Zie Nieuws

Else Kooi Prijs 2013 voor Mark Oude Alink

De Else Kooi Prijs 2013 gaat naar Mark Oude Alink, die in mei cum laude promoveerde aan de Universiteit Twente. De jaarlijkse prijs beloont excellent onderzoek op het gebied van micro-/nanoelektronica. Oude Alink krijgt de prijs uitgereikt op 28 november.


Mark Oude Alink heeft onderzoek gedaan naar de draadloze technologie van de toekomst. Het wordt steeds gecompliceerder om nog een vrije frequentieband te vinden om draadloos te communiceren. Tegelijk neemt het aantal mobiele standaarden alleen maar toe. De gedachte achter ‘cognitieve radio’ is nu om steeds te verkennen waar een frequentie vrij is, daarnaartoe te springen en weer weg te gaan zodra de ‘eigenaar’ de frequentie zelf gaat gebruiken. Mark Oude Alink heeft een techniek ontwikkeld om naar vrije delen van het frequentiespectrum te kijken. Het is eigenlijk een spectrumanalyzer – normaal gesproken een groot en kostbaar apparaat – maar dan teruggebracht op een klein chipoppervlak. Hij heeft wiskundige technieken uit de radioastronomie op een slimme manier toegepast in deze schakeling. Zijn onderzoek heeft hij uitgevoerd in twee groepen van het instituut CTIT: de groep IC Design van prof Bram Nauta en de groep Computer Architecture for Embedded Systems van prof Gerard Smit. Zijn proefschrift ‘RF Spectrum Sensing in CMOS Exploiting Crosscorrelationwas in mei al goed voor een promotie cum laude.


Else Kooi

De naamgever van de prijs, dr. Else Kooi (1932-2001) is vooral bekend geworden door een vinding die van groot belang was voor de verdere ontwikkeling van de geïntegreerde schakeling of chip. Al in 1966 vond hij LOCOS uit, LOCal Oxydation of Silicon, waardoor het mogelijk werd de componenten op een chip nog dichter opeen te pakken. Kooi was onder meer werkzaam bij het Philips NatLab en Philips Research Laboratories in Sunnyvale, Silicon Valley.


Aan de prijs is een kunstwerk verbonden en een geldbedrag van 5000 euro. Oude Alink krijgt de prijs uitgereikt op de tweede dag van de ICT.Open Conference 2013, op 28 november in Eindhoven.