HomeNieuwsTechnische Informatica

Technische Informatica


Op een prachtige zonnige dag kom ik aan bij het gebouw de Zilverling op de Universiteit Twente. Boven in het Educafé bevinden zich drie studieverenigingen, waaronder Inter-Actief: de studievereniging voor Technische Informatica en Bedrijfsinformatietechnologie. Opvallend zijn de hoeveelheid jongens die achter hun laptop zijn verschuild en nog opvallender die ene meid.


Op mij wachten drie enthousiastelingen. De 21-jarige Bas Stottelaar is 4e jaars en woont op kamers in Enschede. De 4e jaars studente Marije de Heus van 21 jaar uit Enschede en de 20-jarige 3e jaars studente Miriam Vlot ook uit Enschede. Alle drie het profiel Natuur & Techniek als profiel achtergrond Bas en Marije hebben in het bestuur gezeten of zitten in het bestuur van Inter-Actief en Miriam is actief binnen de studievereniging. “Het brengt ontzettend veel gezelligheid met zich mee en bij een studievereniging krijg je de kans om dingen te leren die je binnen de opleiding zelf niet leert. Daarnaast is het een mooi sociaal opvangnet”. Inter-Actief heeft op 12 maart jl. haar 31e verjaardag gevierd. “En dinsdag hebben we een gala met twee andere studievereningen. De sfeer en gezelligheid maakt een heleboel goed!”.


Van Telecommunicatie tot BAMI
“De meeste vakken hebben afkortingen, omdat die enorm lange namen hebben. Het vak Basis Modulen in de Informatica werd afgekort naar BAMI”, vertelt Miriam lachend. Binnen de opleiding is de verdeling eenderde Wiskunde, eenderde Informatica en een derde overige, zoals Sociale Vaardigheden. De stof wordt in een ontzettend snel tempo gebracht, maar dat vindt Miriam wel een verademing: “in de zin van ‘Hey, waarom ging dat op de middelbare school zo langzaam”. Bas legt uit dat hij twijfelde tussen de studies Electrotechniek, Kunstmatige Intelligentie en deze studie. “Uiteindelijk heb ik op basis van voorlichting gekozen voor Informatica, omdat het mij meer ligt en aansluit op mijn hobby”.

Per jaar beginnen er zestig studenten, waarvan vier meiden. “Het is een opleiding met veel jongens, daar kun je niets aan doen. Als meid bij Informatica heb je toch al gauw een bepaald karakter te pakken”, aldus Miriam. Marije is het ook al gewend vanaf de middelbare school. “Ik kan goed opschieten met jongens, zit hier goed op mijn plek”. Inter-Actief kent een zogenaamde ‘meisjes commissie’ met zo’n beetje alle meiden van de opleiding. “We organiseren dan bijvoorbeeld avonden met een chocoladefondue, heel gezellig!”


Een geautomatiseerde wereld
De studie is heel breed. Je kan bijvoorbeeld richting Informatica software ontwerpen, maar ook richting hardware. Het hackerswereldje kun je in achter de computer zitten tikken, maar ook de andere kant daarvan. Het bespreken met de officier van justitie hoe de rechten in elkaar zitten bij bijvoorbeeld cybercrime. Bas gaat zich volgend jaar verdiepen in Security. “Telecommunicatie ligt hier in Twente heel goed en andere universiteiten blinken weer ergens anders in uit. Security is een master studie die samen met de Universiteit in Nijmegen en de Universiteit in Eindhoven samenwerkt. Alle sterke punten van de universiteiten worden hierdoor verbonden”. Marije legt uit dat je technieken leert om iets beter te laten leiden. Zij wil richting Software Engineering. “Misschien wil ik wel promoveren binnen de UT of werken als consultant, maar heel veel dingen wil ik niet uitsluiten”. Miriam ziet haarzelf niet programmeren in een bedrijf, maar heeft een mooie combinatie gevonden. “Onderwijs vind ik heel leuk en Wiskunde ligt dicht bij Informatica, daarom wil ik graag Docent Wiskunde worden”.

Er is veel vraag naar informatici en door de economische crisis verdwijnen er veel banen. “Alleen is er altijd vraag naar informatici, daardoor kan onze studievereniging ook makkelijk sponsoren werven. Steeds meer producties worden volledig geautomatiseerd en daardoor verwijnen ook banen. De vraag naar informatici blijft daarentegen wel altijd groeien”. Bas, Marije en Miriam zijn er unaniem over eens dat het belangrijk is voor elke student om naast de studie actief bezig te zijn. Leidinggeven, plannen en organiseren zijn competenties die bedrijven graag in een student zien. “Wij moedigen dat echt aan!”.