek van Misra maakt deel uit van het Europese project EDEN2020, een samenwerking van acht Europese onderzoeksinstituten dat wordt geleid door het Britse Imperial College. Het project kreeg een subsidie van in totaal € 8,4 miljoen toegewezen vanuit het Europese programma Horizon2020, een zeer competitief programma dat innovatie en onderzoek binnen de Europese Unie ondersteunt. Andere partners in het onderzoek zijn Università degli Studi di Milano, Università Vita-Salute San Raffaele, Technische Universität München, Politecnico di Milano, Renishaw Plc. en Xograph Healthcare Ltd. 


Over de onderzoeker

Sarthak Misra studeerde werktuigbouwkunde aan McGill University in Montreal (Canada) en heeft voor de MacDonald Dettwiler and Associates gedurende drie jaar gewerkt aan het International Space Station. In 2009 promoveerde hij aan de Johns Hopkins University in Baltimore (USA). Misra is sinds 2014 als onderzoeker verbonden aan het UMCG. Hij is daarnaast sinds 2009 verbonden aan de Universiteit Twente in de vakgroep Biomechanical Engineering. Daar is hij hoofd van het Surgical Robotics Lab, dat geaffilieerd is aan MIRA. In 2015 heeft hij de European Research Council (ERC) Starting Grant ontvangen en in 2010 heeft hij de VENI subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Misra is geïnteresseerd in het modelleren en aansturen van electro-mechanische systemen voor medische toepassingen. Meer informatie is te vinden op de website van het Surgical Robotics Lab: www.surgicalroboticslab.nl.