HomeNieuwsAlexander Brinkman in De Wereld Leert Door

Alexander Brinkman in De Wereld Leert Door

"Is het mogelijk om mensen en voorwerpen te teleporteren?" Zo luidt de openingsvraag van Diederik Jekel op 22 januari tijdens de uitzending van De Wereld Leert Door. Helaas, prof. Alexander Brinkman moet hem hierin teleurstellen. Maar wat kan dan wel? In de twaalf minuten die volgen neemt Brinkman, van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente, ons mee naar de wereld van teleportatie en kwantummechanica.

In science fiction films gaat het regelmatig over teleportatie. Voorwerpen en mensen verdwijnen en komen op een andere plek, zónder reistijd te verliezen, weer tevoorschijn. Deze vorm van teleportatie is én blijft science fiction. Brinkman: "Teleportatie kun je eigenlijk zien als het versturen van een fax. Het papier is al aanwezig in beide faxapparaten. Alleen de informatie wordt gescand en verstuurd van het ene apparaat naar het andere. Het faxpapiertje zélf gaat niet door het apparaat. Het originele papier wijzigt verder niet. En dit ligt eigenlijk ten grondslag aan teleportatie."

Kwantummechanica
Kwantummechanica is de theorie van de allerkleinste deeltjes, zoals bijvoorbeeld de atomen in je lichaam. Bij teleportatie gebruik je de wetten van de kwantummechanica. Een belangrijk ingrediënt dat nodig is voor teleporatie is verstrengeling over grote afstand. Brinkman legt uit: "Een eigenschap van een voorwerp kun je delen over meerdere deeltjes. Bijvoorbeeld de kleur groen, bestaat uit de kleuren blauw en geel. Als we teleporteren willen we het deeltje dat we bij ons houden, en waarvan we de eigenschappen nog niet kennen, 'dwingen' om geel te worden. Het deeltje dat we teleporteren is dan automatisch 'blauw'. In de techniek kan dat, we kunnen een deeltje zo uitlezen dat het geel wordt. En dat is wat we in de kwantummechanica teleportatie noemen. "

Toekomst muziek
Teleportatie biedt interessante mogelijkheden voor in de toekomst. Brinkman: "Een toepassing, maar dat is echt toekomstmuziek, zou kunnen zijn: op een hele veilige manier informatie overbrengen. Het bericht gaat namelijk nergens doorheen, er zit geen snoertje tussen, er is niets om af te luisteren. Dat maakt het een hele veilige manier van communiceren."

Persoonlijke drive
Aan het einde van het interview gaat Alexander Brinkman in op zijn persoonlijke drive. Brinkman: "Ik ben heel nieuwsgierig en mijn grootste drijfveer is om te weten hoe dit allemaal fundamenteel in elkaar steekt. Met onze experimenten hopen we daar wat meer over te weten te komen."

Alexander Brinkman
Alexander Brinkman is hoogleraar Kwantumtransport in materie. Hij is één van de jongste hoogleraren van Nederland. Het vakgebied kwantummechanica probeert allerhande natuurlijke verschijnselen op het niveau van elektronen, atomen en moleculen te verklaren. Het is het vakgebied waar veel tegen-intuïtieve zaken aan bod komen, zoals tijdreizen, parallelle universums en deeltjes die hun eigen antideeltje zijn. Op 31 januari is Alexander Brinkman één van de keynote sprekers tijdens de conferentie Twents Meesterschap. Zie voor meer informatie: http://www.utwente.nl/lerarenconferentie/

De Wereld Leert Door
Het programma De Wereld Leert Door is een wetenschappelijk experiment van De Wereld Draait Door. In twaalf minuten wordt gesproken met één wetenschapper. Het programma is elke werkdag te zien om 22.30 uur op Nederland 3.